vaistai.lt

Raginama prevenciškai rūpintis regėjimu (554/0) 

Raginama prevenciškai rūpintis regėjimuKasmet augant įvairaus amžiaus žmonių sergamumui akių ligomis, Vilniaus teritorinė ligonių kasa pabrėžia būtinybę prevenciškai rūpintis regėjimu – sostinės gatvėmis kursuoja tai primenantis troleibusas „Matyti pasaulį – neįkainojama vertybė“.

Regėjimo sutrikimai ir akių ligos tampa įprastais šiuolaikinių žmonių palydovais. Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos „Sveidra“ duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį vaikų ir suaugusiųjų, kuriems suteiktos ambulatorinės paslaugos dėl regos sutrikimų, padaugėjo beveik 19 proc., dėl kataraktos – beveik 18 proc., dėl glaukomos – net apie 27 proc. Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) siekia atkreipti gyventojų dėmesį į akims kenksmingus veiksnius ir prevencijos būtinybę.

„Regėjimas – viena iš didžiausių žmogaus vertybių, nes didžiąją dalį informacijos gauname per akis. Kai matome gerai ir nepasireiškia jokių nemalonių, gyvenimą apsunkinančių simptomų, pamirštame, kad akis, kaip ir visą organizmą, reikia ilsinti ir mankštinti, saugoti nuo kenksmingų aplinkos veiksnių, nekenkti joms žalingais savo įpročiais ir būtinai reguliariai tikrintis pas gydytoją nelaukiant, kol atsiras regos problemų,“ – sako Vilniaus TLK direktoriaus pavaduotoja Dalia Šimelienė.

Šiuolaikinės technologijos išties palengvina žmonėms gyvenimą, atveria daug naujų galimybių. Vis dėlto naudotis išmaniaisiais įrenginiais taip pat būtina išmaniai – leidžiant akims pailsėti, taisyklingai sėdint ir žiūrint į ekraną. Gausus cukraus vartojimas skatina nutukimą, diabetą, kartu – ir tikimybę prarasti regėjimą. Rūkymas taip pat sietinas su galimomis akių ligomis ir regos problemomis. Akivaizdu, kad sveika gyvensena padeda užkirsti kelią trumparegystei, glaukomai, kataraktai ir kitoms akių ligoms, būdingoms įvairaus amžiaus žmonėms.

„Svarbu yra ir sveikai gyventi, ir laiku pasitikrinti akis pas gydytoją. Pagal teisės aktus, kasmet būtina profilaktiškai tikrinti akis ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams bei vyresniems nei 65 metų žmonėms. Nesant problemų, kartą per dvejus metus akis turėtų pasitikrinti ir kiti gyventojai. Norint profilaktiškai pasitikrinti akis, pirmiausia kreipiamasi į šeimos gydytoją poliklinikoje, kurioje žmogus yra prisirašęs. Esant indikacijų, prireikus išsamesnio tyrimo, šeimos gydytojas išrašo siuntimą pas gydytoją oftalmologą“, – reguliarios prevencinės akių patikros svarbą primena D. Šimelienė.

Visose gydymo įstaigose, sudariusiose sutartį su TLK, profilaktinė akių patikra pas šeimos gydytoją, o turint jo siuntimą – ir gydytojo specialisto konsultacija, tyrimai, taip pat gydymas, vaistai ir medicinos pagalbos priemonės ligoninėje bei lęšiukas, kai atliekama akies lęšiuko keitimo operacija, yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Kompensuojami ir vaistai glaukomai bei akies kraujagyslių uždegimui gydyti.

Be to, gydytojui oftalmologui nustačius tam tikrą regėjimo lygį, su jo išrašytu receptu PSDF biudžeto lėšomis gali būti apmokama ir dalis kompensuojamųjų akinių lęšių įsigijimo išlaidų. Kompensuojamųjų lęšių su receptu galima įsigyti optikose, sudariusiose sutartį su TLK.

Vilniaus TLK, pasirinkdama vaizdingą informavimo būdą ir lengvai pastebimą priemonę – populiariu septintuoju maršrutu važinėjantį troleibusą su informacija, primena, kad akių sveikatą dažnai lemia mūsų pačių įpročiai ir gyvensena. Raginama sveikai gyvenant ir laiku tikrinantis akis saugoti gamtos suteiktą galimybę matyti pasaulį.

 

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos