vaistai.lt

Racionalus antibiotikų naudojimas – specialistų šiandienos darbotvarkėse (2023/0) 

Racionalus antibiotikų naudojimas – specialistų šiandienos darbotvarkėseTęsiant renginių ciklą, skirtą Antimikrobinio rezistentiškumo mažinimo metams paminėti, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kartu su Lietuvos paukštininkystės asociacija pakvietė mokslininkus, farmacijos įmonių atstovus ir šalies paukštynuose dirbančius veterinarijos gydytojus į seminarą „Racionalus antibiotikų naudojimas paukštininkystėje“.

Lapkričio 24 d. vykusiame seminare pranešimus skaitė svečias iš Prancūzijos Paskal Charpentier, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gyvūnų auginimo technologijų instituto vadovas prof. hab. dr. R. Gružauskas, Veterinarijos akademijos lektoriai – dr. Gintaras Daunoras ir dr. Sigita Ramonaitė, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Bakteriologinio skyriaus vedėja Česlova Butrimaitė Ambrozevičienė, didmeninės ir mažmeninės vaistų prekybos korporacijos „Oriola Vilnius UAB“ vadovas dr. Aloyzas Januškauskas, „Isabalt“ projektų vadovas Robertas Ščerbavičius, farmacijos įmonės „KRKA“ atstovas Liutauras Domeika ir VMVT direktoriaus pavaduotojas dr. Vidmantas Paulauskas.

„Nors antimikrobinių medžiagų pardavimas Lietuvoje kasmet mažėja (nuo 16,4 t 2010 m. iki 13, 7 t 2015 m.), tačiau vykdydami antimikrobinio atsparumo stebėsenos programą, nustatome vis daugiau bakterijų padermių, kurios yra nejautrios net kelių rūšių antibiotikams. Todėl 2016 m. pradėję įgyvendinti Antimikrobinio rezistentiškumo mažinimo programą visų pirma siekiame kuo plačiau informuoti visuomenę ir gyvulininkystės bei paukštininkystės profesionalus apie šios problemos mastus ir grėsmes. Kita vertus, įgyvendiname konkrečius veiksmus, kurie padės sumažinti bakterijų atsparumą antibiotikams veterinarijoje. O norint konkrečių rezultatų, svarbu bendradarbiauti su žemės ūkio asociacijų veterinarijos gydytojais, ūkininkais ir žemės ūkio verslo įmonėmis“, – komentavo V. Paulauskas, seminaro dalyvius supažindinęs su Lietuvos žemės ūkyje sunaudojamų antibiotikų kiekių statistika.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas, prof. dr. Vytautas Tėvelis pabrėžė, kad antibiotikų ir kitų antimikrobinių preparatų naudojimo tendencijos mūsų šalies paukštynuose ir bendri paukštynų veiklos rodikliai yra geri. „Lietuvoje turime visas galimybes sukurti ir pasiūlyti rinkai išskirtinės kokybės produktą. Todėl paukštininkystės produkcija, pagaminta nenaudojant arba minimaliai naudojant antibiotikus, yra produktas, kurio paklausa jau dabar daugelyje pasaulio valstybių sparčiai auga. Apie ateitį galvojantys verslininkai turi šiuos poreikius įvertinti ir būti pasirengę į juos atsakyti“, – kalbėjo V. Tėvelis.

Pasak V. Paulausko, racionalus antibiotikų naudojimas – šio laikmečio iššūkis.  Seminaro dalyviai, pakviesti atsakyti į šį iššūkį, aptarė atsakingo antimikrobinių medžiagų naudojimo paukštininkystėje koncepciją, svarstė paukščių bakterinių ligų biologinės prevencijos ir kontrolės klausimus. Pristatytas tyrimas apie kampilobakterijų, siejamų su paukštienos gamybos grandine, atsparumą antibiotikams ir paplitimą. Veterinarijos farmacijos įmonių specialistai pateikė naujausią informaciją apie alternatyvas antibiotikams: vakcinas, pašarų priedus. Ypač akcentuotas biologinio saugumo priemonių taikymas, patalpų valymo ir dezinfekavimo, antiparazitinių preparatų naudojimo svarba.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos