vaistai.lt

Rimtas perspėjimas: net neilgas elektroninių cigarečių naudojimas gali sukelti kamieninių smegenų ląstelių mirtį (755/0) 

Rimtas perspėjimas: net neilgas elektroninių cigarečių naudojimas gali sukelti kamieninių smegenų ląstelių mirtįElektroninės cigaretės mokslininkams sukelia dvejopus jausmus. Viena vertus, dažnai jos padeda mesti rūkyti arba sumažinti rūkymo sukeliamą žalą, tačiau kita vertus - jos taip pat yra žalingos. Dabar mokslininkai iš Kalifornijos Universiteto dar nustatė, kad elektroninės cigaretės kenkia kamieninėms smegenų ląstelėms.

Mokslininkai mano, kad elektroninės cigaretės yra ne tokios toksiškos kaip tradicinės. Tai rodo ne vienas tyrimas. Tačiau nerimą kelia šių prietaisų populiarumas - jie atrodo patraukliai netgi tiems, kurie įprastų cigarečių nerūkytų.

Elektroninė cigaretė nikotiną ir įvairius skonio suteikiančius chemikalus verčia aerozoliu. Nikotino koncentracija skiriasi priklausomai nuo naudojamo produkto. Elektronines cigaretes galima rūkyti ir visiškai nesinuodijant nikotinu. Žmonėms patinka ir mažesnė dantims daroma žala, ne taip nemaloniu kvapu persisunkę drabužiai, išlaikoma socialinė rūkymo funkcija. Tačiau mokslininkai perspėja - kvėpavimas šiais chemikalais (natūraliais ir sintetiniais) nėra natūralus ir gali kenkti kamieninėms smegenų ląstelėms.

Mokslininkai laboratorijoje užsiaugino tokių pelių kamieninių ląstelių ir jas veikė tipiškais elektroninių cigarečių chemikalais. Greitai buvo pastebėta, kad jie sukelia netikėtą išlikimo reakciją - streso sukeltą mitohondrijų hiperfuziją. Tyrimo autoriai perspėja, kad tokios reakcijos net po neilgo elektroninių cigarečių naudojimo gali sukelti kamieninių smegenų ląstelių mirtį. Tiesa, tikėtina, kad streso sukeltą mitohondrijų hiperfuziją sukelia visi nikotino turintys produktai.

Nikotinas atveria receptorius ląstelių membranose. Taip į ląsteles patenka kalcis ir kiti jonai. Galiausiai įvyksta kalcio perkrova ir ląstelė su laiku žūva. Tyrimo autorė taip pat primena, kad ne nestipriai pažeistos kamieninių smegenų ląstelių mitochondrijos skatina senėjimo procesus ir gali prisidėti prie neurodegeneracinės ligos pradžios.

Galiausiai, mokslininkai primena, kad ypač svarbu yra apsaugoti vaikus ir besilaukiančias moteris. Tyrimo autorė Atena Zahedi taip pakomentavo būtinybę saugoti jaunas smegenis:

„Besivystančioms vaisiaus ar paauglio smegenims nikotinas yra itin toksiškas. Jis gali trikdyti atminties formavimąsi, kenkti kognityviniai funkcijai ir mokymosi įgūdžiams.“

 

Parengta pagal:
Neural Stem Cells Exposed to Electronic Cigarettes

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos