vaistai.lt

Šiaulių ligoninės ortopedai traumatologai pirmieji Lietuvoje panaudojo nervo implantą (2951/0) 

Šiaulių ligoninės ortopedai traumatologai pirmieji Lietuvoje panaudojo nervo implantąRespublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos traumatologijos centro gydytojas ortopedas traumatologas Nerijus Kutra pirmas Lietuvoje panaudojo implantą, kuris skirtas atkurti traumuotą periferinį nervą. Gydymo įstaigoje dirbantis smulkiosios ortopedijos ir traumatologijos specialistas džiaugiasi sėkminga operacija. Ji atlikta aštuoniolikmečiui vaikinui, nelaimingo atsitikimo metu susižalojusiam riešo nervą. Ši medicinos naujovė padėjo išsaugoti jauno žmogaus rankos funkciją.

Trauma karantino metu

Antrą karantino dieną į Respublikinę Šiaulių ligoninę atvežtas aštuoniolikmetis šiaulietis Mantvydas Narkevičius sužalotu riešu. Vaikinas pasakojo, kad ir pats nesuprato, iš kur prie laiptinės buvo stiklo šukės, į kurias ir griuvo, juokais susistumdęs su draugu. Draugai greitai iškvietė greitąją medicinos pagalbą, atvykusią per penketą minučių. Netrukus atvežtas ir į ligoninės Skubiosios pagalbos- priėmimo skyrių.

Slaugytoja pamatavo paciento temperatūrą ir termometras parodė laipsniu daugiau, nei norma. Pagal tvarką pacientas turėjo būti ištirtas dėl koronaviruso. Kitą dieną temperatūros jau nebuvo ir beliko sulaukti tyrimo rezultato, kuris buvo neigiamas.

Įvertinus traumos sudėtingumą buvo nuspręst panaudoti nervo funkciją atkuriantį implantą.

Padeda ataugti nervui

Anot gydytojo N. Kutros, traumos metu dažai būna pažeidžiami periferiniai nervai, ypač viršutinės galūnės nervai. Dažniausiai, operuojantys chirurgai, sužalotus periferinius nervus rekonstruodavo dviem technikom: susiuvant sužalotus nervo galus arba panaudojant donorinius autotransplantantus (nervo fragmento paėmimu ir perkėlimu į sužalotą vietą). Gydytojo ortopedo traumatologo teigimu, nervo paėmimas ir perkėlimas į sužaloto nervo vietą sukelia tam tikrų problemų. Pavyzdžiui, donorinė vieta, iš kurios paimamas nervas, lieka nejautri, gali formuotis neuroma.

Šį kartą Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojas Nerijus Kutra pirmą kartą Lietuvoje panaudojo mažiau komplikacijų turintį metodą - nervo atauginimo vamzdelį.

UAB „Formedics“ atstovas Mindaugas Šukys sako, kad šis vamzdelis gali būti naudojamas ir tada, kai nutrauktas nervas ir atsiranda tarpas, ir tada, kai nervas yra tik įpjautas. Po rekonstrukcinės operacijos panaudojant nervinį vamzdelį padedama ne tik nervui atsikurti, bet ir apsaugomas nervas nuo galimo peraugimo randiniu audiniu.

Šveicarų įmonė medikams pasiūlė pigesnius ir kokybiškesnius nervo vamzdelius, nei naudojami iki šiol. Į plaštakos nervų atauginimo vamzdelių gamybą besispecializuojanti įmonė pradeda gaminti ir skirtingų diametrų nervų atauginimo vamzdelius, kuriais bus galima rekonstruoti ir didesnio diametro sužalotus nervus.

Dalis plaštakos atsistatė

Praėjus dviem mėnesiams po operacijos, pacientas atvyko kontrolinei apžiūrai. Operavusio gydytojo Nerijaus Kutros teigimu, stebimas geras klinikinis rezultatas: gerai sugijusi žaizda bei funkciją atgaunantis nervas.

Apsilankymo metu stebimas iki pusės atsistatęs plaštakos jautrumas, tačiau pirštų galiukai dar nėra atgavę jautrumo.

Nejausdamas temperatūros skirtumų ir prisilietimų, toks žmogus gali paimti ranka ir per karštą, ir pernelyg šaltą daiktą. Pūslių ant pirštų nuo nudegimo neišvengė ir Mantvydas. Jam paskirtas kitas kontrolinis apsilankymas po dviejų mėnesių. Gydytojui svarbu stebėti tolimesnį sveikimo procesą, iki įvyks nervų regeneracija.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos