vaistai.lt

Prostatos hiperplazijos rizika susijusi su antsvoriu  (3229/0) 

Prostatos hiperplazijos rizika susijusi su antsvoriuIki šiol atliktų tyrimų duomenys analizuojant prostatos hiperplazijos ir nutukimo ryšį buvo prieštaringi. Didelės apimties metaanalizė apibendrino turimus duomenis apie nutukimo ir prostatos hiperplazijos rizikos ryšį.

Iš viso į tyrimą įtraukta 19 studijų, kurios atitiko analizės kriterijus. Nustatyta tiesioginė priklausomybė tarp kūno masės indekso ir skundų, susijusių su apatiniais šlapimo takais bei gerybinės prostatos hiperplazijos. Didėjant prostatai ir intensyvėjant skundams studijos rodė atitinkamai didesnį tiriamųjų kūno masės indeksą. Analizė neparodė šios priklausomybės skirtumų nei atsižvelgiant į geografinį tiriamųjų pasiskirstymą, nei vertinant ligonių prognozę.

“Gerybinė prostatos hiperplazija (kitaip prostatos adenoma) – tai gerybinis prostatos raumeninio ir liaukinio audinio išvešėjimas, kuris atsiranda vyresnio amžiaus vyrams. Su vyrų senėjimu ir nutukimu susijusi didelė testosterono koncentracija kraujuje, kuri ir gali sukelti prostatos išvešėjimą. Dėl gerybinio prostatos audinio išvešėjimo padidėja prostata, todėl atsiranda nemalonių įvairaus sunkumo šlapinimosi sutrikimų, susilpnėja šlapimo srovė, ima varginti dažnesnis šlapinimasis, tenka keltis naktį ir t. t. Taigi prostatos išvešėjimą sukelia pakitusi lytinių hormonų (androgenų ir estrogenų) pusiausvyra vyro organizme, o ne prostatoje susikaupę riebalai“, – „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius.

Jis atkreipė dėmesį, jog esą nustatyta, jog mažesnę riziką susirgti gerybine prostatos hiperplazija turi sveikai gyvenantys vyrai: užsiimantys aktyvia fizine veikla, neturintys jokių “pilvo riebalų”, vartojantys maistą, kuriame mažai riebalų, daugiau daržovių.

Šaltinis
Wang S et al. Body mass index and the riks of BPH: a meta-analysis. Prostate Cancer and Prostatic Diseases (2012) 15, 265–272.

Informacija iš:
Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos