vaistai.lt

Netikėti tyrimų rezultatai: aukštesnis KMI padeda išgyventi susirgus vėžiu (602/0) 

Netikėti tyrimų rezultatai: aukštesnis KMI padeda išgyventi susirgus vėžiuViršsvoris yra siejamas su visa eile sveikatos problemų - širdies ligomis, diabetu ir net išaugusia vėžio rizika. Tačiau Australų mokslininkai nustatė, kad kartais aukštesnis KMI padeda išgyventi susirgus vėžiui.

Kūno masės indeksas (KMI) - tai paprastas rodmuo (kūno svoris (kg) padalintas iš ūgio (m) kvadrato) leidžiantis greitai nustatyti, ar žmogus turi viršsvorio. KMI reikalingas todėl, kad skirtinga kūno kompozicija kartais maskuoja viršsvorį. Kartu tai yra tikslus rodiklis, leidžiantis stebėti pokyčius per ilgesnį laiką, ypač kai jaunas žmogus vis dar auga.

Įprastai aukštas KMI (didesnis nei 25) yra siejamas su didesne kai kurių ligų rizika. Kuo aukštesnis KMI, tuo didesnė tikimybė susirgti diabetu, širdies ligomis ir vėžiu. Jei jūsų KMI yra per aukštas, prisižadėkite kitais metais sportuoti ir sveikiau maitintis. Tačiau, kaip rodo naujas tyrimas, kartais, labai retai, aukštas KMI gali išeiti į naudą.

Australijos mokslininkai tyrė populiaraus imunoterapijos vaisto atezolizumabo poveikė nemažų ląstelių plaučių vėžiui. Į tyrimą įtraukti 1434 pacientų duomenys, 49 % dalyvių pasižymėjo sveiku kūno svorio, 34 % turėjo viršsvorio, o 7 % buvo nutukę. Paaiškėjo, kad vaistai geriau padėjo tiems, kurie turėjo aukštą KMI. Kodėl? Mokslininkai kol kas nežino, tačiau šie rezultatai jų nestebina - vadinamasis nutukimo paradoksas jiems jau yra žinomas.

Nutukimo paradoksas - nors aukštas KMI ir didina riziką susirgti vėžiu, viršsvorio turintys žmonės kartais turi didesnius šansus išgyventi ir visiškai išgyti. Turint omenyje, kad šio tyrimo metu buvo žiūrima į imunoterapiją plaučių vėžio gydyme, tai tikriausiai yra susiję su žmogaus imunine sistema bei jos atsaku į vėžį. Mokslininkai imasi tolimesnių tyrimų ir pabrėžia, kad tai nėra gera žinia.

Fizinis aktyvumas ir sveika mityba sumažina vėžio riziką apskritai. Jei aukštesnį, nesveiką KMI turintys žmonės ir turi aukštesnius šansus išgyventi, tai tas skirtumas nėra didelis. Jau verčiau ligos išvengti apskritai, nei vėliau džiaugtis, kad dėl aukšto KMI gali lengviau pagyti. Pasaulinė Sveikatos Organizacija skaičiuoja, kad kasmet dėl viršsvorio ir nutukimo pasaulyje miršta 2,8 milijonai žmonių.

 

Parengta pagal:
Association between body mass index (BMI) and overall survival with immune checkpoint inhibitor therapy for advanced non-small cell lung cancer

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos