vaistai.lt

Pietryčių Azijos šalyse daugėja atsparios vaistams maliarijos (909/0) 

Pietryčių Azijos šalyse daugėja atsparios vaistams maliarijosUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimu, informuoja, kad keliose Pietryčių Azijos šalyse (Kambodžoje, Laose, šiaurės rytų Tailande ir Vietname) daugėja maliarijos sukėlėjų, kurie  atsparūs maliarijos gydymui vartojamiems vaistams (dihidroartemisininas-piperaquinas).  Atsparumas galėjo išsivystyti dėl nuolatinio šių vaistų vartojimo.

Vystantis atsparioms tropinės maliarijos (P. falciparum) parazitų formoms, ligonių gydymas trunka žymiai ilgiau ir dažnai būna neefektyvus. Klinikiniai  tyrimai  Didžiojo Mekongo regione parodė, kad net 50 proc. ligonių, praėjus 42 dienoms po gydymo,  kraujyje randami maliarijos sukėlėjai. Neišgydyti ligoniai lieka infekcijos šaltiniu, prisidėdami prie maliarijos plitimo. Siekiant užkirsti kelią tolesniam atsparių P. falciparum padermių geografiniam plitimui, svarbu paspartinti maliarijos išnaikinimą Didžiajame Mekongo subregione.

P. falciparum atsparumas chlorokinui ar pirimetaminui atsirado žymiai ankščiau ir išplito iš pietryčių  Azijos į  Indiją bei Afrikos šalis į pietus nuo Sacharos. Atsiradęs atsparumas vaistams kelia susirūpinimą dėl maliarijos kontrolės regioniniu lygmeniu ir gali tapti visuotine grėsme.

Tropinė maliarija plinta tik tropiniuose regionuose. Lietuvoje tropinės maliarijos plitimui nėra  klimatinių sąlygų. Į Lietuvą maliarija gali būti įvežama, jeigu žmogus, keliaudamas po maliarijos paveiktas zonas, nevartojo chemoprofilatikai skirtų vaistų ir užsikrėtė maliarija.

ULAC medikai primena, kad maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys (Plasmodium vivax, P. ovale, P. malariae, P. falciparum). Ji pasireiškia periodiškai pasikartojančiais karščiavimo (drugio) priepuoliais. Dėl sunkių komplikacijų ypač pavojinga yra tropinė maliarija, kurią sukelia P. falciparum. Maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai. Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje buvo užregistruoti 36 susirgimai tropine maliarija, iš kurių trys ligoniai, susirgę tropine maliarija, mirė.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis (PSO), yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

Svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.

Keliaujančius į maliarijos paveiktas zonas ULAC ragina kreiptis į gydytoją ir pasikonsultuoti dėl chemoprofilaktikos nuo maliarijos ir apsvarstyti asmenines apsaugos nuo uodų įkandimų priemones.

Jei grįžote iš endeminės vietovės ir atsirado panašių į gripą simptomų (ar iki vienų metų grįžus iš endeminės vietovės), nedelsiant kreipkitės į medicinos įstaigą pagalbos ir informuokite gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojote vaistus nuo maliarijos.

PSO kasmet atnaujina rekomendacijas apie maliarijos profilaktiką. Rekomendacijas keliautojams, pasirinkus šalį, galima rasti ULAC  internetinėje svetainėje čia.

Dažniausiai užduodamus klausimus apie maliariją skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos