vaistai.lt

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant (609/0) 

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjantKepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių.

Renkantis gaminius, skirtus kepti ant grotelių, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse. Natrio nitritas, reaguodamas su aminais ir amino rūgštimis, aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Todėl prieš įsigyjant gaminius, patartina perskaityti ženklinimo etiketę ir pasirinkti kepti tuos produktus, kuriuose nėra maisto priedo, žymimo E250.

Prekybos vietose nusipirktą žalią mėsą, jūros gėrybes būtina tinkamai supakuoti ir atskirti nuo kitų maisto produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Greitai gendantį kepti paruoštą maistą būtina laikyti šaldytuve tinkamoje temperatūroje. Jei vykstama į gamtą, maistą rekomenduojama gabenti ir laikyti švariuose šaltkrepšiuose ar kitose tam skirtose talpose. Jei lieka nesuvartoto maisto, jį reikėtų supakuoti į uždaras talpas ir užtikrinti reikiamą temperatūrinį režimą. Maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas, o esant aukštesnei nei 30 °C temperatūrai – ne ilgiau nei valandą.

Norint įvertinti, ar kepsnys pakankamai iškepęs, galima pamatuoti jo temperatūrą. Bendras patarimas – gaminamo patiekalo temperatūra terminio apdorojimo pabaigoje turi būti ne mažesnė kaip 75 °C. Kai naudojamos uždaro tipo kepsninės, kuomet mėsa neturi tiesioginio kontakto su atvira liepsna, tikslinga kepsninės viduje palaikyti 110–150 °C temperatūrą.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad marinatai, padažai, turėję sąlytį su žalia mėsa, nebūtų vartojami. Reikia vengti bet kokio termiškai apdoroto (valgyti paruošto) maisto sąlyčio su neapdorotu maistu.

Labai svarbu užtikrinti maistui kepti ar gaminti naudojamų daiktų (iešmų, kepimo grotelių, kepsninių, pjaustymo lentelių ir kt.) švarą: juos būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, išdžiovinti. Dažnai kepsninėms, grotelėms valyti yra naudojami metaliniai šepetėliai, kempinėlės, todėl svarbu, kad ant kepimui naudojamų paviršių, įrankių neliktų jų likučių.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos