vaistai.lt

Pasaulinę artrito dieną kompanija : „Nedelsk, prisijunk šiandien“ (1617/0) 

Pasaulinę artrito dieną kompanija : „Nedelsk, prisijunk šiandien“Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad spalio 12-oji minima kaip Pasaulinė artrito diena. Pasaulio sveikatos organizacija ir įvairių šalių specialistai – reumatologai, ortopedai, chirurgai-traumatologai, pediatrai, imunologai ir kiti – bei jų profesinės draugijos ragina atkreipti dėmesį į lėtinių reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligų grupę, kuriai būdingas itin žemas mirtingumo lygis, bet kuri pasižymi aukštu sergamumo bei neįgalumo lygiu ir sukelia ilgalaikius lėtinius skausmus, kurie labai pablogina žmogaus gyvenimo kokybę, sutrikdo normalų judėjimą, darbą bei apsitarnavimą.

Pasaulinė artrito diena buvo pradėta minėti 1996 m. Tarptautinės artrito ir reumato asociacijos (angl. Arthritis and Rheumatism International – ARI) iniciatyva. Su Tarptautine artrito ir reumato asociacija glaudžiai bendradarbiauja Europos Sąjungos lyga prieš reumatą (angl. European League Against Rheumatism – EULAR), kuri atstovauja 4 skirtingų tipų institucijoms: mokslinėms draugijoms, artritu bei reumatu sergančių žmonių nacionalinėms organizacijoms, sveikatos apsaugos specialistų draugijoms ir asocijuotiesiems nariams (kurie remia organizacijos veiklą finansiškai) iš įvairių Europos Sąjungos valstybių [2, 3].

2017 metų Pasaulinės artrito dienos šūkis yra „Nedelsk, prisijunk šiandien“. Šiuo šūkiu siekiama pabrėžti, kaip svarbu kuo anksčiau diagnozuoti reumatines ir kaulų bei raumenų sistemos ligas. Visi norintys ir galintys raginami šiandien pat prisidėti prie Pasaulinės artrito dienos paminėjimo kampanijos, kurios iniciatorius jau ne vienerius metus yra EULAR [13]. Jei esate aktyvus Pasaulio artrito dienos dalyvis, atsiųskite savo nuotraukas iš savo organizuojamų renginių į specialiai tam sukurtą Pasaulinės artrito dienos interneto svetainę (http://www.worldarthritisday.org/). Taip padidinsite ir Lietuvos gyventojų informuotumą šia aktualia tema, o savo dalyvavimu paskatinsite kitus žmones bei organizacijas dalyvauti šioje kasmetinėje akcijoje. Jei įstaiga ar organizacija norėtų kažkuo prisidėti prie paskelbtos iniciatyvos „Nedelsk, prisijunk šiandien“, detalius paaiškinimus apie šią kampaniją galima rasti Pasaulinės atrito dienos interneto svetainės „Renginiai“ skiltyje (http://www.worldarthritisday.org/events). Taip pat per ją galima prisiregistruoti pasauliniame renginių žemėlapyje. O norėdami pamatyti pavyzdžius iš ankstesnių Pasaulio artrito dienos paminėjimo renginių, apsilankykite Pasaulinės artrito dienos „Facebook“ paskyroje (https://www.facebook.com/worldarthritisday).

 Su aktyvia gyventojų ir nevyriausybinių organizacijų parama galima efektyviau siekti, kad šios ligų grupės konkreti diagnozė būtų nustatyta kuo anksčiau ir laiku būtų suteiktos kokybiškos šiuolaikinio gydymo paslaugos. Kodėl taip svarbu anksti nustatyti diagnozę? Ankstyva diagnozė yra būtina siekiant užkirsti kelią tolesniam ligos progresavimui, o reumatinės ir kaulų bei raumenų ligos dažnai nėra lengvai pastebimos, o kartais net visai nediagnozuojamos.

EULAR specialistai pataria, kad norint padidinti gyventojų aktyvumą bei sąmoningumą ir suteikti specialių reumatologijos srities žinių reikia:

  • šviesti visuomenę apie reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligų priežastis bei simptomus;
  • plačiai viešinti pranešimus apie įvairias šios dienos veiklas arba renginius ir drąsiai pristatinėti savo veiklų nuotraukas;
  • dalytis aktualia informacija socialiniuose tinkluose: „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai, ragindami aktyviau prisidėti minint spalio 12-ąją, trumpai apžvelgia gausią mokslinę literatūrą, skirtą reumatinėms ir kaulų bei raumenų sistemos ligoms.

Truputis faktų bei skaičių

Kad reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligos yra ypač svarbios ir paplitusios, rodo tokie faktai:

  • 30–40 proc. visų žmonių jaučia tam tikrus raumenų ir kaulų ligų požymius ir dėl šių ligų kenčia beveik ketvirtadalis visų Europos Sąjungos žmonių – per 120 mln. žmonių.
  • Beveik kiekviena šeima Europoje vienaip ar kitaip yra paveikta šios didelės susirgimų grupės ligų.
  • Ekonomiškai išsivysčiusiose pramoninėse pasaulio valstybėse reumatinės ir kaulų bei raumenų sistemos ligos pažeidžia daugiau žmonių nei bet kuri kita susirgimų grupė.
  • Reumatinėmis ir kaulų bei raumenų sistemos ligomis serga visokio amžiaus žmonės (įskaitant kūdikius ir vaikus), tiek vyrai, tiek moterys, nors kai kuriomis jų daugiau serga moterys. Pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu, fibromialgija, sistemine vilklige ir sklerodermija daugiau serga moterys, o spondiloartropatijos ir podagra dažniau pasitaiko vyrams.
  • Ši susirgimų grupė yra pati dažniausia nedarbingumo ir ankstyvo išėjimo į pensiją pasaulyje priežastis.
  • Ši susirgimų grupė sukuria didžiulę ekonominę naštą pasaulio sveikatos apsaugos sistemai. Europoje viešųjų išlaidų sumos, skiriamos diagnostikai, gydymui, vaistams, priežiūrai, pagalbinėms priemonėms ir namų aplinkos įrangai bei moksliniams tyrimams, siekia 200 mlrd. eurų per metus. Be to, šias išlaidas padidina dėl šių ligų sumažėjęs darbuotojų produktyvumas ir nebuvimas darbe.
  • Remiantis Lietuvos statistikos duomenimis 2015 m. ligotumas jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų sistemos ligomis suaugusiųjų tarpe (nuo 18 metų) sudarė 19,7 atvejų šimtui gyventojų, o 2016 – 20,2 [15].

Priežastys, svarbiausi simptomai ir diagnostika

Reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligų grupė paprastai skirstoma į 2 pagrindinius tipus: uždegiminiai ir neuždegiminiai susirgimai. Ypač dažnai pasitaikantys neuždegiminiai susirgimai yra degeneracinės stuburo ligos, osteoartritas, osteoporozė ir fibromialgija. Iš uždegiminės grupės dažniausiai pasitaiko reumatoidinis artritas, ankilozuojantis spondilitas, reaktyvinis artritas, dermatomiozitas ir reumatinė polimialgija.

Kai kuriais atvejais šios ligos gali būti paveldimos, tačiau reumatinėmis ir kaulų bei raumenų sistemos ligomis sergančiose šeimose jos nėra labiau paplitę nei kitose šeimose. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad sergamumą reikšmingai padidina sveikatai rizikingi gyvenimo būdo veiksniai: rūkymas, antsvoris ir nutukimas, sėdimas gyvenimo būdas, vyresnis amžius, profesija, raumenų ir sąnarių sužalojimai, dažnas sirgimas infekcinėmis ligomis, tačiau daugeliu atvejų priežastys yra nežinomos.

Reumatinės ir raumenų bei skeleto sistemos ligos pasireiškia įvairiais simptomais:

  • Uždegimu, sąnarių patinimu ir sustingimu, paraudimu ir/ar vietiniu karščiavimu.
  • Nuolatiniu raumenų, sąnarių ar stuburo skausmu.
  • Padidėjusiu psichikos jautrumu.
  • Dideliu nuovargiu, energijos stoka, nuolatiniu silpnumo jausmu, kitais bendro pobūdžio negalavimais.
  • Ribotomis judėjimo galimybėmis arba stuburo bei sąnarių lankstumo sutrikimais.
  • Sąnarių deformacijomis.
  • Vidaus organų ir/ar jų sistemų simptomais.
  • Kitais nespecifiniais simptomais, pavyzdžiui, depresija ir nerimu.

Greiti ir efektyvūs veiksmai atsiradus pirmiesiems ligos simptomams kartais yra gyvybiškai svarbūs, todėl turi būti įvertinti kvalifikuoto gydytojo, turinčio reumatologo specializaciją. Pageidautina kuo anksčiau pradėti tinkamą gydymą, nes anksti pradėjus gydyti (ypač per pirmas 12 savaičių), gali pasisekti išvengti sąnarių ir vidaus organų pažeidimo ir padidėja tikimybė pasiekti ligos remisiją.

Šios grupės susirgimų gydymas ir būklės valdymas

Efektyvus gydymas yra svarbiausia ligos valdymo sąlyga, siekiant kuo ilgiau užtikrinti geriausią įmanomą gyvenimo kokybę. Deja, bet nėra vieno gydymo būdo arba medikamento, tinkamo visiems pacientams. Tačiau yra daug metodų, įskaitant naujausius vaistus, kurie padeda valdyti skausmą bei uždegimą ir kontroliuoti svarbiausius reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligų simptomus. Tarp sergančių reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemos ligomis nerimo ir depresijos paplitimas yra apie du kartus dažnesnis nei tarp kitų tos populiacijos gyventojų. Todėl gali būti būtina psichologinė pagalba ar psichoterapija.

Tarpusavio pagalbos grupės, sergančiųjų artimieji, bendradarbiai ir nevyriausybinės organizacijos turi itin svarbų vaidmenį padedant sergantiesiems reumatinių ir kaulų bei raumenų sistemų ligomis ir gali gerokai palengvinti sergančiojo lėtine liga (kartais su nuolatiniais skausmais) gyvenimą, visokeriopai palaikydami jo psichinę ir fizinę gerovę. Labai svarbūs gyvenimo kokybei palaikyti ir sergančiųjų artimųjų bei pačių lėtine liga sergančiųjų mokymai.

Mokslinių straipsnių apžvalgą pagal užsienio literatūrą parengė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Remigijus Zumeras

 

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos