vaistai.lt

Pavojinga genetinė liga: naujausias gydymas lietuviams vis dar neprieinamas (1744/0) 

Pavojinga genetinė liga: naujausias gydymas lietuviams vis dar neprieinamasŠirdies ir kraujagyslių ligos yra viena pagrindinių mirties priežasčių tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje. Dalį šių susirgimų sukelia itin pavojinga genetinė liga – šeiminė hipercholesterolemija (ŠH), pasižyminti grėsmingomis komplikacijomis. Europoje rekomenduojamas veiksmingas šios ligos gydymas gali padėti sumažinti infarkto ar insulto riziką, tačiau Lietuva vis dar atsilieka nuo naujausių gydymo gairių.

Šeimine hipercholesterolemija sergantys žmonės turi labai daug mažo tankio lipoproteinų (MTL) arba „blogojo cholesterolio“. Todėl pagrindinis ligos gydymo tikslas yra sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

„ŠH pacientams yra būdingos cholesterolio sankaupos įvairiose organizmo vietose, tačiau dauguma jų nejaučia jokių simptomų net ligos progresavimo metu. Todėl atsiradusios labai ankstyvos širdies ir kraujagyslių ligų komplikacijos, apimančios ištisas šeimas, yra pagrindinis iššūkis siekiant sėkmingo gydymo“, – kardiologė profesorė Žaneta Petrulionienė.

Europos kardiologų draugija šį rugsėjį paskelbė naujausias gydymo gaires, kuriose nurodo, kad labai didelės rizikos pacientams reikia daugiau nei 50 proc. (iki 1,4 mmol/l) sumažinti MTL cholesterolio kiekį. Rekomendacijose paskelbti naujausi gydymo metodai kol kas nėra prieinami Lietuvos pacientams.

Tokius rezultatus padeda pasiekti viena naujausių gydymo galimybių – medikamentų grupė PCSK9 inhibitoriai, kurią šiandien rekomenduoja ir naujausiose Europos gydymo gairėse. Neseniai Paryžiuje vykusio Europos kardiologų kongreso metu buvos paskelbta, kad naujausias gydymas privalo būti skiriamas iš karto, kuomet pacientui nepadeda įprastiniai medikamentai. Nors tai yra veiksmingas ir gerai toleruojamas inovatyvus gydymas, tačiau Lietuvoje jis nėra kompensuojamas.

„Širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties ir neįgalumo priežastis visame pasaulyje, kasmet pražudanti milijonus žmonių. Labai svarbu, kad šiandien esame pajėgūs identifikuoti šių ligų priežastis ir galimas rizikas, kurių padeda išvengti inovatyvi medicina. Naujausi šeiminės hipercholesterolemijos gydymo būdai suteikia galimybę sumažinti infarkto ar insulto riziką, tai yra reikšmingas postūmis į priekį, kurį privalo pajusti ir mūsų pacientai“, – sako Agnė Gaižauskienė, Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) direktorė.

Kardiologės prof. Ž. Petrulionienės teigimu, naujo gydymo prieinamumas Lietuvos pacientams yra itin aktualus, kadangi ankstesni duomenys jau yra parodę, jog šalyje šeiminė hipercholesterolemija gali būti dažnesnė nei kitose Europos šalyse.

Aukštas MTL cholestorolio lygis kraujyje yra svarbus ne tik ŠH pacientams. Padidėjus jo koncentracijai, atsiranda bendra kardiovaskulinė rizika. Dažniausiai padidėjęs MTL cholesterolis sukelia ankstyvas ir netikėtas širdies bei kraujagyslių ligų komplikacijas.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos