vaistai.lt

Pacientų organizacijų atstovams atsakyta į daugelį klausimų (662/0) 

Klaipėdoje savo veiklą pradėjusi ir jau būrį studentų išleidusi Holistinių terapijų mokykla drauge su partneriu - Klaipėdos universitetu - surengė mokslinę-praktinę konferenciją “Holistinė medicina gyvenimui ir sveikatai”.Panevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) organizavo susitikimą su Panevėžio apskrities pacientų organizacijų atstovais. Susitikimas vyko Panevėžio miesto neįgaliųjų draugijos patalpose praėjusį savaitgalį.
 
Pacientų atstovai supažindinti su jiems aktualiomis įvairių sričių naujienomis – dantų protezavimo, šeimos gydytojo atliekamų laboratorinių tyrimų, kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių skyrimo, išdavimo pasikeitimais. Taip pat kalbėta apie medicininę reabilitaciją, eiles pas gydytojus specialistus, siuntimų išrašymą ir kt.

Gyventojų aptarnavimo skyriaus (GAS) vedėja Sigita Paulauskienė priminė, kokia yra dantų protezavimo, kompensuojamo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, tvarka, kas į šią paslaugą turi teisę. Ji pažymėjo, kad sparčiai trumpėja dantų protezavimo laukiančių asmenų eilės Panevėžyje ir visoje apskrityje, atkreipė dėmesį, kad nebeliko 3 mėn. termino, per kurį būdavo privaloma kreiptis į odontologijos įstaigą, sulaukus iš ligonių kasos kvietimo protezuoti dantis – dabar dantų protezavimo paslauga turi būti suteikta per 3 metus, todėl nebeliko galimybės atidėti paslaugos teikimą.

GAS vedėja pateikė dažniausiai gyventojų užduodamus klausimus ir atsakymus į juos, išvardijo problemas, su kuriomis susiduriama dantų protezavimo kompensavimo srityje.
 
Kad ši tema pacientų atstovams aktuali, parodė jų atidus klausymasis bei užduoti rūpimi klausimai. Buvo teiraujamasi, ar protezavus dantis savo lėšomis, iš karto reikia nešti į ligonių kasą tai įrodančius dokumentus, ar galima keisti odontologą pradėjus protezavimo procesą, ar dantų gydymas įeina į dantų protezavimo paslaugos teikimą, ar neskiria Savivaldybei priklausančių įstaigų odontologai specialiai daug vizitų, kad gautų didesnį apmokėjimą iš ligonių kasos.

Po diskusijos, per kurią atsakyta į klausimus, Kontrolės skyriaus vedėjas Edgaras Voras kalbėjo apie kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ypatumus. Išsamiai pacientų bendruomenei paaiškinta, kaip skiriama medicininė reabilitacija, kas turi įtakos tam, kad ne visiems ta pačia liga sergantiems ar vienodas traumas patyrusiems asmenims gali būti skiriama reabilitacija. Pažymėta, kad gydantis gydytojas, siųsdamas į medicininę reabilitaciją, vadovaujasi ne tik gydytojo reabilitologo išvada, bet vertina ir paciento būklę bei sąlygas, kurios kartais neleidžia skirti reabilitacijos.

Atkreiptas dėmesys, kad PSDF biudžeto lėšų šiai sveikatos atstatymo sričiai nėra tiek, kiek daugeliui norėtųsi, todėl ir gydymo įstaigų vadovai  stengiasi reguliuoti ribotas lėšas. Asmenys, kuriems reikalinga pakartotinė, palaikomoji reabilitacija, paprastai rašomi į eilę, o tiems, kuriems sveikatos atstatymas reikalingas po traumų, operacijų, siunčiami į reabilitaciją nedelsiant.
 
Dėl reabilitacijos pacientų atstovai turėjo priekaištų gydymo įstaigoms. Skųstasi, kad sulaukus pensinio amžiaus, nemokamai reabilitaciją gauti praktiškai neįmanoma. Klausta, kodėl Panevėžio medikai neįgaliųjų beveik nesiunčia į reabilitaciją, o Vilniaus ar Kauno medikai siuntimus išrašo. Taip pat teirautasi, ar ligonių kasos specialistai baudžia gydytojus, neskiriančius medicininės reabilitacijos, per kiek dienų galima nuvykti į reabilitaciją, su keliomis reabilitacijos įstaigomis Panevėžio TLK sudariusi sutartis.

E. Voras atsakė ne tik į šiuos susirinkimo dalyvių klausimus. Buvo klausimų apie gliukozės kraujyje ir cholesterolio tyrimus, netinkamą parduodamų ir išrašomų kompensuojamų vaistų kiekį, sauskelnių išrašymą, eiles pas gydytojus, mokamus tyrimus, gydymo įstaigų pasirinkimą, klausta, kiek laiko galioja siuntimas tyrimams ir kt.
 
Rudenį Panevėžio TLK planuoja panašų susitikimą su Utenos apskrities pacientų organizacijų atstovais. 
 
Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos