vaistai.lt

Norite senatvėje išlaikyti sveiką protą? Mokslininkai teigia, kad šį tą būtinai turite pakeisti (681/0) 

Norite senatvėje išlaikyti sveiką protą? Mokslininkai teigia, kad šį tą būtinai turite pakeistiSenėjimas yra siejamas su neigiamais organizmo veiklos pokyčiais. Vienas iš labiausiai gąsdinančių tokių pokyčių - protinių gebėjimų silpnėjimas ir senatvinė demencija. Londono universiteto koledžo mokslininkai išsiaiškino, kad kai kurie žmonės galėtų demencijos išvengtų, jei tik pakeistų savo gyvenimo būdą.

Į šį tyrimą mokslininkai įtraukė 6582 žmones, visi jie buvo vyresni nei 50 metų amžiaus. Mokslininkai juos stebėjo daugiau nei dešimtmetį, bandydami išsiaiškinti ankstyvuosius demencijos ženklus. Pasirodo, vienas rodiklis buvo neblogas demencijos indikatorius - nutukimas.

Mokslininkai išsiaiškino, kad nutukę žmonės susiduria su 31 % išaugusia senatvinės demencijos rizika. Šis efektas dar labiau pastebimas tarp moterų. Kūno masės indeksas (KMI) ir liemens apimtis yra du ryškūs faktoriai, leidžiantys prognozuoti, ar žmogus senatvėje susidurs su demencija.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tie žmonės, kurių KMI yra 30 arba didesnis (toks rodiklis reiškia nutukimą) susiduria su 31 % didesne demencijos rizika nei tie, kurių KMI yra 18,5-24,9. Moterys su riebalų sankaupomis aplink liemenį susidūrė su net 39 % išaugusia demencijos rizika. Tiesa, būtina pabrėžti, kad kalbame apie nutukimą, o ne įprastą riebalų sluoksnį. Mokslininkai nutukimą jau laiko vienu iš lengvai pakeičiamų senatvinės demencijos faktorių.

Ankstesni tyrimai rodo, kad nutukimas paveikia citokinus ir hormonų lygį - visa tai gali neigiamai paveikti smegenis. Be to, negalima pamiršti, kad nutukimas yra siejamas su kraujotakos problemomis, o nemaitinamos smegenys sensta ir silpsta greičiau. Taigi, turbūt nieko keisto, kad nutukimas didina senatvinės demencijos riziką. Keista tik tai, kad efektas yra toks stiprus.

Viršsvorio įmanoma atsikratyti, kad ir kokio amžiaus būtumėte. Vėlgi, ankstesni tyrimai rodo, kad aktyvus sportavimas taip pat padeda smegenims. Taigi, reikia daugiau judėti - taip pagerinsite ne tik savo išvaizdą, bet ir fizinę bei protinę sveikatą. Tiesa, tai nėra vienintelis demencijos rizikos faktorius. Didelę dalį šios problemos nulemia genai, stresas, žalinga aplinka. Mokslininkai stengiasi identifikuoti visus šiuos faktorius, kad juos būtų galima valdyti. Savo kūno svorį galite valdyti jau dabar.

 

Parengta pagal:
Higher risk of dementia in English older individuals who are overweight or obese
 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos