vaistai.lt

Patikite vaikų priežiūrą seneliams? Būtina kai ką žinoti (1643/0) 

Patikite vaikų priežiūrą seneliams? Būtina kai ką žinotiPasak mokslininkų, vaikaičius lepinantys seneliai, visiškai to nenorėdami, gali pridaryti žalos.

Glazgo universitete (The University of Glasgow) vykdyta studija, aprašyta PLOS One“ žurnale, teigia, jog seneliai yra linkę „permaitinti“ vaikus. Tyrėjai peržiūrėjo 56 studijų, vykdytų 18-oje šalių (JK, JAV, Kinijoje, Japonijoje ir kt.), surinktus duomenis. Apžvalgoje nagrinėtos 3 sritys: mityba ir svoris, fizinis aktyvumas, rūkymas, - rašo bbc.com.

Daugelis studijų patvirtino, jog vaikaičiai viešnagės pas senelius metu būna maitinami per daug cukraus ar riebalų turinčiu maistu ir mažai juda. Žinoma, fizinis aktyvumas priklauso ir nuo pačių senelių fizinio aktyvumo bei gyvenamosios vietos erdvumo.

Pastebėtas ryškus skirtumas tarp senelių, kurie vaikaičiais rūpinasi kasdien, ir tų, kurie juos mato tik savaitgaliais: „Matant vaikus tik kartą per savaitę, kyla noras labiau juos palepinti. Tuo tarpu nuolat vaikaičiais besirūpinantys seneliai elgiasi su jais taip, kaip su savo vaikais“.

„Senelių „darbas“ yra būti sąmokslo prieš tėvus bendrininkais su vaikais. Buvimas mama močiutėms buvo nemažas iššūkis, o buvimas senele yra grynas malonumas“, – sakė viena moteris.

Studijoje paliesta dar viena problema, dažnai tampanti tėvų ir senelių nesutarimų priežastimi, – rūkymas.

„Iš studijų, kurias mes peržvelgėme, atrodo, kad tėvai nesugeba įtikinti senelių pasyvaus rūkymo keliama žala. Žinant, kiek tėvų patiki vaikų priežiūrą savo tėvams, svarbu, kad jie prieš tai padiskutuotų apie tai, kas geriausia vaikams, nes juk to visi ir siekia“, – sakė tyrėjai.

Psichologai sutinka, kad vaiko vystymuisi itin svarbus ryšys ne tik su tėvais, broliais bei seserimis, bet ir su seneliais. Jie perduoda jaunajai kartai giminėje puoselėtas vertybes ir vienija šeimą. Taip pat neseniai Europoje vykdytas tyrimas įrodė, jog seneliai, kurie padeda auginti anūkus, gyvena ilgiau už tuos, kurie to nedaro.

Nauja studija tik įrodo, jog seneliai turi būti labiau įtraukiami į vaiko priežiūrą: tėvai turėtų pasidalinti savo turimomis žiniomis ir taisyklėmis, kurių skatina vaikus laikytis, su tais, kam bent trumpam patiki rūpinimąsi vaikais. Pavyzdžiui, paaiškinti, kas mažiesiems galima, o ko ne, jei šiuos vargina alergijos. Kuo anksčiau vaikui yra suformuojami tinkami įpročiai, tuo jam lengviau jų laikytis augant.

http://www.bbc.com/news/health-41981549

Parengė Justina Karpavičiūtė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos