vaistai.lt

Pasaulis mini supratimo apie antibiotikus savaitę (666/0) 

Pasaulis mini supratimo apie antibiotikus savaitę​Lapkričio 12-18 d. vykstant Pasaulinei supratimo apie antibiotikus savaitei Sveikatos apsaugos ministerija kviečia atkreipti dėmesį į augantį atsparumą antibiotikams ir vartoti juos atsakingai.

Antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimas ir plitimas yra didelė grėsmė pacientų saugumui bei didelė ekonominė našta šalių biudžetams Europoje ir visame pasaulyje.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, didėjantis atsparumas patiems naujausiems antibiotikams reiškia, kad grėsmė neturėti efektyvių antibiotikų labai reali – šiandien sėkmingai gydomos užkrečiamosios ligos bei nedideli sužalojimai vėl gali tapti mirtini.

„Pavyzdžiui, atsparumo antibiotikams problema kelia didelį pavojų operacijoms ir organų transplantacijoms, kurias atlikti be efektyvių antibiotikų gali tapti neįmanoma. Naujų antibiotikų kūrimas pastaruoju metu itin sulėtėjęs, todėl būtina užtikrinti esamų antibiotikų veiksmingumą – keisti požiūrį ir elgesį“ , – sako viceministrė Kristina Garuolienė.

Pasak SAM Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyr. specialistės Irmos Diržinauskaitės, naujausiais Eurobarometro duomenimis, tik 46 proc. Lietuvos gyventojų žino, kad antibiotikai neefektyvūs gydant peršalimą ir gripą.

„Vis tik gyventojų savigyda antibiotikais, remiantis 2009, 2013 ir 2016 m. Eurobarometro tyrimais, Lietuvoje sumažėjo. 2009 m. be recepto antibiotikus vartojo 12 proc. gyventojų, o 2016 m. tokių respondentų buvo 8 proc.“, – teigia I. Diržinauskaitė.

Žmonių žinios apie antibiotikus taip pat gerėja: 2016 m. į keturis teiginius (antibiotikai naikina virusus; antibiotikai efektyvūs gydant peršalimą ir gripą; netinkamas antibiotikų vartojimas mažina jų efektyvumą; antibiotikų vartojimas sukelia šalutinius poveikius, pvz., viduriavimą.) teisingai atsakė 19 proc. respondentų, t. y. 8 proc. daugiau nei 2009 m., tačiau Lietuva pagal gyventojų žinias dar nesiekia Europos vidurkio – 24 proc.

Nuo 2009 m. Lietuvoje antimikrobinių preparatų suvartojama tiek pat, kiek vidutiniškai Europoje, tačiau ypač daug antimikrobinių preparatų skiriama ligoninėse – pagal tai esame antrieji Europos Sąjungoje. Kvėpavimo takų infekcijas ir šlapimo takų infekcijas sukeliančių bakterijų atsparumas nuolat didėja ir yra didesnis už ES vidurkį.

Daugiau informacijos apie pasaulinę supratimo apie antibiotikus savaitę ir Europos supratimo apie antibiotikus dieną galima rasti:

http://www.hi.lt/lt/supratimo-apie-antibiotikus-diena.html 

https://antibiotic.ecdc.europa.eu/lt

http://www.who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week/en/

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos