vaistai.lt

Organizmą valykite dukart per mėnesį. Geriausios tam – dvi dienos, iš kurių viena – rytoj! (2853/0) 

Organizmą valykite dukart per mėnesį. Geriausios tam – dvi dienos, iš kurių viena – rytoj!Toms, kurios nori visada gerai jaustis ir palaikyti gražias kūno formas, vertėtų susidomėti vadinamosiomis ekadašio dienomis pagal vedų kalendorių. Mat maisto atsisakymas ar ribojimas šiuo metu yra labai naudingas organizmui. Rytoj kaip tik tokia diena!

Žodis „ekadašis“ išvertus iš sanskrito kalbos reiškia „vienuolika“. Ekadašio dienos pagal Mėnulio kalendorių yra vienuolikta diena po pilnaties ir vienuolikta diena po jaunaties. Vedų tradicijos byloja, kad šiuo laiku badaujant labai gerai imtis visų dvasinių praktikų, išvalyti ne tik kūną, bet ir protą bei subtiliuosius energinius kūnus.

Žvelgiant moksliniu požiūriu, šiomis dienomis atsisakyti maisto naudinga dėl to, kad kiekvieną vienuoliktą dieną po pilnaties ir jaunaties žmonės būna gerokai jautresni Mėnulio poveikiui, nori labiau mėgautis įvairiais malonumais, tad prisivalgę tampa dar egoistiškesni ir mažiau save kontroliuoja kalbėdami ar ką nors veikdami nei įprastai. O tai, akivaizdu, nebūna gerai, tad pasninkas tokią dieną labai naudingas.

Pagal vedas, pasninkas – tai ne tik maisto atsisakymas. Tai laikas, kai reikėtų įsigilinti į save ir pamąstyti apie savo santykius su kitais ir savimi. Taigi, jei galite, šiomis dienomis visiškai atsisakykite maisto, jei negalite, bent jau jį ribokite, atsisakydami gyvūninės kilmės produktų, grūdų, ankštinių kultūrų.

Reikšmė ir nauda

Ajurveda, indų mokslas apie sveikatą, pataria laikytis pasninko, kad pagerintume ir palaikytume sveikatą. Teigiama, kad pasninkas ekadašio metu užkerta kelią įvairioms ligoms, taip pat padeda sveikti ir, žinoma, išlaikyti gražias kūno formas arba atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Ekadašio šalininkai tvirtina, kad badu gydytis rekomendavo dar Hipokratas, be to, pasninkas egzistuoja visose religijose ir jis yra visiškai normalus dalykas kiekvienam suaugusiam žmogui, nors apie tai šiais laikais visiškai pamiršome. Padeda pagerinti savijautą varginant aukštam kraujospūdžiui, sergant astma, alergija, skrandžio ir žarnyno ligomis, diabetu, artritu. Nes, negaudamas maisto, kūnas turi naudoti savo vidinius išteklius, taigi, ir esamus riebalus, angliavandenius ir baltymus. O tai padeda organizmui išsivalyti ir nuo toksinų, ir kitų nereikalingų medžiagų. Jis tampa švaresnis, jaučiama daugiau energijos.

Medicinoje kartais yra taikomas ir gydomasis badavimas, kai badaujama ne vieną dieną iš eilės, prižiūrint gydytojams, tad pora dienų per mėnesį atsisakydami maisto tikrai nieko neprarasite, netgi atvirkščiai. Tačiau ne visi gydytojai palaiko badavimą, tad verta įsiklausyti ir į jų nuomonę. Tradicinio ekadašio metu rekomenduojama atsisakyti tiek maisto, tiek gėrimų, kas, gydytojų teigimu, organizmui nėra naudinga dėl galimos dehidratacijos, širdies sutrikimų, ypač šiltuoju metų laiku, kada organizmas prakaituodamas praranda daugiau skysčių. Tačiau galite šiomis dienomis atsisakyti tik maisto arba jį riboti.

Tie, kurie nuolat laikosi ekadašio, taip pat perspėja, kad pirmus kartus atsisakius maisto kartais galima jausti galvos skausmą ar svaigimą, pykinimą, sumažėjusį kraujospūdį ar greitesnį širdies plakimą. Visi šie pojūčiai aiškinami kaip toksinų valymosi požymiai, kurie, tokių iškrovos dienų laikantis nuolat, praeina ir nesikartoja.

Ką valgyti, ko atsisakyti

Kaip jau minėta, geriausia per ekadašį atsisakyti tiek maisto, tiek vandens, tačiau net ir daugelis nuolat šią dieną pasninkaujančiųjų skysčius geria. Tad jei nusprendėte tik pabandyti, vandens jokiu būdu neatsisakykite. Daug naudos organizmui bus ir tuo atveju, jei nuspręsite maistą tik riboti. Štai produktai, kurių per ekadašį privaloma atsisakyti. Tai pirmiausia grūdai ir jų produktai: kviečiai, kukurūzai, avižos, manai, ryžiai ir iš jų spaudžiamas aliejus. Savaime suprantama, nevartojama mėsa, nes ji apskritai pažeidžia ahimsos (neprievartos) dėsnį ir dvasiškai tobulėti trokštančių žmonių neturi būti valgoma. Ekadašio metu reikia atsisakyti ir baklažanų, pomidorų, bet kokių kopūstų, brokolių, paprikų, visų ankštinių patiekalų.

Ką valgyti galima? Vaisius, bulves, riešutus, moliūgus, cukinijas, avokadus, alyvuoges, pieno produktus. Visai puiki dieta, ar ne?

Artimiausios ekadašio dienos: liepos 19, rugpjūčio 3, 18, rugsėjo 2 ir 16 dienos.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos