vaistai.lt

Priimtas naujas kovos su antimikrobiniu atsparumu veiksmų planas (1170/0) 

Priimtas naujas kovos su antimikrobiniu atsparumu veiksmų planasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos Komisijos pranešimu, informuoja, kad jau yra priimtas naujas veiksmų planas, skirtas atsparumo antimikrobinėms medžiagoms (AAM) problemai spręsti. Problema įgauna vis didesnį mastą – kasmet dėl jos Europos Sąjungoje miršta 25 000 asmenų ir patiriama 1,5 mlrd. eurų nuostolių.

Atsparumas antibiotikams yra natūralus reiškinys, tačiau netinkamai vartojami antibiotikai žmonių ir gyvūnų tarpe vis paspartina atsparumo procesą. Auga infekcijų skaičius (tokių kaip pneumonija, tuberkuliozė ir gonorėja), kurias gydyti sunkiau, nes antibiotikų veiksmingumas mažėja. Atsparumas antibiotikams prailgina gydymosi ligoninėje laiką, daugiau kainuoja gydymas, didėja mirtingumas.

„Dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms jau dabar miršta tūkstančiai žmonių. Tai didelė našta visuomenei ir ekonomikai. Atskiros šalys nepajėgios įveikti šios didelės grėsmės. Mums reikia sujungti mokslinius tyrimus Europos Sąjungos lygmeniu, kad galėtume apsaugoti žmonių ir gyvūnų gyvybes ir aplinką. Todėl bendros sveikatos koncepcija grindžiamas veiksmų planas yra itin svarbus. Jis leis Europos Sąjungos valstybėms narėms, taip pat Europos Sąjungos ir kitų šalių viešajam bei privačiam sektoriui geriau koordinuoti mokslinius tyrimus ir bendradarbiauti“ –  teigė už mokslinius tyrimus, mokslą ir inovacijas atsakingas Komisijos narys Carlos Moedas.

Planas aprėpia gaires, kuriomis skatinama racionaliai naudoti antimikrobines medžiagas. Gairės skirtos įvairiems specialistams – gydytojams, slaugytojams, vaistininkams, ligoninių administratoriams ir kitiems asmenims, atsakingiems už antimikrobinių medžiagų naudojimą. Jos papildo infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonių gaires, kurios jau gali būti parengtos nacionaliniu lygmeniu.

Plane numatyti daugiau nei 75 veiksmai, pagrįsti trimis pagrindiniais tikslais:

  • pasiekti, kad visoje Europos Sąjungoje būtų taikoma geriausia praktika;
  • remti mokslinius tyrimus, plėtrą ir inovacijas;
  • inicijuoti pokyčius pasauliniu mastu.

„Naujasis kovos su AAM veiksmų planas. Klausimai ir atsakymai“ ieškokite čia.

Veiksmų planą rasite ir čia.

Apie taisyklingą antibiotikų vartojimą skaitykite čia.

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos