vaistai.lt

Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas dėl embrionų apsaugos (1022/0) 

Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas dėl embrionų apsaugosSeimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-169(2), kuriomis patikslintas reglamentavimas dėl embrionų apsaugos. Už teisės akto pakeitimus balsavo 96 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai, praneša Seimo ryšių su visuomene skyrius.

Seimas leido embrionų sukurti tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus turės priimti abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Be to, priimtomis pataisomis nuspręsta drausti naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną. Pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas galės būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui.

Priimtomis pataisomis parlamentas įteisino embriono donorystę. Ji bus leidžiama tais atvejais, kai donorystei bus naudojamas lytinių ląstelių banke laikomas embrionas, kurio raštu bus atsisakę abu sutuoktiniai (sugyventiniai). Embriono atsisakymas bus galimas ne anksčiau kaip praėjus dvejiems metams nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios.

Naujomis nuostatomis taip pat nutarta drausti žmogaus lytinių ląstelių ir embriono įvežimą į Lietuvą ir išvežimą iš jos. Išimtis galios tik žmogaus lytinėms ląstelėms ir embrionui, kurie skirti autologiniam naudojimui. Taip pat šis draudimas negalios trečiųjų asmenų (donorų) lytinių ląstelių, skirtų pagalbiniam apvaisinimui, įvežimui į Lietuvos Respubliką iš Europos Sąjungos ir (ar) Europos ekonominės erdvės valstybių. Žmogaus lytinių ląstelių ir embriono tranzitas per Lietuvos Respublikos teritoriją bus galimas tik gavus sveikatos apsaugos ministro leidimą.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos