vaistai.lt

Reta liga lėmė pirmąją išskirtinę inksto transplantaciją Lietuvoje (1268/0) 

Reta liga lėmė pirmąją išskirtinę inksto transplantaciją LietuvojePirmą kartą Lietuvoje, Kauno klinikose, moteriai transplantuotas inkstas, atlikus spinalinę anesteziją – vaistus suleidus į stuburo kanalą ir neužmigdant pacientės. Įprastai transplantacijos atliekamos taikant bendrąją nejautrą. Tačiau šiai moteriai, sergančiai reta autoimunine liga ir turinčiai tracheostomą su stentu, spinalinės anestezijos metodas buvo vienintelė išeitis atlikti inksto persodinimo operaciją.

Kaip pasakoja Anesteziologijos klinikos gydytoja anesteziologė reanimatologė Lina Mockutė, pacientė serga itin reta sistemine autoimunine liga, kuri pažeidžia daugelį organų, tarp jų – plaučius ir viršutinius kvėpavimo takus. Sunki kvėpavimo sistemos būklė ir lėmė spinalinės anestezijos pasirinkimą šiai operacijai.

„Paprastai inkstų transplantacijos metu yra taikoma bendroji anestezija, kai pacientas miega. Tuo metu kvėpavimas užtikrinamas taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją pro į kvėpavimo takus įvestą vamzdelį. Tačiau šiuo atveju bendroji anestezija moteriai buvo ypač nepalanki dėl kvėpavimo takų būklės, – pasakoja L. Mockutė – Pacientei inksto transplantacija buvo būtina, todėl ieškojome įvairių anestezijos atlikimo būdų. Atsiradus tinkamam donorui, man teko atsakinga misija – atlikti spinalinę anesteziją, kurios metu išvengtume dirbtinės plaučių ventiliacijos, o pacientė visos operacijos metu jaustųsi komfortiškai ir saugiai.“

Nors spinalinę anesteziją savo kasdieniniame darbe anesteziologai taiko dažnai, tačiau šis būdas inkstų transplantacijos metu Lietuvoje yra naujas. „Labai džiaugiuosi, kad dėl daugiadalykės komandos ir pacientės bendradarbiavimo, gero komandinio darbo, vienas kito atidaus klausymosi, girdėjimo ir supratimo, šią misiją pavyko įgyvendinti. Be abejo, visuomet pirmiausia galvojame apie paciento saugumą, todėl buvome pasiruošę visiems kūrybiniams sprendimams. Džiaugiamės, kad transplantacija buvo atlikta sėkmingai, o pacientė toliau sveiksta ir atgauna jėgas jau Nefrologijos klinikoje“, – išskirtiniu anestezijos taikymu transplantacijoje dalinosi L. Mockutė.

Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Arūnė Bumblytė pasakoja, kad reta liga pažeidė ne tik moters viršutinius kvėpavimo takus, bet ir inkstų veiklą. „Pasiruošimą operacijai apsunkino tracheostoma su stentu, dėl kurios po transplantacijos galėjo dar labiau išaugti komplikacijų tikimybė. Tačiau džiaugiamės, kad kartu su visa komanda atlikome pirmąją tokią operaciją Lietuvoje ir moteriai nebereikės atlikti dializių. Inkstas šiuo metu veikia puikiai, pacientė taip pat jaučiasi gerai, o mes esame patenkinti operacijos sėkme.“

„Išskirtinės operacijos ir anestezijos taikymo sėkmę lėmė daugiadalykės Kauno klinikų komandos – nefrologų, urologų, chirurgų, pulmonologų, anesteziologų, kraujagyslių chirurgų – profesionalus darbas ir ilgametė patirtis“, – išskirtiniu pasiekimu džiaugėsi Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas prof. Andrius Macas.

Kauno klinikų informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos