vaistai.lt

Penktasis aukšto lygio Vandens ir sveikatos protokolo šalių pasitarimas (527/0) 

Penktasis aukšto lygio Vandens ir sveikatos protokolo šalių pasitarimasPenktasis aukšto lygio 1992 m. Tarpvalstybinių vandentakių ir tarptautinių ežerų apsaugos ir naudojimo konvencijos Vandens ir sveikatos protokolo šalių pasitarimas, kurį organizavo Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisija ir Pasaulio sveikatos organizacija, bendradarbiaudamos su Serbijos Respublikos sveikatos apsaugos bei Aplinkos apsaugos ministerijomis, vyko 2019 m. lapkričio 19–21 d. Belgrade (Serbijos Respublika).

Vandens ir sveikatos protokolo šalių pasitarimai – kas trejus metus organizuojami aukšto lygio šalių susitikimai, kuriuose nagrinėjami ir Lietuvai svarbūs klausimai.

Lietuvos delegaciją sudarė − Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė (delegacijos vadovė), Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės patarėjas Irmantas Valūnas, Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Natalja Šliachtič.

Susitikimo metu buvo surengta Darnaus vystymosi darbotvarkės iki 2030 m. įgyvendinimui skirta specialioji aukšto lygio sesija, kurioje pranešimą skaitė Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė. Šioje sesijoje buvo aptarta, kaip Vandens ir sveikatos protokolo veiklos gali prisidėti prie šios darbotvarkės įgyvendinimo ir atsakingo tarpvalstybinių vandenų valdymo.

Sesijoje „Su vandeniu susijusių ligų prevencija ir jų mažinimas“ Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas pasisakė apie ligų, susijusių su šulinių, kurių vandenį vartoja nėščiosios ir kūdikiai, užterštumu nitratais valdymą Lietuvoje.

Sesijos „Institucinis vanduo, sanitarija ir higiena“ dalyvius Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė  supažindino su vandens, sanitarijos ir higienos mokyklose tarptautinio tyrimo rezultatais, kuriame dalyvavo ir Lietuva. Tyrimas buvo atliktas Lietuvos miestų ir rajonų mokyklose, išvados buvo pateiktos Pasaulio sveikatos organizacijai – tyrimo organizatoriams. Savo pristatyme Rita Sketerskienė ypač pabrėžė konsultacijų naudą – kaip bendradarbiavimo stiprinimo instrumentą tarp šalių, turinčių bendrus iššūkius.

Atskiroje Šiaurės ir Baltijos tinklo šalių sesijoje Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Natalja Šliachtič pristatė Šiaurės ir Baltijos šalių vandens ir sveikatos tinklo susitikimo rezultatus, kuris vyko 2017 m. Vilniuje. Nevyriausybinės organizacijos, kurios dalyvavo šioje sesijoje, užduodavo klausimus apie konsultacijų proceso eigą, iššūkius ir naudingumą.

Penktasis aukšto lygio pasitarime visos šalys diskutavo apie ateityje planuojamas Vandens ir sveikatos protokolo veiklas ir jų finansavimą. Tai pat buvo aptartas bendradarbiavimas su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis, sponsoriais − šią sritį pilnutinai ar iš dalies finansuojančiomis organizacijomis bei kitomis organizacijomis, tobulinant galimybes gauti saugų geriamąjį vandenį ir gerinant nuotekų tvarkymą. Šalys, dalyvavusios susitikime, pritarė ir balsavimu patvirtino Vandens ir sveikatos protokolo 2020–2022 m. programos veiklas.

Protokolą ratifikavusios šalys yra įsipareigojusios siekti bendro tikslo – tinkamo ir tolygaus geros kokybės geriamojo vandens tiekimo; adekvačių sanitarijos ir profilaktikos priemonių bei standartų laikymosi; efektyvios vandens išteklių ir ekosistemų apsaugos nuo teršimo iš įvairių šaltinių, įskaitant žemės ūkį, pramonę bei įvairių pavojingų medžiagų nuotekas ir emisijas; žmonių sveikatos apsaugos nuo su vandeniu susijusių ligų; efektyvių stebėsenos ir ankstyvojo perspėjimo sistemų, leidžiančių greitai nustatyti atvejus, kurie gali sukelti ligų, susijusių su vandeniu, protrūkius ar pavienius atvejus.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Aplinkos sveikatos skyriaus informacija

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos