vaistai.lt

Parama ir palaikymas visiems norintiems MESTI ir LAIMĖTI (1054/0) 

Parama ir palaikymas visiems norintiems MESTI ir LAIMĖTIApie 70 proc. visų reguliariai rūkančių norėtų mesti rūkyti, dauguma jų yra bent kartą tai bandę, tačiau tik 1–5 proc. bandžiusiųjų savarankiškai pavyko tapti nerūkančiais (nerūkyti metus ir ilgiau). Nusprendėte mesti rūkyti? Šaunu! Nebijokite prašyti palaikymo, jums nebūtina kovoti su rūkymu vienam.

Mesti rūkyti naudinga būnant bet kokio amžiaus. Atsisakius šio žalingo įpročio net ir vidutiniame amžiuje, sumažės su tabaku susijusių ligų rizika ir pailgės gyvenimo trukmė. Nauda tuo didesnė, kuo anksčiau metama rūkyti.

Metant rūkyti gali būti reikalinga ne tik medicininė, bet ir psichologinė, ir socialinė pagalba. Nors rūkymas ir neatrodo itin reikšmingu kasdieniu gyvenimo įvykiu, jo atsisakius, metantis rūkyti susiduria su nežymiais pokyčiais gyvenime. Dažnam metančiam rūkyti tenka koreguoti kasdienius gyvenimo įgūdžius – mokytis bendrauti, dirbti, atsipalaiduoti ir ilsėtis be cigaretės. Skamba keistai? Metančiajam rūkyti būtinas artimo rato palaikymas, atsisakyti šio įpročio nėra paprasta. Ilgainiui rūkymas tampa „automatizuotas“ ir mažai įsisąmoninamas. Todėl prireikia nemažai pastangų mokantis iš naujo kontroliuoti savo veiksmus. Kiekvienas turi išmokti apsieiti be cigaretės įtampos kupinose ar tiesiog rūkymą provokuojančiose situacijose (pvz., darbo pertraukėlės su bendradarbiais su cigarete). Artimųjų, draugų, ir sveikatos specialistų parama taip pat reikalinga.

Dėl patiriamų pokyčių, pirmosiomis savaitėmis ryžtą nerūkyti gali sumažinti ir nemalonūs nikotino stygiaus sukelti pašaliniai efektai – padidėjęs dirglumas, mieguistumas ir greitas nuovargis, sunkumai koncentruojant dėmesį, galvos skausmai ir kt. Tad tai ne tik psichologinis, bet ir fizinis iššūkis, kurį priimant kovoti „dviem frontais“ gali tapti lengviau. Net ir tuomet neverta sudvejoti: verta mesti ar ne… Žinoma, kad verta!

Parama ir palaikymas – geriausia pagalba, kurią žmogui galima pasiūlyti tokiose situacijose. Tyrimai rodo, kad net minimalios psichologinės intervencijos gali labai sumažinti atkryčio tikimybę.

LSMU Sveikatos tyrimų institutas (PSO bendradarbiaujantis centras) ir Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija kviečia dalyvauti nacionaliniame konkurse „Mesk ir laimėsi“. Iš visų konkurse pareiškusių norą mesti rūkyti bent mėnesiui, apie 30 proc. rūkančiųjų mesdavo rūkyti visiškai ir nebepradėdavo rūkyti po konkurso. Konkurse kviečiami dalyvauti visi rūkantys, ne jaunesni kaip 18 metų asmenys, reguliariai (kasdien) rūkantys ne vienerius metus ar ilgiau ir norintys mesti rūkyti.

Jūs turėsite išbūti nerūkę nuo spalio 21 iki lapkričio 21 dienos. Išbūti nerūkius visą šį laiką bus padedama siunčiant priminimus, rekomendacijas apie tai, kaip išlikti nerūkančiam net ir įtemptose situacijose.

Pasiryžę dalyvauti konkurse turi užpildyti dalyvio anketą iki spalio 20 dienos.

Iš visų dalyvių, atsitiktine tvarka bus atrenkama 20 dalyvių, kurie dalyvaus finale. Finale taip pat bus vykdomas patikrinimas, kuris ir įrodys ar konkurso dalyviai sąžiningai nerūkė visą mėnesį. Konkurso laimėtojų laukia UAB „Senukų prekybos centro“ dovanų kuponai, „Rakto“ – pozityvaus gyvenimo būdo žurnalo prenumeratos bei „EX smokers“ praktiniai prizai. Pagrindiniam konkurso nugalėtojui atiteks kelionė Europoje.

Konkurso tvarkaraštis:

Spalio 1–20 dienomis – dalyvių registracija.

Spalio 21 dalyviai meta rūkyti.

Lapkričio 19 dieną atrenkami finalistai.

Lapkričio 21 dieną Kaune vyksta finalinis renginys, nugalėtojų patikra ir apdovanojimas.

Konkurso organizatoriai: LSMU Sveikatos tyrimų institutas (PSO bendradarbiaujantis centras), Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos