vaistai.lt

Plintantis koronavirusas verčia prisiminti pagrindinius higienos principus (1565/0) 

Plintantis koronavirusas verčia prisiminti pagrindinius higienos principusKinijoje sparčiai plintantis koronavirusas verčia didesnį dėmesį skirti pagrindiniams geros higienos principams. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad bendraujant su gyvūnais augintiniais, naminiais ūkiniais ar laukiniais gyvūnais, visuomet reikia laikytis asmeninės higienos, svarbiausia – dažnai plauti rankas su muilu po tekančiu šiltu vandeniu, nešvariomis rankomis neliesti burnos ar nosies ir pan.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) išplatintose rekomendacijose pabrėžiama, kad laukiniai ir naminiai gyvūnai gali būti daugelio žmonėms ir gyvūnams bendrų ligų platintojais, todėl patariama vengti bet kokio sąlyčio su sergančiais ar benamiais gyvūnais, taip pat gyvūnų išskyromis, šlapimu, fekalijomis ir kt., ypač kačių ir šunų, graužikų, paukščių, šikšnosparnių. 

Turgavietėse ir kitose prekybos vietose, kur prekiaujama gyvais gyvūnais, šviežia mėsa, žuvimi ir kitais greitai gendančiais gyvūniniais maisto produktais, būtina užtikrinti patalpų, įrankių ir įrengimų švarą bei dezinfekciją, produkcijos saugojimui būtinus temperatūrinius režimus, tinkamą atliekų tvarkymą ir pan. Ypač įsiminti šias rekomendacijas ir jų laikytis turėtų į egzotines šalis keliaujantys asmenys.

Svarbu pabrėžti, kad vadovaujantis PSO rekomendacijomis prekybos apribojimai Kinijai dėl plintančio viruso šiuo metu nėra taikomi. VMVT duomenimis, tiesioginis maisto ar pašarų importas iš Kinijos į Lietuvą nėra didelis. 2019 metais iš Kinijos į Lietuvą buvo įvežta apie 2,7 tūkst. t gyvūninės kilmės ir beveik 14 tūkst. t negyvūninės kilmės maisto produktų.

Remiantis šiuo metu turima informacija, Lietuvoje nėra fiksuota užsikrėtusiųjų šiuo virusu. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimu, rizika Europos Sąjungos šalyse išlieka žema. Užsienio reikalų ministerija dėl plintančio koronaviruso Lietuvos piliečiams rekomenduoja laikinai į Kiniją nevykti.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos