vaistai.lt

Pusė tūkstančio žmonių reikalauja pokyčių Lietuvos prekybos centruose (979/0) 

Pusė tūkstančio žmonių reikalauja pokyčių Lietuvos prekybos centruoseBeveik penki šimtai žmonių pasirašė Susivienijimo Žali.LT inicijuotą atvirą laišką Lietuvos prekybos centrams, kuriuo raginama tapti atsakingesniais ir pagaliau imti prekiauti „sąžiningos prekybos“ ženklu pažymėtais atogrąžų vaisiais. Atviras laiškas su parašais šiandien, sausio 11 d. 14 val. bus įteiktas Lietuvos Prekybos įmonių asociacijos vykdančiajam direktoriui, taip pat išsiųstas visiems prekybos centrams.

„Iki šiol Lietuvos vartotojams nėra leidžiama rinktis. Prekybos centrai prekiauja bananais, ananasais ir kitais atogrąžų vaisiais, kurie nėra užauginti laikantis aukštesnių standartų. Todėl kiekvienas vartotojas, net ir socialiai atsakingas, yra priverstas remti plantacijose dažną žmonių išnaudojimą, žmogaus teisių pažeidimus bei skurdo plėtrą. Pasirašiusieji atvirą laišką kviečia prekybos centrus būti atsakingesniais ir suteikti galimybę patiems vartotojams spręsti, kokius vaisių augintojus remti“, - teigia tarptautinės kampanijos „Reikalauk sąžiningų vaisių“ (angl. „Make Fruit Fare“ koordinatorė Lietuvoje Darija Skvarnavičiūtė.

Pasak jos, Lietuvos prekybos centrai turi visas galimybes supažindinti vartotojus su „sąžiningos prekybos“ ženklu („Fair Trade“) bei taip paskatinti žmones rinktis socialiai atsakingesnio verslo gaminamą produkciją.

„Prekybos centrai gali sakyti – jog sąžiningos prekybos ženklas nėra žinomas Lietuvoje. Tačiau juk reikia kam nors pradėti apie jį kalbėti. Kiekvieną savaitę prekybos centrai išleidžia reklaminius leidinius. Jie išplatinami dešimtims tūkstančių vartotojų. Šie leidiniai galėtų tapti puikia paskata pirkėjams rinktis „sąžiningos prekybos“ ženklu pažymėtus produktus, tarp jų ir atogrąžų vaisius. Tai puikiai veikė kitose Europos šalyse, todėl turėtų pavykti ir Lietuvoje“, - sako D. Skvarnavičiūtė.

Darija Skvarnavičiūtė įsitikinusi, kad jei žmonės iš tiesų pamatytų, kokiomis sąlygomis plantacijose dirba žmonės, jiems nekiltų abejonių, kam reikia sąžiningos prekybos vaisių Lietuvoje.

„Mes visi žinome, kad Lietuvos žemdirbiai taip pat neretai skriaudžiami, tačiau tai nepalyginama su tuo, ką kasdien patiria plantacijų darbininkas. Ant galvų purškiami pesticidai, chemikalų sukelti nudegimai ir alergijos, alinantis darbas, pragyventi neleidžiantis atlyginimas, terorizavimas, profesinių sąjungų narių persekiojimas ir net mirtis – tai tik keli aspektai, su kuriais tenka susidurti darbininkams“, - pasakoja Europos Komisijos remiamo projekto koordinatorė.

Jos teigimu, vienintelė išeitis yra vartojimo įpročių keitimas, remiant tuos, kurie dirba vadovaudamiesi tvaraus vystymo principais. Būtent todėl ir yra svarbu, kad ir Lietuvoje atsirastų „sąžiningos prekybos“ ženklu pažymėtų vaisių.

Atviro laiško tekstą galima rasti čia - http://www.peticijos.lt/visos/72133

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos