vaistai.lt

Santaros klinikose – kraujagyslių operacija, išsauganti galūnes nuo amputacijos (1387/0) 

Santaros klinikose – kraujagyslių operacija, išsauganti galūnes nuo amputacijosKomplikacijos po galūnių amputacijos nusineša 60 procentų moterų ir 40 procentų vyrų gyvybių per pirmus metus. Tokia negailestinga statistika gerokai lenkia ir piktybinių ligų mirtingumo rodiklius per pirmuosius gydymo metus. Tai gali pakeisti gydymo būdas, išsaugantis paciento galūnes, kuris jau taikomas VUL Santaros klinikose.

„Tai yra ypač svarbi klinikinė praktika, kurią mūsų šalies pacientams taiko Santaros klinikų kraujagyslių chirurgai, – pranešime žiniasklaidai sako Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėja dr. Birutė Vaišnytė. – Pacientas po tokios operacijos išeina namo savomis kojomis. Anksčiau tokiems ligoniams prognozės būdavo labai liūdnos – tiek fizine, tiek emocine prasme, sunkus neįgalumas, dėl komplikacijų – didelis mirtingumas“.

Galūnių amputacija gresia užsikimšus ar kritiškai susiaurėjus kraujagyslėms, kai kraujas nebepatenka į galūnes. Pritaikius inovatyvias gydymo technologijas, atsirado galimybė išgelbėti ligonių gyvybę ir pagerinti gyvenimo kokybę: atliekamos itin sudėtingos operacijos, kurių metu praplečiamos kojų kraujagyslės (įdedami kraujagyslių sieneles sutvirtinantys stentai) ir iš kraujagyslių pašalinamos aterosklerotinės plokštelės arba suformuojami šuntai. Tokios operacijos vadinamos hibridinėmis (t. y. kombinuotomis), nes vienu metu atliekamos kelios operacijos.

VUL Santaros klinikų Kraujagyslių chirurgijos skyriuje nuo šių metų rugsėjo tokios operacijos jau yra atliekamos.

„Europos klinikose toks gydymo metodas taikomas jau kurį laiką – galūnes išsaugantis gydymo standartas priimtas tarptautinėse gairėse. Europos kraujagyslių chirurgijos draugija rekomenduoja pacientams, turintiems abiejų kojų klubinių ir šlaunies arterijų pažeidimą, atlikti hibridinę operaciją, vienu etapu atliekant klubinės arterijos angioplastiką ir šlaunies arterijos endarterektomiją ar šuntavimą, – apie kraujagyslių chirurgijos praktiką pasakoja kraujagyslių chirurgė dr. Ingrida Ašakienė – Labai svarbu, kad ir mūsų pacientams jau galime atlikti šias hibridines operacijas, kurios išsaugo galūnes, leidžia sumažinti operacijos apimtį, pagreitina paciento atsigavimą po intervencijos, sutrumpina gulėjimo stacionare laiką“.

Pirmasis tokios operacijos pacientas – 78 metų vyras, patekęs į VUL Santaros klinikų Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių dėl dusulio ir stiprių kojų skausmų. Hospitalizuotas į Intensyvios kardiologijos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių, kur jam diagnozuota kardialinė dekompensacija po neseniai persirgto miokardo infarkto, ritmo sutrikimų.

Stabilizavus būklę, perkeltas į Kraujagyslių chirurgijos skyrių dėl nuolatinių kojų skausmų.

Pasak kraujagyslių chirurgo Tomo Baltrūno, šio paciento sveikatos būklė dėl didelių kraujagyslių pažeidimų buvo ypač sudėtinga, todėl buvo nuspręsta atlikti hibridinę operaciją, per kurią dviem nedideliais pjūviais kirkšnyse rekonstruotos šlaunies arterijos ir stentuota klubinė arterija iki aortos.

Taikant šias hibridines operacijas galima padėti išsaugoti galūnes ir tiems itin sunkių būklių pacientams, kuriems iki šiol buvo siūlomos tik amputacijos“, – naujos operacijos privalumus vardija kraujagyslių chirurgas T. Baltrūnas.

Santaros klinikų Kraujagyslių chirurgijos skyriuje per 2 savaites jau atliktos dvi hibridinės operacijos, abiem pacientams sėkmingai išsaugant galūnes. Abu pacientai jau išrašyti iš ligoninės.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos