vaistai.lt

Sergantiesiems 2-ojo tipo cukriniu diabetu svarbiausia griežta svorio kontrolė (2781/0) 

Sergantiesiems 2-ojo tipo cukriniu diabetu svarbiausia griežta svorio kontrolėNaujas klinikinis tyrimas, publikuotas žurnale „The Lancet“, aiškiai parodė, kad 2-o tipo cukrinis diabetas nebūtinai yra susirgimas visam likusiam gyvenimui: pasveikti galima net jeigu pacientas serga jau ilgus metus.

Cukrinis diabetas (CD) yra multietiologinis metabolinis sutrikimas, pasireiškiantis lėtine hiperglikemija bei angliavandenių, baltymų, riebalų apykaitos sutrikimu. Pokyčius nulemia insulino sekrecijos arba veikimo sutrikimas, arba abi šios priežastys. Daug daugiau pacientų serga 2-o tipo cukriniu diabetu. Jis dažnai nustatomas atsitiktinai, 40 metų ir vyresniems asmenims, o 90 procentų iš jų turi antsvorio ar yra nutukę.

Tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 300 pacientų iš Jungtinės Karalystės, atskleidė, kad intensyvi svorio kontrolė lėmė ligos atsitraukimą 86 procentams pacientų, kurie neteko 15 kg ar daugiau svorio.

„Gauti rezultatai yra jaudinantys, tai galėtų sukelti revoliuciją 2-o tipo cukrinio diabeto gydyme“, – komentavo tyrėjai (The Newcastle University).

Mokslininkų komanda išnagrinėjo 298 suaugusiųjų (20-65 metų amžiaus), kuriems per pastaruosius 6-erius metus buvo diagnozuotas 2-ojo tipo cukrinis diabetas ir kurie dalyvavo diabeto remisijos klinikiniame tyrime (Diabetes Remission Clinical Trial, DiRECT), duomenis.

Dalyviai buvo atsitiktinai priskirti intensyvios svorio kontrolės programai arba reguliariems vizitams pas šeimos gydytoją (kontrolinė grupė). 149 pacientai, priklausę pirmajai grupei, turėjo laikytis griežtos savikontrolės ir mažai kalorijų turinčios dietos, susidedančios iš sveikų kokteilių, sriubos. Taip nuo 3 iki 5 mėnesių jie gaudavo 825-853 kalorijas per dieną. Vėliau per 2-8 savaites į mitybos planą buvo įtraukiami jiems įprasti produktai. Dalyviams buvo suteikiamas palaikymas, apimantis kognityvinę elgesio terapiją ir pagalbą didinant fizinį aktyvumą.

„Pastebėjome žmonių susidomėjimą šiuo tyrimu, beveik trečdalis pacientų, kuriems buvo pasiūlyta jame dalyvauti, sutiko su pasiūlymu. Tai yra daug geresnis atsakas į su diabetu susijusius tyrimus nei įprastai. Ir, po metų peržvelgus gautus rezultatus, paaiškėjo, jog daugumos dalyvių patirtos kančios pasirodė daugiau nei vertos tokio pasiaukojimo“, – pasakojo tyrėjai.

Beveik 90 pacientų, netekę 15 ar daugiau kilogramų svorio, visiškai pasveiko. Daugiau nei pusė numetusiųjų 10-15 kg taip pat pasiekė remisiją. 34 proc. atsikračiusiųjų 5-10 kg svorio irgi pajuto teigiamą poveikį. Tuo tarpu peržiūrėjus kontrolinės grupės duomenis pastebėta, kad tik 4 proc. dalyvių pasiekė remisiją. Pastarosios grupės dalyviai neteko vidutiniškai 1 kg svorio, o pirmosios- vidutiniškai 10 kg.

Taigi griežta svorio kontrolė yra itin svarbi sergantiesiems 2-o tipo cukriniu diabetu. Žinoma, pacientui vėl grįžus prie netinkmao gyvenimo būdo, liga taip pat anksčiau ar vėliau grįžtų. DiRECT tyrimas vis dar tęsiamas, tad dabar bus įdomu stebėti, kiek pacientų vis dėlto sugebės išlaikyti pasiektą rezultatą.

http://www.sciencealert.com/extreme-diet-reverse-type-2-diabetes-up-to-86-patients-remission-weight

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos