vaistai.lt

Šiauliuose – nemokamos konsultacijos dėl priklausomybės (923/1) 

Šiauliuose – nemokamos konsultacijos dėl priklausomybėsBalandžio 19 d., penktadienį, Respublikinis priklausomybės ligų centras kviečia Šiaulių gyventojus ir miesto svečius užsukti pasikonsultuoti su priklausomybės ligų specialistais. Konsultacijos bus nemokamos ir anonimiškos, teikiamos nuo 13 val. iki 16.30 val. Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure, Varpo g. 9. Konsultuotis bus galima ir telefonu.

Respublikinio priklausomybės ligų centro Šiaulių filialo direktorė Justina Šimanauskaitė sako, kad konsultacijų dienos tikslas – būti arčiau žmogaus, padėti ir patarti, kaip elgtis, jei su žalingu alkoholio vartojimu ar priklausomybe susiduria artimieji ar pats asmuo.

„Teikdami nemokamas ir konfidencialias paslaugas Visuomenės sveikatos biure, kuris yra miesto centre, tikimės suteikti galimybę tiems žmonėms, kuriems ne visuomet yra patogu pirmą kartą atvykti pas mus. Galbūt nesiryžtama kreiptis dėl gydymo įstaigos lokalizacijos, finansinių galimybių, o kartais dėl nežinojimo ar baimės. Taigi šia iniciatyva norime parodyti, kad pirmasis kontaktas gali būti visiškai kitoks nei įsivaizdavote iki tol. Konsultacija – tai pokalbis su specialistu apie tai, kaip stebėti psichiką veikiančių medžiagų vartojimą, kaip atpažinti rizikingą vartojimą ar priklausomybę, ką daryti tokiu atveju. Juolab, kad dažnai pirmieji pastebintys problemą yra artimieji, draugai, darbdaviai, todėl jie turėtų būti informuoti apie pagalbos būdus“.

Siekiant didinti šiauliečių informuotumą apie priklausomybės ligas ir žalingą vartojimą, bus konsultuojama ir telefonu. „Norime, kad pasiekti specialistą būtų kuo mažiau kliūčių, todėl jokios formalios registracijos nebus, tiesiog siūlome žmogui pasiskambinti iš anksto ir suderinti atvykimo laiką, kad nereikėtų laukti. Telefoninio skambučio metu užsirašysime jūsų sugalvotą žodį, kurį žinosite tik jūs ir specialistas, taip žinosime, ar atvyko žmogus, kuriam buvo paskirtas laikas. Žinoma, priimsime ir tiesiog užsukusius“, – tvirtina J. Šimanauskaitė.

Pasak filialo direktorės, Šiauliuose dėl gydymo aktyviai kreipiasi Šiaulių rajono gyventojai, kuriems priklausomybės gydymo paslaugas gauti arti namų nėra galimybės. Nors didelė dalis pacientų – darbingo ar vyresnio amžiaus žmonės, pastebima, kad ir jaunesnio amžiaus pacientai nebėra išimtis. J. Šimanauskaitė pabrėžia, kad jaunesnis pacientų amžius nebūtinai yra blogas rodiklis, kadangi ankstesnis problemos atpažinimas ir gydymas, kol liga dar nėra įsisenėjusi, didina sėkmingo sveikimo tikimybę.

Šiaulių filialo direktorė paaiškina, kad priklausomybės liga yra lėtinė liga, įgyjama per ilgesnį laiko tarpą, todėl turint reikiamą informaciją dar galima „apsidrausti“, pvz., laiku pastebėjęs ir atpažinęs rizikingą vartojimą, jo žalą tikrai dar gali sumažinti pats žmogus.

„Kai išsivysto priklausomybė, jau būtina kreiptis į gydymo įstaigas, nes priklausomybė – ne peršalimas, pati ji nepraeis, o negydoma tik įsisenės ir komplikuosis. Verta pastebėti, kad skirtingai nei sergant kitomis ligomis, psichikos ligų atveju žmogus yra mažiau linkęs kreiptis pagalbos pats, šis vaidmuo dažniausiai tenka artimai aplinkai. Ką daryti, jei darbdavys pastebi, jog darbuotojas turi bėdų su alkoholiu? Ką daryti, jei tą mato šeimos nariai ir draugai? Kaip jiems elgtis ir kaip nesielgti? – atrodo labai paprasti klausimai, tačiau praktika rodo, kad žmonės šių atsakymų nežino, o veiksmai, kurių jie imasi, gali net dar labiau apsunkinti ir taip nelengvą situaciją“, – pabrėžia specialistė.

Registracija į specialistų konsultacijas apie alkoholio vartojimą ir priklausomybę 8 (41) 45 75 11 Konsultacijos telefonu balandžio 19 d. tel. 8 695 25 088. Daugiau informacijos www.rplc.lt

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Inga
Parašė Svečias 2023-12-14 12:46:46
Kur kreiptis, kad būtų pradėtas gydymas nuo elektroninių cigarečių priklausomybę. Podukra jau yra 18 metų. Į tėvų sakymus nereaguoja. Blogiausia, tai kad grįžusi iš mokyklos, guli lovoje pastoviai.


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos