vaistai.lt

Ragina efektyviai padėti asmenims, kurie serga priklausomybe nuo alkoholio (1257/0) 

Ragina efektyviai padėti asmenims, kurie serga priklausomybe nuo alkoholioSeimo narys Andrius Kubilius, artėjant Seimo diskusijai dėl Alkoholio kontrolės įstatymo, ragina neužmiršti, kad svarbu ne tik riboti alkoholio prieinamumą ar reklamą, bet ir efektyviai padėti tiems asmenims, kurie serga alkoholizmo liga. Todėl ketvirtadienio opozicinėje darbotvarkėje teikia keletą projektų, kurie praeitoje Seimo kadencijoje socialdemokratų daugumos buvo atmesti arba neįgyvendinti.

„Visuose chaotiškuose Alkoholio kontrolės įstatymo svarstymuose, kuriuose kalbama tik apie prekybą alkoholiu ir reklamą, pamirštamas vienas labai svarbus aspektas: pagalba tiems, kurie jau yra alkoholizmo ligos liūne, kuri padėtų jiems keisti savo gyvenimo būdą. Dažnai tai yra asmenys, esantys skurdo rizikos grupėje, socialinės rizikos šeimose. Jiems stinga motyvacijos gydytis, o socialiniams darbuotojams priemonių, kuriomis galėtų tuos asmenis paskatinti eiti ligos gydymo keliu. Manau, kad būtų gerai Lietuvoje pasinaudoti kitų šalių patirtimi įgyvendinant taip vadinamų „sąlyginės socialinės paramos“ sistemą, numatant, kad asmuo priklausantis socialinės rizikos grupei tam, kad gautų pašalpą, turėtų tikrintis ar neserga alkoholizmu. Jeigu medikai nustato, kad serga, asmuo turi įsipareigoti praeiti visą gydymosi kursą, kurio įgyvendinimas yra reguliariai stebimas. Jei asmuo nesigydo arba nustoja gydytis, tai jis socialinę paramą turėtų gauti tik nepinigine forma. Tokiu atveju socialiniai darbuotojai turėtų užtikrintų, jog didžioji nepiniginės paramos dalis pasiektų vaikus, o ne girtaujančius asmenis“, – registruodamas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 8 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą teigė A. Kubilius.

A.Kubiliaus nuomone, taip pat svarbu pradėti realią diskusiją apie kitas modernias, dar Lietuvoje neišbandytas priemones, dirbant su alkoholio priklausomybe, tokias kaip:

  • JAV pavyzdžiu steigti „Svaigalų teismų” (angl. – Drug Courts) sistemą, kai asmuo, kuriam nustatomas girtumas, pavyzdžiui vairuojant, ir jis serga alkoholizmo liga „Svaigalų teismo“ institucija pasiūlytų dvi alternatyvas: gydytis ir sveikti, arba sulaukti bausmės už jo nusižengimą visa apimtimi;
  • sukurti medicininę „Patikros ir ankstyvos intervencijos“ (angl. – Screening and Brief Interventions) sistemą, kuri padėtų anksti nustatyti alkoholizmu sergančius asmenis ir suteikti ankstyvą pagalbą jiems;
  • vietos seniūnams kartu su vietos bendruomenės lyderiais bei policijos atstovais ir medikais suteikti žymiai didesnes teises ir atsakomybes padėti lėtiniu alkoholizmu sergantiems ar su alkoholizmo psichoze susiduriantiems asmenims;
  • užtikrinti, kad vaistai bei paslaugos gydymui nuo alkoholizmo būtų valstybės pilnai kompensuojamos;
  • pradėti diskusiją apie privalomojo gydymo asmenims, kurie susiduria su alkoholinėmis psichozėmis, sistemos kaitą.

Šiuo tikslu Seimo narys teikia Seimui rezoliuciją „Dėl naujų kovos su alkoholizmu priemonių“ projektą, kurią tikimasi svarstyti jau šį ketvirtadienį.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos