vaistai.lt

Pirmaujame sunkių nusikaltimų skaičiumi. Kas toliau? (685/0) 

Pirmaujame sunkių nusikaltimų skaičiumi. Kas toliau?Lietuvoje 100 tūkstančių gyventojų tenka 7,5 nužudymo kasmet, t. y. šešiskart daugiau nei kitose Europos Sąjungos valstybėse. Taip pat nustatyta, kad iš 110 tirtų asmenų net 97 nužudymą įvykdo turėdami priklausomybę alkoholiui. Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertai tikina, jog siekiat sumažinti sunkių nusikaltimų skaičių mūsų šalyje būtina mažinti ilgalaikius ir galimus rizikos veiksnius bei formuoti visapusišką požiūrį į žmogų ir jį supančią aplinką.

Tarp pagrindinių rizikos veiksnių atliekant sunkius nusikaltimus yra prasta socioekoniminė padėtis, bedarbystė, menkas išsilavinimas, nepriteklius, psichotraumuojančios situacijos, piktnaudžiavimas psichoaktyviomis medžiagomis ir psichikos ligos. Statistika byloja, jog daugiausia nusikaltimų mūsų šalyje padaro vyrai (83 proc.). Dažniausiai tai nevedę, bedarbiai ir turintys ne aukštesnį negu vidurinį išsilavinimą.

„Siekiant mažinti sunkių nusikaltimų rodiklius, būtinai turime formuoti kompleksinį požiūrį į žmogų, dėti pastangas gerinant situaciją jo aplinkoje ir pritaikyti kitose užsienio šalyse sėkmingai įgyvendintus metodus. Lietuvoje turime dėti pastangas gerinant psichikos ligų, asmenybės sutrikimų atpažinimą, skirti daugiau laiko pacientui, pasitelkti naujausius gydymo metodus. Turintiems psichikos ir elgesio sutrikimų reikia taikyti elgesio terapijos gydymo metodus, mažinti psichoaktyvių medžiagų bei ginklų prieinamumą, bedarbystę ir socialinę atskirtį visuomenėje. Tik kompleksiškai siekdami šių tiklų nustosime pirmauti tokioje liūdnoje statistikoje“, – pasakoja Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie SAM direktorė Vaiva Martinkienė.

Sunkūs nusikaltimai mūsų šalyje dažnai susiję ir sunkiomis psichikos ligomis. Statistika rodo, jog iš 177 nužudymus įvykdžiusių asmenims atliktų teismo psichiatrinių ekspertizių 28 proc. įvertinti kaip nepakaltinami, o 2 proc., kaip ribotai pakaltinami. Nustatyta, kad smurto rizika vyrui, sergančiam šizofrenija padidėja 4-8 kartus, o moteriai nuo 3 iki 23 kartų.

„Kalbėdami apie psichikos ligas turinčių asmenų įvykdytus nusikaltimus, turime nepamiršti ir kitos medalio pusės. Yra nustatyta, jog psichikos liga sergantieji triskart dažniau tampa nusikaltimo aukomis negu kitų sutrikimų turintys žmonės. Taigi visuomenės psichikos sveikata yra visų mūsų reikalas. Mūsų šalies teismo psichiatrai turi užtikrinti adekvatų, tinkamą nusikaltusių psichikos ligomis sergančių asmenų įvertinimą ir gydymą bei įvertinti jų pavojingumą ir apsaugoti nuo galimų grėsmių visuomenę“, – tikina V. Martinkienė.

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos specialistai nuolat stažuojasi užsienio šalyse, tiekia pasiūlymus Sveikatos apsaugos ministerijai, dalyvauja ir organizuoja įvairias konferencijas. Viena tokių veiklų – gegužės mėn. 17-18 d. Klaipėdoje vyksianti tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Teismo psichiatrijos ir teismo psichologijos aktualijos 2018: teorijos ir praktikos vienovė“. Šios konferencijos metu ekspertai iš Lietuvos ir užsienio šalių dalinsis gerąja patirtimi teismo psichologijos aktualijų srityje. Bus aptariamas psichikos sutrikimų simuliacijos atpažinimas, įtaigumo vaidmuo teismo psichologiniuose tyrimuose, teismo psichiatrijos tyrimų išvadų analizė, problemos ir jų sprendimai bei kitos šios srities specialistams aktualios temos.  Konferencijoje dalyvaus žinomi srities ekspertai iš užsienio, o patirties semsis visų profesijų kvalifikacijos gydytojai ir ekspertai, medicinos psichologai ir socialiniai darbuotojai.

Apie Tarnybą:
Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba – vienintelė savarankiška, organizuota teismo psichiatrijos ekspertinė įstaiga Pabaltijyje. Kompetentinga ekspertinė įstaiga ir mokslinis metodinis centras, reguliuoja psichiatrinių ekspertizių atlikimo tvarką, aktyviai dalyvauja įstatymų kūrime, priverstinio gydymo organizavime, bei prevencinių priemonių inicijavime. Tarnyba glaudžiai bendradarbiauja su Švedijos, Olandijos, Danijos, Latvijos bei Baltarusijos teismo psichiatrijos institucijomis.

 

Informacija iš:

Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos