vaistai.lt

Per 100 m. ženkliai pasikeitė Europos vyrų ūgis (1127/0) 

Per 100 m. ženkliai pasikeitė Europos vyrų ūgisŽurnalas „Oxford Economics Papers“ skelbia, kad per pastarąjį šimtmetį smarkiai pakito vyrų europiečių ūgis.

Žinoma, į padebesių pusę. Pasirodo, nuo XIX a. vidurio iki 1980 m. Europos vyrai paaugo vidutiniškai 11 cm. Taigi, maždaug visa galva.

Esekso universiteto (Jungtinė Karalystė) tyrėjas Timotis Hetonas 15 Europos valstybių maždaug 21-erių metų amžiaus vyrų ūgio vidurkio duomenis, surinktus nuo 1870 m. iki 1980 m. Paaiškėjo, kad ūgio vidurkis per tą laikotarpį, nepaisant dviejų pasaulinių karų ir Didžiosios ekonominės depresijos, pastebimai išaugo. Dar įdomiau tai, kad per karus ir ekonominės krizes vidurio ir šiaurės Europos vyrų ūgis didėjimas ne lėtėjo, o priešingai – spartėjo.

Tyrimo autorius pažymi, kad bene pagrindinė vis didesnio žmonių ūgio priežastis – mažesnis sergamumas ir medicinos progresas, kurį liudija smarkiai sumažėjęs kūdikių mirtingumas. 1870 m. 1 000 naujagimių tekdavo 178 mirties atvejai. 1911-1915 m. šis skaičius sumažėjo iki 120, o 1951 ir 1980 m. smarkiai smuko – atitinkamai iki 41 ir 14 atvejų.

Prie reikšmingesnių faktorių, turėjusių įtakos Europos vyrų ūgio didėjimui, T. Hetonas priskiria ir pajamų padidėjimą vienam asmeniui, sanitarinių sąlygų pagerėjimą, visuomenės informavimą sveikatos ir mitybos klausimais, taip pat socialinės ir sveikatos apsaugos sistemų poveikį.

Parengta pagal:
Ученые: европейские мужчины за 100 лет "выросли" на 11 сантиметров

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos