vaistai.lt

Šiaulių chirurgai ėmėsi lazerinių kojų venų operacijų (1833/0) 

Šiaulių chirurgai ėmėsi lazerinių kojų venų operacijųRespublikinėje Šiaulių ligoninėje planuojama ateityje kasdien atlikinėti lazerines kojų venų operacijas. Nuo 2019 metų sausio 2 dienos II chirurgijos skyriaus abdominalinės chirurgijos gydytojas, laikinai einantis skyriaus vedėjo pareigas Rolandas Burkauskas, atliko kelias kojų venų lazerines operacijas.

Įsitikinęs, jog operacijos sėkmingos, chirurgas lazeriu imsis kasdien operuoti venų varikozės varginamus pacientus. Spaudos konferencijoje dėl neseniai gydymo įstaigoje pradėtos taikyti naujos gydymo metodikos – kojų venų lazerinės operacijos (lazerinės varicektomijos), užsiminta ir apie kitas naujoves bei operacijas, kurios bus artimiausiu metu bus pradėtos taikyti Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Procedūros labai reikėjo

Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Remigijus Mažeika sako, kad šios procedūros Šiaulių apskrities gyventojams labai reikėjo.

„Iki šiol dėl šios procedūros ligoninės pacientai, kuriems diagnozuojama venų varikozė, vykdavo į kitų miestų klinikas. Todėl džiaugiamės chirurgo Rolando Burkausko iniciatyva, nes žmonėms dėl dienos chirurgijos procedūros nebereikia vykti toli iš namų“, - teigia ligoninės vadovas.

Ligoninės chirurgai operuoja venas, tačiau tik chirurginiu būdu. Standartinės venų operacijos atveju vena pašalinama operaciniu būdu. Po pjūvio lieka žaizda, kraujosruvos, patinimai užsitęsia du-tris mėnesius.

Lazerinė kojų venų operacija, pasak procedūros pradininko chirurgo R. Burkausko, pacientui yra daug lengvesnė, mažiau skausminga, beveik nereikia vartoti medikamentų, trumpesnis pooperacinis periodas ir žmogus greičiau tampa darbingas. Tad jis ir nusprendė vykti stažuotis ne tik į Lietuvos, bet ir Vokietijos klinikas (Štutgarte, Niurnberge) ir įsisavinti šią procedūrą.

„Vienintelis nepatogumas, kad po operacijos reikia dėvėti kompresinę kojinę, kuri padeda išvengti kojos tinimo, kraujosruvų, skausmo“, - patikina chirurgas.

Lietuvoje ir pasaulyje šis metodas atliekamas seniai, tik keičiasi ir tobulėja aparatai, kuriais atliekama ši procedūra. Ligoninėje šiai procedūrai pritaikytas žiedinis lazeris. Keturi ligoninėje jau išoperuoti pacientai – puikus įrodymas, kad operacijos sėkmingos, išvengta komplikacijų.

Dienos chirurgijos paslauga

Ši procedūra gali būti atliekama įvairaus amžiaus pacientams, ligos išsivystymo stadija taip pat neturi reikšmės. Pasak chirurgo R. Burkausko, reikia įsitikinti, ar pavyks pravesti lazerio pluoštą pro kliūtis, kurias sudaro išsiplėtusios venos. Kiti paviršinių kojų venų mazgai šalinami operaciniu būdu, arba atliekama skleroterapija, kai, suleidus specialius medikamentus į paviršines venas, mazgai išnyksta. Gali būti mazgai ir paliekami, kol patys per 2- 3 mėnesius atrofuojasi.

Procedūra atliekama žiediniu lazeriu. Jis ypatingas tuo, kad šviesos tam tikro spektro bangos skleidžiasi į šonus. Toks lazeris yra saugesnis dėl galimų pažeidimų. Operacijos metu lazerio spindulys veikia tik venos sieneles, minimaliai pažeisdamas aplinkinius audinius. Lazerio šviesa veikia termiškai, tad sukelia vienokį ar kitokį nudegimą, dėl ko venos ir trombuojasi, susitraukia, nunyksta. Lazerio šviesos bangos sutraukia veną, paveikia venų sieneles ir ji užanka.

Operacija atliekama taikant vietinę nejautrą. Naudojamas šaltas tirpalas, kuris ne tik nuskausmina, bet ir sutraukia kraujagysles. Taip pacientas apsaugomas nuo didesnių kraujosruvų, nudegimų.

Operacija trunka 30-40 minučių. Daugiausiai užtrunka pasiruošimas operacijai, nes reikia parengti daug įvairių priemonių.

Ligoninėje pacientui gulėti nereikia, tai – dienos chirurgijos paslauga.

Saugesnė procedūra – kainuoja

Ligoninėje bus sudarytos sąlygos ir kitiems chirurgams įsisavinti šią procedūrą. Medikų, atliekančių procedūrą, darbą apmoka valstybė, tačiau visų išlaidų kol kas ligonių kasos padengti negali. Pasak ligoninės vadovo R. Mažeikos, šioms operacijoms atlikti reikalingi vienkartiniai priedai, kurie nemažai kainuoja.

Visose Lietuvoje gydymo įstaigose lazeriu atliekamos venų operacijos yra mokamos, pacientams jos kainuoja apie 500-800 eurų.

„Mes radome galimybių sumažinti kainą, tad pacientui ši procedūra kainuos 230 eurų“, - teigia R. Mažeika.

Kojų venų operaciją lazeriu pasirenka pats pacientas. Diagnozavus venų varikozę pacientui siūloma tradicinė chirurginė operacija, kuri nekainuoja. Jei pacientas pageidauja saugesnė procedūros, jam tenka susimokėti.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos