vaistai.lt

PSDF biudžetui grąžinta pustrečio milijono eurų (433/0) 

PSDF biudžetui grąžinta pustrečio milijono eurų2,5  mln. eurų – tokia suma pernai buvo grąžinta į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą. Trečiam pagal dydį šalies biudžetui tokia žala buvo padaryta dėl įvairios neteisėtos veiklos – nusikaltimų ar nusižengimų žmogaus gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, transporto eismo saugumui, neteisėto Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) naudojimo. Dėl visų šių įvykių privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) drausti nukentėjusieji buvo gydomi PSDF biudžeto lėšomis.
 
Pagal šiuo metu galiojančią tvarką žalos išieškojimu rūpinasi teritorinės ligonių kasos (TLK). Apie nukentėjusius ir gydomus asmenis TLK gauna pranešimus iš policijos komisariatų, prokuratūrų, o antstoliai padeda išieškoti nukentėjusiųjų gydymui išleistas ir priteistas lėšas bei jas grąžina į PSDF biudžetą.
 
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, iš viso pernai buvo fiksuoti 8069 atvejai, kai fiziniai asmenys padarė žalą PSDF. Daugiausia žalos atvejų nustatyta Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) zonoje – 2488, antroje vietoje buvo Kauno TLK – 1749 atvejai. Kiek mažiau atvejų būta Klaipėdos TLK –1717, Šiaulių TLK – 1143, o mažiausiai – Panevėžio veiklos zonoje – 972 atvejai. Statistika rodo, kad didžiausios sumos į PSDF biudžetą buvo išieškotos baudžiamųjų procesų metu. Pavyzdžiui, vien Vilniaus TLK pernai baudžiamosiose bylose pateikė 1127 ieškinių.
 
VLK Teisės ir personalo skyriaus laikinojo vadovo Tomo Ragausko teigimu, 2,5 mln. eurų suma, kuri 2019-aisiais buvo grąžinta į PSDF biudžetą, yra pakankamai reikšminga. „Pavyzdžiui, kaip tik tokia suma už sveikatos priežiūros paslaugas per metus sumokama Akmenės ar Pakruojo ligoninei", – sakė T. Ragauskas. Pasak skyriaus vadovo, kasmet į PSDF biudžetą išieškomos sumos yra panašaus dydžio. Užpernai tai buvo 2,7 mln. eurų, 2017-aisiais – 2,9 mln. eurų. „Kalbant apie tendencijas, matyti, kad jau ne vienerius metus išieškoma panaši žalos PSDF biudžetui suma. Ar ji gali didėti, sunku pasakyti, nes tai priklauso nuo daugybės įvairių faktorių. Pavyzdžiui, autoįvykių ar nusikaltimų skaičiaus, pačių žmonių atidumo ir sąmoningumo naudojantis ESDK ir panašiai. Taip pat būtų galima daryti prielaidą, kad brangstant gydymo paslaugoms, didės ir išieškomų žalų sumos", – teigė T. Ragauskas.

VLK atkreipia dėmesį, kad žalos dydis priklauso nuo gydymo paslaugų, kurių išlaidos buvo apmokėtos PSDF lėšomis, kiekio ir tuo metu galiojančių kainų. Tačiau visuomet egzistuoja galimybė padarytą žalą atlyginti savanoriškai. Baudžiamosiose ar civilinėse bylose šalys gali susitaikyti ir nutraukti procesą. Jei susitaikyti nepavyksta, savanoriškas žalos atlyginimas yra atsakomybę lengvinanti aplinkybė kaltininkui stojant prieš teismą. Gavus pranešimą dėl tokios žalos atlyginimo, galima pasirinkti – arba iš karto pervesti visą sumą, arba atvykti į TLK ir pasirašyti sutartį dėl jos atlyginimo dalimis. Jei sudaroma sutartis, žalos atlyginimo terminas (ne ilgesnis kaip 5 metai) nustatomas šalių susitarimu, atsižvelgiant į jos dydį ar kitas aplinkybes.

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos