vaistai.lt

Pakankamai kalcio su maistu gauna tik trečdalis Lietuvos gyventojų  (1826/1) 

Pakankamai kalcio su maistu gauna tik trečdalis Lietuvos gyventojųDauguma Lietuvos gyventojų su maistu negauna pakankamai kalcio: 11 proc. yra tikri, kad kalcio negauna, 43 proc. abejoja, kad su maistu gauna pakankamai kalcio, dar 18 proc. nežino. Remiantis reprezentatyviu Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimu, pakankamai kalcio su maistu gauna 29 proc. šalies gyventojų.

Labiausiai tikri dėl kalcio pakankamumo jų mitybos racione yra aukštąjį išsilavinimą turintys respondentai – 42 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu pagrindinį, vidurinį ar aukštesnįjį išsilavinimą turintys žmonės taip teigia rečiau – atitinkamai 25, 24 ir 26 proc.

„Tyrimas rodo, kad daugelio mityboje trūksta kalcio. Tą patvirtina ir didelis šalies gyventojų sergamumas osteoporoze, kuri dėl kalcio nepakankamumo išsivysto vis jaunesniems žmonėms. Be to, analizuojant tyrimo duomenis galime matyti, kad žmonės neįvertina kalcio reikšmės organizmui. Vyrauja nuomonė, kad kalcis labiausiai reikalingas kaulams stiprinti, tačiau šis mineralas taip pat padeda išlaikyti sveikus dantis, palaikyti gerą širdies darbą, įveikti stresą, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, mažina nervų sistemos dirglumą“, – sako Gintautas Gylys, tyrimą užsakiusios bendrovės „Gamtos namai“ direktorius.

Kalcis – vienas esminių žmogaus organizme esančių elementų, tačiau jis yra gana sunkiai pasisavinamas.

„Renkantis kalcio maisto papildus, reikia atkreipti dėmesį, kiek juose yra gryno kalcio ir iš kokių kalcio druskų jie pagaminti. Daugiausia grynojo kalcio turi kalcio karbonatas. Iš kitų kalcio druskų išsiskiria kalcio nitratas, nes jis, skirtingai nei kalcio karbonatas, nedirgina virškinamojo trakto, neturi jokios įtakos skrandžio rūgštingumui ir yra pasisavinamas lengviau, ypač vyresniame amžiuje, kai sumažėja skrandžio rūgšties“, – teigia G. Gylys.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Kalcio nitratas?
Parašė Svečias 2013-02-18 13:24:23
Kalcio nitratas?


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos