vaistai.lt

Seksas vyresniame amžiuje: saugumas taip pat svarbus (5553/0) 

Seksas vyresniame amžiuje: saugumas taip pat svarbusNemažai vyresniojo amžiaus žmonių mano, kad praėjus reprodukciniam laikotarpiui, sekso metu saugotis nebereikia. Jiems prezervatyvai atrodo nebereikalingi, tai – priemonė, kuriama tik jauniems žmonėms, besisaugantiems nuo nepageidaujamo nėštumo. Tačiau tai nėra tiesa. Juk lytiniu keliu plintančiomis ligomis užsikrėsti galima bet kokio amžiaus žmogui. Tad ką vertėtų žinoti apie lytinį gyvenimą ir saugumą vyresniame amžiuje?

Seksas niekur nedingsta

Ginekologų teigimu, laikotarpis nuo maždaug 45-erių metų moterims yra pereinamasis. Tuo metu reprodukcinis amžius eina į pabaigą, kinta hormonų pusiausvyra organizme, dingsta mėnesinės. Vis dėlto tai nereiškia, kad dingsta ir lytinis aktyvumas. JAV mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, daugiau nei 60 procentų šio amžiaus moterų yra lytiškai aktyvios. Tad tai, kad menopauzės laikotarpiu sumažėja ar dingsta seksualinis geismas, yra tik mitas.

Panaši būsena pastebima ir vyrų organizmuose – jie taip pat patiria pereinamąjį laikotarpį, kuomet sumažėja testosterono kiekis, suprastėja kraujotaka. Tačiau tai nereiškia, kad lytinis potraukis ir seksualinių santykių poreikis kažkur dingsta. Šiuo atveju verta pabrėžti, kad ir prezervatyvai nėra sukurti tik jauniems žmonėms, vengiantiems nėštumo. Ši priemonė taip pat apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų, kurios kamuoti gali ir vyresniame amžiuje. Tad sąvoka „saugus seksas“ reikšminga ir perkopus 50-ies metų ribą.

Lytiškai plintančios ligos vyresniame amžiuje

Pastebėta, kad žmonės, vyresni nei 40-ies metų amžiaus, prezervatyvais naudojasi gerokai rečiau nei jaunimas. Dėl šios priežasties labai svarbu daugiau kalbėti apie lytiškai plintančias ligas, tokias kaip ŽIV, chlamidiozė ar sifilis. Jomis užsikrėsti galima bet kada – tiek jauname, tiek vyresniame amžiuje, sekso metu nenaudojant apsaugos priemonių. Pateikiame kelis ryškiausius šių ligų simptomus.

Ir vyrus, ir moteris užsikrėtus chlamidioze kamuoja skausmingas šlapinimasis.

Moterims, užsikrėtusioms chlamidioze, po lytinių santykių gali pasirodyti kraujo, taip pat – kamuoti skausmai apatinėje pilvo dalyje įprastai ar sekso metu.

Vyrams pasireiškia lytinių organų skausmas, padidėjęs kapšelis. Taip pat gali būti juntamas skausmas lytinio akto metu, pasireikšti lytinių organų niežulys ar sudirgimas ir pernelyg didelis jautrumas.

Pagrindiniai ŽIV simptomai – bėrimas mazgeliais ir dėmelėmis, karščiavimas, pykinimas, padidėję limfmazgiai. Panašūs ir sifilio požymiai, tik visą kūną išberia rausvai, papildomai vargina raumenų skausmas, kietos, neskausmingos opos.

Kaip nuo jų apsisaugoti?

Tai, kad reprodukcinis amžius jau praėjo, nereiškia, kad negalite užsikrėsti lytiniu keliu plintančiomis ligomis. Vienas iš patikimiausių apsaugos būdų – prezervatyvai. Jie kuriami neatsižvelgiant į asmens amžių, tad atrasti tinkamiausią gali kiekvienas.

Mokslininkų atlikti tyrimai taip pat atskleidžia, kad priežastis, kodėl vyresnio amžiaus žmonės dažnai nesusieja sąvokos „saugus seksas“ su apsisaugojimu nuo lytiniu būdu plintančių ligų, yra ta, jog tai – karta, kuri užaugo dar prieš ŽIV bei AIDS pasaulinę epidemiją. Jie nesusidūrė su šia problema, todėl mano, kad tokios ligos jiems negresia dėl amžiaus, o prezervatyvai skirti saugotis tik nuo nėštumo.

Vertėtų pabrėžti, kad norint išvengti nemalonių infekcinių ligų vyresniame amžiuje, taip pat vertėtų atsakingai vertinti savo lytinio gyvenimo partnerius. Keisti juos reikėtų kuo rečiau, o jeigu to padaryti neišeina – kontraceptinė apsauga yra būtina.

Lytinių santykių poreikis yra normali kūno reakcija tiek jauname, tiek vyresniame amžiuje. Nors visuomenėje vis dar vyrauja nuostata, kad seksas po 50 metų nėra priimtinas, po truputį šis požiūris kinta. Fiziologiškai tiek vyras, tiek moteris gali mylėtis nepriklausomai nuo amžiaus, kol yra noro ir energijos. Svarbiausia – nepamiršti, kad saugus seksas gali būti tik tuomet, kai naudojami prezervatyvai.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos