vaistai.lt

Pasaulinė vandens diena skatina labiau atkreipti dėmesį į vandens svarbą ir klimato pokyčius (290/0) 

Pasaulinė vandens diena skatina labiau atkreipti dėmesį į vandens svarbą ir klimato pokyčiusKovo 22-ąją, kaip ir kasmet, tarptautinė bendruomenė minėjo Pasaulinę vandens dieną. Šia diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į visiems įprastą, tačiau gyvybiškai svarbią gamtos dovaną – gėlą vandenį ir jį veikiančius klimato pokyčius. Tuo labiau šiuo sudėtingu metu, kai koronavirusas COVID-19 sparčiai ir intensyviai plinta pasaulyje, o gyvenimas be vandens yra dar sunkiau įsivaizduojamas.

Siekdami kiek įmanoma labiau sulaikyti šio viruso plitimą, visi raginami reguliariai po tekančiu vandeniu plauti rankas, dažniau nei įprastai valyti maisto tvarkymo įrenginius, inventorių ir pan., kartu suprasti ir būtinybę turėti nuolatinę prieigą prie saugaus geriamojo vandens.

Lietuvoje šiuo metu daugiau kaip 80 proc. visų gyventojų naudoja viešai tiekiamą geriamąjį vandenį. Likusi dalis geriamuoju vandeniu apsirūpina individualiai iš privačių gręžinių ar šachtinių šulinių.

Mūsų šalies vartotojams geriamasis vanduo viešai tiekiamas tik iš požeminių vandens šaltinių, kurie yra patikimai apsaugoti nuo aplinkos taršos. Kaip rodo Geriamojo vandens tiekėjų programinės priežiūros ir valstybinės geriamojo vandens kontrolės tyrimai, dauguma atvejų Lietuvoje viešai tiekiamas geriamasis vanduo yra saugus ir geros kokybės. Tačiau kai kuriose vandenvietėse, dažniausiai – mažose, vis dar išlieka aktuali padidinto fluoridų, boro ir arseno kiekio problema. Be to, nedidelėse vandenvietėse neretai nustatomas padidintas amonio, bendrosios geležies ir drumstumo kiekis.

Per 2019 m. VMVT, vykdydama sustiprintą arseno geriamajame vandenyje kontrolę, ištyrė beveik 700 geriamojo vandens mėginių. Nustačius, kad arsenas viršija didžiausią leistiną normą, 2019 m. buvo laikinai uždrausta vandenį naudoti maistui ir gėrimui iš  5-ių mažų vandenviečių. Užtikrinus geriamojo vandens saugą, visose jose vandens naudojimas maistui buvo atnaujintas, išskyrus vandenį iš Duonelaičių vandenvietės (Vilkaviškio r. savivaldybė).

Ilgamečių VMVT tyrimų duomenys rodo, kad daugiausia susirūpinimo kelia beveik 20 proc. Lietuvos gyventojų vis dar naudojamas privačių šachtinių šulinių vanduo, kuris dažnu atveju nėra saugus ir kokybiškas. Tam turi įtakos netinkama šulinio įrengimo vieta ir priežiūra, retai atliekami šulinio vandens tyrimai ir valymo darbai. Todėl vienu iš šalies prioritetų turėtų būti siekis, kad kuo daugiau gyventojų galėtų jungtis prie centralizuotų vandens tinklų.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos