vaistai.lt

Neurochirurgo Vladislavo Buryko patarimai dėl galvos smegenų navikų gydymo (5956/0) 

Neurochirurgo Vladislavo Buryko patarimai dėl galvos smegenų navikų gydymoMūsų pašnekovas – Vladislavas Burykas, neurochirurgas, šiuo metu Latvijoje dirbantis specialistas iš Ukrainos, turintis ilgametę darbo taikant „CyberKnife“ patirtį.

Jūs esate neurochirurgas, o gegužės mėnuo buvo Kovos su neurologinėmis onkologinėmis ligomis mėnuo. Kokia dabar galvos ir nugaros smegenų navikų paplitimo ir gydymo situacija?

Galvos smegenų navikai užima santykinai nedidelę vietą tarp visų onkologinių ligų, kuriomis serga suaugusieji, – šie ligoniai sudaro 1,5–2 proc. visų sergančių vėžiu. Tačiau šie navikai labiau nei kiti gali turėti ilgalaikį ir gyvenimui įtaką darantį poveikį pacientui – fizinį, kognityvinį ir psichologinį.

Į kokius simptomus pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, kad nepražiopsotume galvos smegenų naviko vystymosi?

Neseniai buvo atliktas tyrimas, skirtas ankstyvajai neurologinių onkologinių ligų diagnostikai. Galvos smegenų navikais sergantys asmenys išvardijo simptomus, į kuriuos ligos pradžioje rimtai nepažiūrėjo. Tai ne tik galvos skausmas, bet ir atminties problemos, pusiausvyros praradimas, nerangumas, klausos ir regėjimo suprastėjimas, mieguistumas, sunki kalba.

Kokiais metodais gydomi galvos smegenų navikai ir koks jų efektyvumas?

Tradiciniai neurochirurginiai galvos smegenų navikų gydymo būdai yra šie: chirurginis naviko pašalinimas, švitinimas (radioterapija, radiochirurgija) ir chemoterapija. Gerybiniai navikai (meningioma, neurinoma, hipofizės adenoma) dažniausiai šalinami chirurginiu būdu. Atliekant operaciją būtina visiškai pašalinti naviką, nes, gerybinį darinį nevisiškai pašalinus, recidyvo tikimybė viršija 50 proc. Todėl tenka atlikti pakartotinę chirurginę operaciją, kartais taikyti švitinimą. Visiškai pašalinti galvos smegenų naviką galima tik 20–80 proc. atvejų, priklausomai nuo to, kurioje vietoje navikas yra susiformavęs. Esant sudėtingai lokalizacijai, taip pat nedideliems gerybiniams navikams, metastazėms, smegenų navikų likučiams ar recidyvui po operacijos gydyti taikomas radiochirurgijos metodas, kurio efektyvumas siekia 95–98 proc. Plačiau skaitykite čia: https://cyberknife-sigulda.com/lt/diagnozes/

Nejaugi šalinant smegenų naviką visada reikia atlikti kaukolės trepanaciją? Prašome papasakoti apie radiochirurgiją. Ar tai irgi chirurginė intervencija?

Laimei, šiandien yra sukurtas metodas, leidžiantis sustabdyti smegenų naviko augimą ir sumažinti jo dydį be kaukolės trepanacijos. Tai – radiochirurgija, galvos smegenų patologinių sričių, neprieinamų chirurginei intervencijai, arba naviko liekanų ar recidyvų po operacijos lokalaus švitinimo metodas. Taikant šį metodą kaukolės trepanacija ir narkozė nėra reikalingos ir nėra sudėtingų neurologinių sutrikimų, pasireiškiančių beveik po kiekvienos neurochirurginės operacijos. Radiochirurgijoje naudojami „GammaKnife“, „CyberKnife“ arba specialūs linijiniai greitintuvai. Įvairių radiochirurginių aparatų veikimo principas yra panašus: jie užtikrina spindulių fokusavimą į patologijos židinį milimetro dalių tikslumu. Esant sudėtingesnei lokalizacijai, ypač gydant navikus, esančius šalia gyvybiškai svarbių galvos smegenų taškų (regos nervai, kaukolės nervai, smegenų kamienas), taip pat esant stuburo, nugaros smegenų ir vidaus organų navikams, rekomenduojama naudoti „CyberKnife“. Latvijoje, Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centre, gydant pacientus, kuriems nustatyti galvos smegenų navikai, naudojamas moderniausias radiochirurginis kompleksas „CyberKnife M6“, pagamintas „Accuray“ bendrovės, JAV.

Kokiais atvejais galima taikyti radiochirurginį gydymą „CyberKnife“ aparatu? Kokiai patologijai gydyti šis metodas efektyviausias?

Radiochirurginis gydymas „CyberKnife M6“ aparatu tinka pacientams, kuriems nustatyti gerybiniai ir piktybiniai dariniai (taip pat metastazėmis) galvų smegenyse. Meningiomos, klausos nervo neurinomos, hipofizės adenomos gydymo efektyvumas siekia 98–100 proc.

Prašome papasakoti apie Siguldos stereotaksinės radiochirurgijos centrą, kuriame dirbate.

Centras yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos valstybėse specializuota radiochirurgijos klinika, kurioje radiochirurginės intervencijos būdu gydomi viso kūno navikai.

Kaip vyksta gydymo taikant „CyberKnife“ kursas ir kiek jis trunka?

Visas gydymo „CyberKnife“ kursas, įskaitant pasirengimą, trunka 5–10 dienų, ir jis yra daug trumpesnis už įprastinį spindulinės terapijos kursą (3–5 savaitės) arba chirurginę operaciją (2–3 savaitės). Procedūros yra neskausmingos, jos per dieną trunka 1–1,5 valandos. Užbaigus gydymo kursą, jau kitą dieną galima keliauti namo.

Kokia kreipimosi dėl konsultacijos ir gydymo tvarka pacientams iš užsienio?

Dėl nemokamos konsultacijos patogiausia kreiptis per SRC „Sigulda“ internetinį puslapį. Atsakymas apie galimybę gydytis paprastai gaunamas per parą. Mūsų konsultantai kalba latvių, rusų, ukrainiečių, anglų kalbomis, todėl galima telefonu detaliai aptarti visus su diagnostika ir gydymu SRC „Sigulda“ susijusius klausimus.

Plačiau skaitykite čia: https://cyberknife-sigulda.com/lt/

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos