vaistai.lt

Seimas pritaria, kad pacientai ir toliau vaistus įsigytų pigiau (451/0) 

Seimas pritaria, kad pacientai ir toliau vaistus įsigytų pigiauSeimas po pateikimo pritarė sveikatos apsaugos ministro, Seimo nario Aurelijaus Verygos ir kitų Seimo narių pateiktiems įstatymų pakeitimams, kurie leis užtikrinti, kad visi mūsų šalies pacientai, ypač sergantys sunkiomis ligomis, ir toliau galėtų gauti reikiamus vaistus mažesnėmis kainomis.

Projektai parengti reaguojant į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą, kuriame pasisakyta dėl vaisto „pirmojo paskyrimo“ bei kompensuojamųjų vaistų įrašymo į kainyną tvarkos teisinio reglamentavimo. LVAT nusprendė, kad pasirinktas netinkamas teisinis kelias, nes nuostatos, įtvirtintos ministro įsakymais, turėtų būti reglamentuojamos aukštesniuose teisės aktuose.

Ministro A. Verygos teigimu, Seimui pateiktais Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų projektais valstybė ir toliau sieks mažinti vaistų kainas, skatindama rinktis ekonomiškiausią to paties efektyvumo vaistą.

„Jau ne pirmus metus mūsų diegiamos naujovės yra labai svarbios, nes jos leidžia taupyti ne tik pacientų pinigus ir jiems įsigyti reikiamus vaistus pigiau. Jos leidžia taupyti ir valstybei. Juk už sutaupytus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pinigus yra įsigyjama labai reikalingų inovatyvių vaistų pacientams, kurie serga sunkiomis ligomis, pradedama kompensuoti vis daugiau naujų vaistų. Kitaip tariant, taip galime padėti dar didesniam skaičiui pacientų, išgelbėti daugiau gyvybių“, – sako ministras A. Veryga.

Anot jo, kaip ir iki šiol, ir toliau išlieka galimybė, kad prireikus dėl konkrečių vaistų skyrimo pacientui, kai netinka anksčiau paskirti ir naudojami, turėtų spręsti gydytojų konsultacinė komisija.

Panašias tvarkas sėkmingai taiko tokios šalys kaip Švedija, Norvegija, Suomija, Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Ispanija, Italija ir kitos. Tą daro ir mūsų kaimynai latviai, „pirmojo paskyrimo“ taisyklę taikantys pastaruosius septynerius metus ir per juos pigiausių vaistų vartojimą padidinę iki 66 proc. Suomijoje 90 proc. pacientų renkasi generinius vaistus. Ekonomiškiausių vaistų vartojimą skatina ir kitos Europos valstybės.

Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pakeitimai toliau bus svarstomi Seimo komitetuose. Jei Seimas pritars, pakeitimai įsigalios 2020 m. sausio 1-ąją.

SAM Spaudos tarnyba

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos