vaistai.lt

Nuo pavojingų infekcijų saugo ir rankų švara (854/0) 

Nuo pavojingų infekcijų saugo ir rankų švaraUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras kviečia paminėti spalio 15 ąją – Pasaulinę rankų plovimo dieną. Tai diena, skirta informuoti ir suvokti rankų plovimo svarbą kaip veiksmingą ir paprastą būdą užkirsti kelią plisti užkrečiamosioms ligoms. Šių metų tema  „Mūsų rankos – mūsų ateitis".
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pažymi, kad per nešvarias rankas plinta apie 80 proc. visų užkrečiamųjų ligų. Rankų plovimas yra vienas iš paprasčiausių būdų pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir yra labai svarbi daugelio užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė. Plaunant rankas muilu nuo jų pašalinama 95 proc. žmogui patogeninių mikroorganizmų. Kad rankos būtų švarios, reikia tik vandens, muilo gabalėlio ir 20 sekundžių laiko. Tai gali apsaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų ligų – virusų, sukeliančių viršutinių kvėpavimo takų ligas, gripo, virusinio hepatito A, žarnyno infekcijų.

„Pasaulinė rankų plovimo diena – tai galimybė kurti, išbandyti ir atkartoti kūrybingus būdus, kaip paskatinti žmones, ypatingai vaikus, plauti rankas su muilu. To ragina ir mūsų „Švarių rankų šokio“, iniciatyva“, – priminė ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.
 
Per šešerius metus konkurse jau dalyvavo daugiau nei 500 vaikų kolektyvų ir šeimų, daugiau ne 25 tūkst. darželinukų bei pradinių klasių moksleivių.
 
Rankų plovimas su muilu pašalina ligas sukeliančius mikroorganizmus nuo rankų ir apsaugo nuo infekcijų, nes:

  • žmonės dažnai liečia akis, nosį ir burną, todėl mikroorganizmai gali lengvai patekti į organizmą,
  • patogeniniai mikroorganizmai nuo neplautų rankų gali patekti į maistą, gėrimus, kai žmonės juos ruošia vartojimui. Be to, jie gali pasidauginti maisto produktuose ir sukelti sunkių sveikatos sutrikimų,
  • mikroorganizmai nuo neplautų rankų gali patekti ant kitų objektų, tokių kaip stalviršis, durų rankena, žaislai ir kt. ir taip lengvai išplisti.

Rankų plovimas su muilu, kaip profilaktikos priemonė:

  • gali apsaugoti vieną iš trijų vaikų nuo viduriavimo bei sumažinti viduriavimų skaičių iki 32 proc., o asmenų su nusilpusia imunine sistema net iki 58 procentų;
  • gali apsaugoti vieną iš penkių vaikų nuo kvėpavimo takų infekcijų, pvz., pneumonijos;
  • gali iki 20 proc. sumažinti kvėpavimo takų infekcijų skaičių bendroje populiacijoje;
  • gali 50 proc. sumažinti infekcijų skaičių, įgytų sveikatos priežiūros įstaigose.

Daugiau informacijos apie pasaulinę rankų plovimo dieną galima rasti Pasaulio sveikatos organizacijos interneto svetainėje čia.

Pažymėdamas šią dieną, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras kartu su Sveikatos apsaugos ministerija bei Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacija kviečia vaikus ir jų tėvus dalyvauti konkurse „Švarių rankų šokis“, kuriame vaikai išmoksta teisingos rankų higienos ir teisingo kosėjimo etiketo.
 
"Švarių rankų šokis 17" - KVIETIMAS  čia

Iniciatyvų Švarių rankų šokis archyvas

„8 faktai apie rankų higieną” rasite čia.

Lankstuką, kaip teisingai plauti rankas rasite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos