vaistai.lt

Po kelionių endeminėse šalyse rizika susirgti maliarija išlieka net metus (692/0) 

Po kelionių endeminėse šalyse rizika susirgti maliarija išlieka net metusAr žinote, koks gyvūnas nužudo daugiausiai žmonių pasaulyje? Tai uodas! Uodų pernešama maliarija kasmet suserga daugiau nei 200 mln. pasaulio gyventojų, o iki pusės milijono jų – miršta.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) drauge su Pasaulio sveikatos organizacija mini Pasaulinę maliarijos dieną ir skelbia šios dienos šūkį „Maliarijos mažinimas prasideda nuo manęs“ („Zero malaria starts with me”). Šiuo šūkiu skatinamos įvairios bendruomenės, ypač maliarijos endeminėse šalyse, imtis atsakomybės už maliarijos prevenciją, mažinimą ir likvidavimą.  

ULAC duomenimis, Lietuvoje per paskutinius penkerius metus užregistruoti 28 įvežtiniai maliarijos atvejai, trys ligoniai, susirgę tropine maliarija, mirė. Dažniausia į Lietuvą įvežama tropinė maliarija. Per 2014–2018 m. laikotarpį buvo užregistruoti 24 tropinės maliarijos (P.falciparum) atvejai, 23 iš jų užsikrėtė Afrikoje. Tarp susirgusiųjų mūsų šalies gyventojų yra jūreivių, turistų,  dirbančių endeminėse šalyse.
 
Norint išvengti užsikrėtimo, ULAC medikai primena, kad ruošiantis keliauti į egzotines šalis reikėtų pasidomėti, ar šalis nėra endeminė maliarijos atžvilgiu ir pasitarti su gydytoju dėl vaistų vartojimo. Svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.  Keliautojams, kuriems pakilo temperatūra ar atsirado simptomų, panašių į gripą kelionės metu ar iki vienų metų grįžus iš endeminės vietovės, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medicinos įstaigą pagalbos ir informuoti gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojo vaistus nuo maliarijos.

Skaičiai ir faktai apie maliariją

  • Pusė pasaulio žmonių gyvena vietovėse, kuriose patiria riziką užsikrėsti ir susirgti maliarija. Maliariją sukelia kraujo parazitai Plasmodium pirmuonys, kuriuos perneša užsikrėtę uodai. Žinomos  5 parazitų rūšys, kurios sukelia žmonėms maliariją, dvi iš šių rūšių - P. falciparum ir P. vivax  – labiausiai paplitusios pasaulyje. 2017 m. P. falciparum sudarė 99,7 %  maliarijos atvejų Afrikos, 62,8  % – Pietryčių Azijos,  69 % – Rytų Viduržemio jūros ir 71,9% – Vakarų Ramiojo vandenyno  regionuose. P. vivax yra vyraujanti rūšis Amerikos regione (74,1 % ). Iš visų maliarijos sukėlėjų rūšių  pavojingiausia yra P. falciparum, kuri sukelia tropinę maliariją.
  • Maliarija pasireiškia ūmiu karščiavimu, galvos skausmu, šaltkėčiu. Simptomai paprastai pasireiškia po 7–15 dienų po užsikrėtusio uodo įkandimo. Ligos pradžia labai panaši į gripo.
  • Vaikai iki 5 m. patiria didžiausią riziką susirgti maliarija. Apie 70 %  visų mirties nuo maliarijos atvejų yra vaikai iki 5 m. Maliarija ypač pavojinga nėščioms moterims dėl didelio jų  mirtingumo, persileidimų, negyvagimių, sunkių anemijų, silpnų, mažo svorio naujagimių.
  • Afrikos regione registruojama 92 % visų maliarijos atvejų ir 93 % mirties nuo jos  atvejų. Penkiose šalyse registruojama beveik pusė visų maliarijos atvejų: Nigerijoje (25%), Kongo Demokratinėje Respublikoje (11%), Mozambike (5%), Indijoje (4%) ir Ugandoje (4%).
  • Europos Sąjungos šalyse 2016 m. buvo užregistruotas 8231 maliarijos atvejis, iš jų  99,8 % įvežtiniai iš endeminių šalių. Daugiausiai buvo užregistruota Prancūzijoje (2447 atv.), Jungtinėje Karalystėje (1574 atv.) ir Vokietijoje (961 atv.).
  • Vykdant endeminėse šalyse maliarijos epidemiologinės priežiūros ir kontrolės priemones nuo 2010 m. mirtingumas sumažėjo 29 % visose amžiaus grupėse, vaikų iki 5 m. – 35 %.
  • Sveikatos priežiūros specialistai susirūpinę dėl maliarijos sukėlėjų atsparumo vaistams, kurie naudojami maliarijos gydymui ir profilaktikai.

Daugiau apie Pasaulinę maliarijos dieną skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos