vaistai.lt

Nesutarimai dėl stuburo gydymo susiję su skirtingais požiūriais (2174/0) 

Nesutarimai dėl stuburo gydymo susiję su skirtingais požiūriaisGydytojas Jonas Girskis, savo trisdešimt penkerių metų stuburo gydymo patirtį išdėstęs antrojoje knygoje „Viskas apie stuburo gydymą“, pranešime žiniasklaidai atsakė į daugelį mums rūpimų klausimų apie nugaros skausmą, jo gydymo metodus, taip pat išreiškė kritišką požiūrį į šiandieninius gydymo, sporto bei sveikatinimo stereotipus.

Kokios šiandien, jūsų akimis žiūrint, yra pagrindinės stuburo gydymo problemos?

Mane vis dar glumina, jog nemaža visuomenės dalis stuburą laiko tarsi atskira kūno dalimi. Besikreipiantys į mūsų gydymo centrą, dažniausiai akcentuoja tik stuburo problemas, retas susimąsto, kad nugaros negalavimų užuomazgos glūdi netvarkingoje raumenų ir kaulų sistemoje. Pacientams vaizdžiai stuburą apibūdinu kaip mažų slankstelių vėrinį, tarsi lynais (raumenimis) sujungtą su visomis kūno dalimis – pečių juosta, rankomis, krūtinės ląsta, diafragma, dubens kaulais ir apatinėmis galūnėmis. Kita opi problema yra pačios svertinės raumenų ir kaulų sistemos gydymas. Kadangi ši sistema globojama keleto medicinos sričių specialistų: ortopedų-traumatologų, neurologų, reumatologų, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų, neurochirurgų, kineziterapeutų. Kasdieninėje praktikoje su ja labiausiai susiduria šeimos gydytojai, deja jų žinios – paviršutiniškos. Vis dėlto didžiausią sąmyšį gydant šią sistemą įneša sveikatinimo doktrinos. Ir kaip dažniausiai gyvenime būna: devynios auklės – vaikas be galvos.

Skamba, tarsi medikai konkuruotų, kuris sumanesnis gydyti nugaros skausmą. Tačiau akivaizdu, kad problemos šaknys slypi kur kas giliau.

Nesutarimai dėl stuburo gydymo yra susiję su skirtingais požiūriais į raumenų ir kaulų sistemą. Neurologai šios sistemos sutrikimų priežastimi laiko užspaustas nervines šakneles, ortopedai-traumatologai tiria kaulų struktūrų pakitimus, nekreipdami dėmesio į minkštuosius audinius, t. y. raumenis, neurochirurgai akcentuoja suplyšusį diską, reumatologai raumenų ir kaulų sistemoje mato uždegimo apimtus sąnarius, nepaisydami viso organizmo svertinės sistemos ir pan. Kadangi nesilaikoma bendrų nuostatų, visuminio požiūrio į šią, už žmogaus judesius atsakingą, sistemą, vyrauja gydymo sampratų kratiniai: tarytum žinoma, ką reikia gydyti, bet nesuvokiama, kada ir kokiu metu parinkti tinkamą metodą.

Ar matote išeitį spręsti šią dilemą?

Gydydami raumenų ir kaulų sistemą mes visi turėtume ją matyti vienodai ir gydymo procese laikytis bendro visuminio biomechaninio modelio. Kas būtų, jei vieną dieną vairuotojai nebesivadovautų kelio ženklais ir kelių eismo taisyklėmis? Įvyktų socialinis chaosas. Lygiai tas pats, man atrodo, šiandien dedasi gydant stuburo negalavimus. Prieš imdamiesi tvarkyti raumenų ir kaulų sistemą, pirmiausia turime surasti, kas joje yra sutrikę, kurie raumenys neatlieka savo darbo. Aš vadovaujuosi bendrais biomechanikos principais: stebiu, ar kūno judesiai yra taisyklingi, ar ne; jeigu žmogui skauda, vadinasi jie yra sutrikę. Tokiu atveju, kiekvieno gydytojo, kuris prisiliečia prie raumenų ir kaulų sistemos, pareiga – atkurti sutrikusius judesius. Tam dera pasitelkti klasikinius metodus, vyraujančius per pusantro šimto metų – manualinę mediciną: ji yra pagrindas tiriant ir gydant organizmo judėjimo sistemą. Deja, neretai pastebiu, kad gydant raumenų ir kaulų sistemą tvarkomi sveiki raumenys ir sąnarinės jungtys. Taigi, man kyla retorinis klausimas – argi mediko pareiga gydyti ir operuoti sveikus organus?

Kokius pagrindinius dalykus apie nugaros problemas lemiančią raumenų ir kaulų sistemą turėtų žinoti kiekvienas mūsų?

Pirmiausiai privalėtume bent šiek tiek išmanyti apie pagrindines fizines raumenų ypatybes: jėgą, elastingumą, sąnario judrumą. Tai – ypač svarbu išsivystant nugaros skausmams ar kitiems judėjimo sistemos sutrikimams: raumuo, negaudamas krūvio, nusilpsta, o gaudamas pernelyg didelį – sutrumpėja. Todėl nusilpusius raumenis privalome stiprinti, o sutrumpėjusius – ilginti, atliekant tempimo pratimus. Deja, savo praktikoje dažnai matau, kaip pacientai savo raumenis be jokios sistemos tempia arba stiprina, neišsiaiškinę realios situacijos. Taigi sporto klubuose ar bendrose treniruotėse sutrikusi raumenų ir kaulų sistema dar labiau trikdoma, didinamas disbalansas joje. Kartoju ir kartosiu: stokojant supratimo apie organizmo judėjimo sistemą ir žinių apie pagrindines raumens ypatybes bei fizinės veiklos ypatumus, nežinosime, kaip taisyklingai reabilituoti ir lavinti savo kūną.

Į savo mokymų įstaigą – J. Girskio stuburo studijų centrą, žinių semtis kviečiate ne tik sveikatinimo specialistus – sporto trenerius, kalanetikos, jogos, pilates instruktorius, masažuotojus, kineziterapeutus, bet ir kolegas gydytojus. Ko naujo, dar nežinomo juos ketinate mokyti?

Jauni specialistai, išklausę įvairių lektorių ir daug skirtingų požiūrių, yra pasimetę informacijos sraute Jie yra įvaldę begales raumenų ir kaulų sistemos tyrimo bei gydymo technikų, tačiau nežino, kada kokią taikyti. Be to, globalizacija, spartus gyvenimo tempas visose sferose siekia apeiti klasiką ir siūlo daug naujų, įnoringų alternatyvų kuo greičiau išspręsti bet kokią problemą. Nūdienos herojais tampa tie, kurie šen bei ten paglostę, spustelėję, nuima skausmą. Tampa liaupsinamos erezijomis pagrįstos doktrinos, bandoma įrodyti jų teisingumą ar vienadienį efektyvumą. Esu įsitikinęs, kad ugdant jaunuosius specialistus, pirmiausia reikėtų išmokyti elementarios raumenų ir kaulų sistemos ištyrimo bei gydymo klasikos. To, ką šių dienų medicina yra įrodžiusi ir patvirtinusi moksliniais tyrimais, ką daugelį metų matome kasdieninėje gydymo praktikoje.

Kita vertus, dažnai negalavimų priežasties mėgstama ieškoti kaži kur giliai, užsimerkiant prieš tai, kas akivaizdu kūno paviršiuje. Juk raumenų ir kaulų sistema yra atsakinga už judesius. Tad pirmiausia reikia įvertinti judesį: ar jis tvarkingas, ar raumuo tiksliai atlieka savo darbą, kurį gamta jam užprogramavo, ar jis išeina į kitas plokštumas, kviesdamas pagalbon kitus raumenis. Atsakęs į tokius klausimus, pacientui paskiriu tikslingus gydomuosius judesius, padedančius atstatyti raumenų ir kaulų sistemos balansą. Savo praktikuojama raumenų ir kaulų sistemos ištyrimo bei gydymo tikslingu judesiu metodika dalinsiuosi stuburo studijų centre.

Jūs turite savo tiesą, kitas specialistas – savąją. Kuriuo iš jūsų tikėti, kaip teisingai pasirinkti gydytoją, kurio valion patikime savo didžiausią turtą – sveikatą?

Pasirinkimas priklauso nuo jūsų suvokimo lygio, požiūrio, turimų žinių: kokį kontaktą sugebate užmegzti su gydytoju, kiek rimtai gilinatės į savo problemą, analizuojate specialisto pastabas. Labai svarbu, ko tikitės: ar norite turėti tvarkingai funkcionuojančią raumenų ir kaulų sistemą, ar jums pakanka, kad kažkas pamaigo, paglosto, patuksena ir patikina, jog štai sėkmingai pavyko atstatyti slankstelį į vietą. Kai kuriems šito gana – ir liaupsina tokį ekspertą. Taip, tuo momentu padėjo, nuėmė skausmą, tačiau problema raumenų ir kaulų sistemoje išliko.

Mano gydymo metodika liks nusivylę tik neturintys valios ir norintys visko čia ir dabar. Jie teisinsis neturį laiko atlikinėti tikslingus gydomuosius judesius ir ieškos gydytojo, kuris sutvarkytų skausmą šiuo metu. Deja, visus, taip manančius, nuliūdinsiu: vis tiek anksčiau ar vėliau jie lyg sūnus paklydėlis turės grįžti prie savo kūno ir sąžiningai atiduoti jam skolą: tiems raumenims, kurie neturi elastingumo jį atkurti, tiems raumenims, kurie stokoja jėgos, reikės ją grąžinti o sąnarinėms jungtims, kurios nesilanksto arba yra pernelyg lanksčios, privalės atstatyti deramą jų judrumą. Jei pacientas šito nepadarys, gydytojas, kuris tarsi stebukladarys jau kartą padėjo, antrąsyk nebepadės.

Griežtai pasisakote prieš bendras mankštas, treniruotes, jau nekalbant apie grupinę reabilitaciją.

Reikia suvokti, kad mankšta, atliekama dvidešimties žmonių grupėje, skiriasi nuo gydymo tikslingais judesiais, kurie kiekvienam parenkami individualiai. Liūdniausia, kad tai suniveliuojama net aukštosiose mokyklose. Pratimų darymas nėra gydymas. Pratimas – tai fizinis veiksmas, kuriuo laviname sveiką kūną. Jeigu kalbame apie gydymą, pacientui parenkami individualūs tikslingi gydomieji judesiai, kurie yra specialisto, turinčio medicininį išsilavinimą, kompetencija. Štai čia esti kertinis akmuo, keliantis didelį sąmyšį raumenų ir kaulų sistemos gydyme. Negali būti nė kalbos apie sporto klubus ar grupines treniruotes, jei skundžiamasi raumenų ir kaulų sistemos negalavimais. Tik darniai veikianti kūno raumenų komanda yra pajėgi užkirsti kelią stuburo pažeidimams, tokiems kaip disko išvarža.

Ar galėtumėte parekomenduoti, kaip patys galėtume padėti savo nugarai?

Universalios mankštos, pratimų, deja, nepasiūlysiu – nes jų nėra. O štai visiems, besiruošiantiems į sporto salę ar ketinantiems užsiimti sveikatinimo doktrinomis, patarimas bendras: prieš pradėdami tai daryti, pasitikrinkite savo kūno važiuoklę kreipdamiesi į specialistą. Tik taip įsitikinsite, ar ji dirba tvarkingai. Jei ne, reabilituokite raumenų ir kaulų sistemą atkurdami prigimtines raumenų fizines ypatybes, kurių šiems trūksta. Na o kas nepakenktų kiekvienam turinčiam nugaros skausmą, tai atsigulus ant grindų sulenkti kojas per kelius ir stačiu kampu uždėti jas ant kėdės, tokioje pozicijoje pabūti 20 minučių. Taip atpalaiduojami nugaros tiesiamieji raumenys, sumažinamas spaudimas tarpslanksteliniuose sąnariuose ar pažeistuose diskuose.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos