vaistai.lt

Norite ilgiau gyventi? Štai kas pavagia daugiausiai jūsų gyvenimo metų  (563/0) 

Norite ilgiau gyventi? Štai kas pavagia daugiausiai jūsų gyvenimo metų Būdami 30 mes retai susimąstome apie paprastą gyvenimo faktą, kad kada nors reikės mirti. Visi norime gyventi ilgiau, kad galėtume patirti daugiau. Tačiau tas noras ne visada pasireiškia atitinkamu elgesiu. Suomių mokslininkai atliko itin išsamų tyrimą ir atskleidė, kas labiausiai trumpins trisdešimtmečių gyvenimą.

Suomijos Sveikatos ir gerovės institutas išanalizavo 1987-2007 metais surinktus duomenis apie 25-74 metų žmonių gyvenimą bei sveikatą. Jų mirtingumas buvo sekamas iki 2014-ųjų. Tuomet mokslininkai paieškojo ryšių, tarp mirtingumo bei gyvenimo būdo ir sveikatos. Ir pastebėjo įdomių dalykų.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad trisdešimtmečiai ar panašaus amžiaus vyrai labiausiai savo gyvenimus trumpina

  • rūkydami (6,6 metai nuo gyvenimo trukmės),
  • sirgdami diabetu (6,5 metai),
  • kentėdami nuo nuolatinio streso (2,8 metai),
  • nesportuodami (2,4 metai).

Kitaip tariant, būdami fiziškai aktyvūs, vengdami žalingų įpročių ir išlaikydami sveiką kūno svorį jūs galite gyventi žymiai ilgiau. Ir, reikia pastebėti, greičiausiai būsite laimingesni.

Trisdešimtmečių moterų gyvenimą trumpina tie patys veiksniai, nors duomenys nėra identiški. Jų atveju

  • rūkymas nubraukia 5,5 gyvenimo metų,
  • diabetas - 5,3,
  • stresas - 2,3.

Ir moterų, ir vyrų gyvenimą galima pailginti į mitybą įtraukus daugiau vaisių ir daržovių.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad neturtingi, socialinėje atskirtyje gyvenantys žmonės dažnai gyvena trumpiau. Vėlgi, taip yra dėl jų gyvenimo būdo - jie dažniau valgo nesveiką maistą, nesportuoja, rūko ir nesaikingai vartoja alkoholį. Jauni vidurinės klasės žmonės dažniau seka madas, tarp kurių - ir sporto klubai, fizinį aktyvumą skatinantys augintiniai, stresą mažinantys hobiai, sveika mityba.

Moterys, beje, vis dar gali tikėtis gyventi ilgiau už vyrus. Tai taip pat galima sieti su gyvenimo būdo faktoriais - moterys sveikiau maitinasi ir įprastai aktyviau stengiasi išlaikyti sveiką kūno svorį.

Šios naujienos nėra labai geros, nes daugybė žmonių nesilaiko sveikos gyvensenos principų, o ir pats gyvenimas yra kupinas streso. Tačiau žinodami, kas mus iš lėto žudo, galime po truputį to atsikratyti.

 

Parengta pagal:
Estimating expected life-years and risk factor associations with mortality in Finland

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos