vaistai.lt

Šiaulių ligoninėje - Tarptautinė medicinos fizikų konferencija (945/0) 

Šiaulių ligoninėje - Tarptautinė medicinos fizikų konferencijaRespublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikoje surengta Tarptautinė medicinos fizikų konferencija „Medicinos fizika Baltijos šalyse“, kurios metu aptartos šiuolaikinio spindulinio gydymo aktualijos, paslaugų įvairovė. Nuo spalio 1 dienos medicinos fizikams suteiktas sveikatos priežiūros darbuotojų statusas, tad konferencijoje pasidžiaugta ir šiuo pasiekimu.

Nuo 2003 metų drauge su Švedijos Lundo universitetu pradėtos rengti konferencijos sulaukia medicinos fizikų iš daugelio šalių. Tai jau 13-ta medicinos fizikų konferencija. Šioje konferencijoje dalyvavo medicinos fizikai iš Latvijos ir Estijos, Švedijos ir Vokietijos, Libano, Indijos bei Sankt-Peterburgo (Rusija). Viso to pradžia - 2002 metai, kai Kauno technologijų universitetas drauge su Švedijos Lundo universitetu pradėjo vykdyti bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas – įdiegti Lietuvoje medicinos fizikų studijų programą.

Kauno technologijų universiteto prof. Diana Adlienė tiek pat metų rengia ir medicinos fizikus. Profesorė džiaugiasi, jog į konferenciją susirinkę po daugelį šalies gydymo įstaigų išsibarstę medicinos fizikai - jos buvę studentai. Prof. D. Adlienės iniciatyva Kauno technologijų universitete ir rengiamos medicinos fizikų konferencijos. Kaune vyksta teorinė konferencijos dalis, o praktinė rengiama vienoje iš penkių šalies gydymo įstaigų, kur taikomas spindulinis gydymas.

Šiais metais pasirinkta Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinika, kur ir vyko praktiniai konferencijos klausytojų mokymai. Ši konferencija puikiai žinoma Europoje, tad nekeista, kad kasmet susilaukia vis naujų dalyvių iš skirtingų šalių. Konferencijos dalyviai ne tik klauso paskaitų, bet ir dalinasi savo žiniomis apie spindulines technologijas bei ieško būdų, kaip optimizuoti šią procedūrą, kad ji sukeltų kuo mažesnį šalutinį poveikį.
Konferencijos dalyvius pasveikino Onkologijos klinikos chemoterapeutas, laikinai einantis vadovo pareigas, Leonidas Gatijatulinas. Paskaitas skaitė Onkologijos klinikos medicinos fizikai Karolis Jakštas, dr. Genadijus Aleksejenko, dr. Jurgita Laurikaitienė, Romas Vilkas (Klaipėdos universitetinė ligoninė), bei svečiai iš kitų šalių: Lars G Lilja (Švedija), Ramune Ulrich (Vokietija).

Onkologijos klinikos Radioterapijos skyriaus vedėjas Jonas Gečas pakvietė konferencijos dalyvius į Radioterapijos skyrių, kur ne tik aptartas skyriaus darbas, pristatytos taikomo spindulinio gydymo galimybės, bet ir sudaryta galimybė stebėti vieną naujausių gydymo būdų, kai švitinimo procedūra pacientui atliekama kontroliuojant paciento kvėpavimą, t. y. navikas švitinamas tik pacientui įkvėpus nustatytą oro tūrį. Tokiu būdu kontroliuojant krūtinės ląstos judėjimą ženkliai sumažinama kritinių organų apšvita, bei tiksliau realizuojama dozė į taikinį. Ši sistema į Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos kliniką atkeliavo drauge su naujuoju greitintuvu, kurį gydymo įstaiga įsigijo prieš keletą metų.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos