vaistai.lt

Paprastesnis ir greitesnis skrandžio bei stemplės vėžio diagnostikos būdas (2278/0) 

Paprastesnis ir greitesnis skrandžio bei stemplės vėžio diagnostikos būdasMokslininkai šią savaitę vykusiame Europos vėžio kongrese (The European Cancer Congress, ECC) pranešė, jog galbūt vieną dieną skrandžio ir stemplės vėžys galės būti diagnozuotas tiriant iškvepiamo oro sudėtį, – rašo upi.com.

Atliekant naująjį tyrimą, būtų įvertinama 5 cheminių junginių koncentracija iškvepiamame ore. Patikrinus metodo veiksmingumą su 300 pacientų, rezultatai nudžiugino – vėžio diagnozė nustatyta 85 proc. tikslumu.

Kiekvienais metais pasaulyje diagnozuojama 1,4 mln. naujų skrandžio ir stemplės vėžio atvejų. Deja, dažniausiai šios ligos aptinkamos vėlyvos stadijos, kai jau penkerių metų išgyvenamumo prognozė yra 15 procentų.

Šiuo metu vienintelis būdas diagnozuoti stemplės ar skrandžio vėžį yra endoskopija (t.y. vidaus organų apžiūra iš vidaus. Tyrimų metu įvertinama organo, jį išklojančios gleivinės pakitimai. Prireikus paimama biopsija ar atliekamos gydomosios procedūros). O tai yra invazyvi procedūra, galinti sukelti komplikacijų.

Naujasis tyrimas galėtų tapti pirmojo pasirinkimo metodu ir apsaugoti nuo nebūtinų endoskopinių tyrimų, kurie nėra malonūs pacientams. Žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, jis taip pat padėtų anksčiau diagnozuoti minėtas ligas, o tai lemtų savalaikį gydymą ir geresnes prognozes, – komentavo studijos autoriai.

Kadangi vėžinės ląstelės yra kitokios nei sveikosios, jos išskiria ir skirtingus cheminius junginius. Naujoje studijoje remiamasi prielaida, kad šie skirtumai galėtų būti nustatomi vos atsiradus pakitusių ląstelių, o tai padėtų nuspręsti, ar pacientas turi riziką susirgti stemplės ar skrandžio vėžiu.

Tiesa, prieš pradedant taikyti naująjį tyrimą klinikinėje diagnostikoje, reikės atlikti išsamesnes studijas, įtrauksiančias daugiau pacientų. Mokslininkai tikisi, kad tai bus padaryta per ateinančius trejus metus.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos