vaistai.lt

Šiemet sveikatos apsaugos sistemoje ES lėšos investuojamos sparčiau (935/0) 

Šiemet sveikatos apsaugos sistemoje ES lėšos investuojamos sparčiauPer šiuos metus Europos Sąjungos fondų lėšų, skirtų įvairiems sveikatos apsaugos sistemos projektams, panaudojimas, palyginti su trejais praėjusiais metais iš 2014–2020 metų finansavimo laikotarpio, padvigubėjo. Per 9 šių metų mėnesius projektams įgyvendinti išmokėta 2,9 mln. eurų, tuo tarpu 2014-2016 metais išmokėta 1,65 mln. eurų.

Beveik šešiskart padidėjo ir suma, paskirstyta projektų finansavimui, t. y. šie projektai jau atrinkti, įtraukti į valstybės projektų sąrašus ir po sėkmingo paraiškų įvertinimo ir veiklų įgyvendinimo jiems lėšos bus išmokėtos.

Sveikatos apsaugos viceministrės Gintarės Šakalytės teigimu, valstybės projektų sąrašų šiemet patvirtinta už 72,6 mln. eurų – į tokią sumą jau gali pretenduoti gydymo įstaigos vykdydamos savo projektus. Šiuo metu projektų finansavimo sąlygų aprašų yra patvirtinta už 117 mln. eurų iš Lietuvai sveikatos sektoriui skirtų 259,8 mln. eurų.

„Šiuo metu jau yra suplanuota apie pusę visų ES investicijų. Ir tokį tempą turime išlaikyti, nes finansavimo laikotarpis jau yra įpusėjęs. Tie pinigai yra labai reikalingi visoms numatytoms sritims, taigi nepanaudoti jų visų būtų didelis praradimas valstybei. Kol kas akivaizdžios rizikos prarasti bent dalį ES paramos  nėra, tačiau turime labai atsakingai kontroliuoti visą procesą, kad tai, kas yra skirta Lietuvos žmonių gerovei, jų sveikatai, būtų panaudota tinkamai ir laiku“, – teigia viceministrė G. Šakalytė.

Viena svarbiausių investicijų – į galvos smegenų kraujotakos ligų profilaktikos, diagnostikos ir gydymo paslaugų kokybę ir prieinamumą. Nacionaliniam insulto gydymo centrų tinklui priklausančioms įstaigoms – 6 insulto gydymo centrams bei 5 tarpinės pagalbos ligoninėms apskričių centruose bus perkama šiuolaikinius standartus atitinkanti moderni diagnostinė ir gydymo įranga, padėsianti užtikrinti kokybišką pagalbą ūmaus galvos smegenų insulto ištiktiems bei galvos kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams. Vėliau planuojamos investicijos ir į stacionarines reabilitacijos paslaugas, skirtas sudėtingos būklės pacientams.

Taip pat numatytos investicijos į pirminės asmens sveikatos priežiūros infrastuktūrą regionuose – planuojama atnaujinti gydymo įstaigas – šeimos gydytojų kabinetus, pirminės sveikatos priežiūros centrus ir pan., šeimos gydytojus aprūpinti nauja diagnostine įranga.

Į valstybės projektų sąrašus yra įtraukti projektai, skirti gerinti sveikatos paslaugų prieinamumą neįgaliesiems, vaikų sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūrą,  onkologinių ligų  prevencijos ir gydymo paslaugų infrastruktūrą bei tuberkuliozės profilaktiką, ankstyvąją diagnostiką ir gydymą.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos