vaistai.lt

Oficialu: Visuomenės sveikatos stiprinimo fondas – virš 3 mln. eurų (689/0) 

Oficialu: Visuomenės sveikatos stiprinimo fondas – virš 3 mln. eurųMinistrų kabinetas pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui didinti 2019 metų Valstybinį visuomenės sveikatos stiprinimo fondą iki 3,087 mln. eurų. Tuo tikslu siūloma šį fondą padidinti 396 tūkst. eurų ir, kaip ir iki šiol, skirti 0,5 procento faktinių įplaukų iš 2017 metais akcizo pajamų, gautų už parduotus alkoholinius gėrimus, tabaką, taip pat pajamas, surinktas iš loterijų bei azartinių lošimų.

Ministro A. Verygos nuomone, tai labai svarbus žingsnis į priekį, nes skiriamas vis didesnis dėmesys visuomenės sveikatos sričiai. Ne tik pokyčiais, kurie inicijuojami, bet ir finansavimu, kuris kasmet auga.

„Daugybę metų visuomenės sveikatos sritis buvo pamiršta, tarsi podukros vietoje. Pradėję dirbti su komanda dėjome maksimalias pastangas, kad ši sritis keistųsi, modernėtų, kad joje būtų inicijuojami reikalingi pokyčiai. Tad tik Vyriausybės sprendimas yra dar vienas svarbus įrodymas, kad ši sritis – tarp prioritetinių. Ir, žinoma, džiugu, kad kitais metais bus galima skirti dar daugiau dėmesio socialinei reklamai, moksliniams tyrimams visuomenės sveikatos stiprinimo srityje, priklausomybių konsultantų diegimui ir kitiems svarbiems prevenciniams projektams“, - sako ministras A. Veryga.

Be to, jo teigimu, nuolat tobulinamas ir šio fondo valdymas, o siekiant užtikrinti racionalų lėšų naudojimą – perimama sėkminga viešųjų pirkimų patirtis. Ministro teigimu, kai tik jis buvo įkurtas ir pirminės Tarybos sudėties metu, vadovaujant buvusiai pirmininkei, išryškėjo esminiai trūkumai, kurie buvo taisomi. Pasikeitus fondo vadovui ir iki šiol vadovaujant Šarūnui Narbutui, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentui, fondo valdymo situacija stabilizavosi ir gerėja projektų administravimas

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, Vyriausybė kasmet, planuodama kitų metų Valstybės biudžetą, Fondui sudaryti nustato tam tikrą procentą praėjusių metų faktinių įplaukų iš akcizo pajamų, gautų už parduotus alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką bei lėšų, gautų iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Šį fondą administruoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o sprendimus dėl lėšų skyrimo tam tikriems projektams priima fondo taryba, kurios sudėtį 5 metams tvirtina Vyriausybė. Ši Taryba kasmet metų pradžioje tvirtina Fondo lėšomis remiamų projektų sritis ir jų prioritetus, skelbia konkursus projektams atrinkti, nustato projektų atrankos kriterijus, priima sprendimus skirti arba neskirti lėšų pateiktiems projektams.

2016 m. Visuomenės sveikatos stiprinimo fondas sudarė 1,285 mln. eur, 2017 m. – 1, 31 mln. eur, 2018 m. – 2,691 mln. eur.

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos