vaistai.lt

Pasaulinė plaučių uždegimo diena - pasiskiepyk nuo pneumokokinės infekcijos! (854/0) 

Pasaulinė plaučių uždegimo diena - pasiskiepyk nuo pneumokokinės infekcijos!Pažymėdami Pasaulinę plaučių uždegimo dieną, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad nuo šios sunkios ligos gali apsaugoti skiepai. Pasiskiepijusieji įgyja imunitetą dažniausiems plaučių uždegimo sukėlėjams Streptoccocus pneumoniae ir Haemophilus influenzae B tipo (Hib) bakterijoms.

Pasaulinė plaučių uždegimo diena kasmet minima lapkričio 12-ąją.

Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai skiepijami kūdikiai, taip pat gali pasiskiepyti rizikos grupėms priskiriami asmenys (žr. žemiau). Šis rizikos grupių sąrašas išsiplės nuo 2019 m. sausio 1 d. Nuo kitų metų nemokamai pasiskiepyti galės ir širdies nepakankamumu sergantys žmonės.  Kiti tai gali padaryti savo lėšomis.

 Šiuo metu nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai pasiskiepyti gali sergantieji:

  1. reumatinėmis ligomis (M02-M08, M13, M30-M36, M45, M46)
  2. 1 tipo cukriniu diabetu (E10)
  3. kitu patikslintu cukriniu diabetu (E13)
  4. 2 tipo cukriniu diabetu (E11), jeigu jiems planuojama chirurginė operacija
  5. 2 tipo cukriniu diabetu (E11), jeigu jie yra vyresni nei 65 metų ir jiems papildomai
  6. nustatyta 2 tipo cukrinis diabetas su daugybinėmis mikrokraujagyslinėmis ir kitomis patikslintomis nekraujagyslinėmis komplikacijomis (E11.71), 2 tipo cukrinis diabetas su inkstų komplikacija (E11.2), 2 tipo cukrinis diabetas su kraujotakos komplikacija (E11.5), kardiomiopatija (I42), kardiomiopatija, sergant ligomis, klasifikuojamomis kitur (I43), bent viena iš širdies išeminių ligų (I20-I25), širdies nepakankamumas (I50) arba bent viena iš atitinkamų lėtinių apatinių kvėpavimo takų ligų (J40-J43, J45,-J47)
  7. sergantys kita lėtine obstrukcine plaučių liga (J44)

Pneumokokinė infekcija  – tai ūmi bakterinė infekcija, kuri plinta oro lašeliniu būdu, kai sergantis žmogus kosti ar čiaudo  bei  esant glaudžiam kontaktui su sveiku pneumokokų nešiotoju arba sergančiuoju pneumokokine infekcija.  Daugiau apie pneumokokinę infekciją skaitykite čia.
 
PRIMINIMAS - Nacionalinė užkrečiamųjų ligų konferencija vyks š.m. lapkričio 29–30 d. (ketvirtadienis/penktadienis) Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, M.K.Čiurlionio g. 21. 

Konferencijoje bus pristatoma naujausia informacija apie gyventojų sergamumą užkrečiamomis ligomis, jų grėsmes kariuomenėje, įkalinimo įstaigose, tarp jaunimo.

  • Ekspertai dalinsis informacija apie gripo, TB keliamas problemas Lietuvos gyventojams, skiepų pašalinių reakcijų tendencijas, naujausius užkrečiamųjų ligų diagnostikos metodus.
  • Pirmą kartą konferencijoje bus analizuojami užkrečiamųjų ligų socialiniai veiksniai: sveikatos raštingumas, kodėl nenoriu skiepytis? ir kt.
  • Bus pristatyti trijų naujausių tyrimų rezultatai: 1) apie romų vaikų skiepų aprėptis, 2) gyventojų nuostatas į pažeidžiamas grupes, 3) gyventojų nuomonės apie ŽIV prevencines priemones.
  • Sužinosime, kokias pamokas išmokome ir kokie iššūkiai dar laukia jau 30 metų Lietuvai gyvenant su AIDS.

Konferencijos PROGRAMĄ ir REGISTRACIJĄrasite čia

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos