vaistai.lt

Pristatyta knyga „Lietuvos slaugos istorija 1918-2018 m.” (903/0) 

Pristatyta knyga „Lietuvos slaugos istorija 1918-2018 m.”Lietuvos medicinos bibliotekoje pristatyta knyga - „Lietuvos slaugos istorija 1918-2018“. Knyga išleista valstybės šimtmečiui paminėti, todėl joje pirmą kartą išsamiai nušviesta šimto metų slaugos istorija Lietuvoje. Pristatymo metu dalyviai galėjo pabendrauti su autoriais.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog slauga yra neatsiejama sveikatos priežiūros  dalis, padedanti pacientams užkirsti kelią ligoms, o susirgus  - greičiau pasveikti.

„Istoriškai, slauga dėl žmogiško noro padėti kitam, palaipsniui transformavosi į medicinos specialybę ir tapo neatsiejama sveikatos priežiūros įstaigų dalimi. Slaugai ne tik sudaro palankias sąlygas sveikti, tačiau neretai tampa pacientų advokatais, konsultantais ar pagalbininkais atliekant kasdienius veiksmus bei draugais, kurių žodžiai guodžia, ramina ir motyvuoja sveikti“ – sako sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Knygos leidėjai Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centras subūrė specialistų komandą, kurie dalindamiesi savo žiniomis ir patirtimi tapo būriu knygos bendraautorių, o padedant Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. Olgai Riklikienei visos žinios sugulė į knygą.

Viena iš knygos autorių Sveikatos apsaugos ministerijos asmens sveikatos departamento pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vedėja Odeta Vitkūnienė sako, jog „didis žmogus gerbia istoriją ir praeitį, o didis ir lyderis – kuria ateitį. Slaugos istorinė apybraiža padės labiau suprasti ir vertinti slaugytojo darbą, puoselėti šią profesiją ir skatinti tobulėjimą ateityje.

„Autoriai siekė atspindėti šimtmečio įvykius slaugos praktikoje, studijose ir moksle, tad skaitytojai galės sužinoti apie slaugytojo profesijos atsiradimą bei raidą iki šių laikų ir kas prognozuojama ateityje. Šiuolaikinė slaugos lyderystė traktuojama kaip procesas, o ne kaip statusas ar padėtis, kurią slaugytojas ar akušeris oficialiai užima sveikatos priežiūros įstaigoje. Slaugos lyderystė grindžiami pagarba žmogui, profesijai, susitarimams, pasitikėjimu, pagalba, įgalinimu, vedančiu į skaidrią bei aiškią atsakomybės ir atskaitomybės sistemą. “ – teigė O.Vitkūnienė.

Ši knyga skirta visiems sveikatos politikams, administratoriams, medikams, slaugytojams ir akušeriams, dėstytojams ir visiems geriems žmonėms, kurie gerbia slaugos vystymosi istoriją ir praeitį, stebi dabartį ir tiki ateities profesija bei lyderyste slaugoje ir akušerijoje.

Knygą galima parsisiųsti ir elektroniniu formatu:

http://www.sskc.lt/uploads/Slaugos%20knyga%202018/Knyga_Lietuvos%20slaugos%20istorija.pdf

SAM Spaudos tarnyba

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos