vaistai.lt

Širdies sargybon stoja rinktinis penketukas (1540/0) 

Širdies sargybon stoja rinktinis penketukasJAV mokslininkai atliko didžiulį tyrimą, skirtą astronautų programai, kuris gali pakeisti mums įprastą širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos strategiją. Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro kardiologai ką tik paskelbė efektyviausią penkių tyrimų komplektą, kuris daug žmonių jau dabar gali būti prieinamas ir Lietuvoje.

Kada ligos rizika išauga net 20 kartų

Atliekama 12-os derivacijų elektrokardiograma, kompiuteriniu tomografu nustatomas kalcio indeksas vainikinėse arterijose, ištiriamos C-reaktyvaus baltymo, NT-pro BNP ir didelio jautrumo troponino T koncentracijos kraujyje. Teksaso universiteto mokslininkai įsitikinę, kad tokie kartu atliekami tyrimai padės efektyviau kovoti su didžiuliu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Pasak tyrėjų, tai suteikia daug didesnes, nei dabar naudojami metodai, galimybes diagnozuoti pacientui per ateinančius 10–20 metų gresiančias pavojingas aterosklerozės komplikacijas – prieširdžių virpėjimą, miokardo infarktą, insultą, širdies nepakankamumą ir kt. Šiuo metu įvertinant kraujotakos ligų riziką tradiciškai matuojamas kraujospūdis, atliekami cholesterolio, cukrinio diabeto tyrimai, įvertinami rūkymo, mažo fizinio aktyvumo ir kiti rizikos veiksniai.

JAV kardiologai tvirtina, kad jų atrinktas tyrimų penketukas leidžia tiksliau ir išsamiau numatyti širdies ligų pavojų net apie tai dar nieko neįtariantiems žmonėms. Nustatyta, kad jeigu visų minėtų tyrimų rezultatai neatitinka normos, pacientui susirgimo rizika per dešimtmetį išauga net 20 kartų.

Specialistai naudojosi daugiau nei dešimtmetį JAV vykusių aterosklerozės bei širdies (MESA ir Dallas Heart Study) studijų, apėmusių per 8600 pacientų duomenis, rezultatais. Tyrimą iš dalies finansavo Nacionalinės kosmoso biomedicininių tyrimų institutas, susietas su NASA, kuriai reikalinga astronautų sveikatos būklės ilgalaikėse kosmoso kelionėse prognozavimo strategija.

Neįtraukė populiaraus cholesterolio tyrimo

Visi amerikiečių kardiologų rekomenduojami tyrimai atliekami ir Lietuvos pažangiuose medicinos centruose. Vis tik prevencijos srityje dažniausiai taikoma elektrokardiograma. Tai labai paplitęs, nebrangus tyrimas, kuris suteikia informaciją apie širdies ritmo, laidumo sutrikimus, koronarinę ligą, aprūpinimą krauju ir kt.

Kompiuterinis tomografas standartiniu atveju leidžia įvertinti, ar širdies vainikinėse arterijose yra kalcifikuotų aterosklerozinių plokštelių. Kraujotakos ligų grėsmė padidėja, jei nustatomi net ir nedideli ateroskleroziniai pakitimai. Šis tyrimas atliekamas ir ambulatoriniams pacientams.

Penketukui atrinkti kraujo tyrimai gali nustebinti daug mūsų gydytojų – čia nėra Lietuvoje prevencinėje programoje įsitvirtinusio cholesterolio tyrimo, bet rekomenduojamas C-reaktyvaus baltymo ištyrimas, kuris atskleidžia uždegimą.

Anksčiau įspėja apie aterosklerozės grėsmę

„Mūsų šalyje kraujotakos ligų prevencijoje dominuoja cholesterolio padidėjimo hipotezė. Todėl dažniausiai atliekama lipidograma, parodanti bendrojo, „gerojo“, „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Be abejo, tai vertingas tyrimas. Tačiau Teksaso universiteto mokslininkų išvada tik dar kartą patvirtina, kad jo nebeužtenka“, – pabrėžė medicininių tyrimų laboratorijų „Medicina practica“ tinklo vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Pasak jo, vis daugiau gydytojų nurodo, kad klastingosios aterosklerozės priežastis – lėtinis kraujagyslių uždegimas. Jie pirmiausia siūlo atlikti didelio jautrumo C-reaktyvaus baltymo tyrimą, kuris daug anksčiau įspėja apie artėjančią aterosklerozę, leidžia numatyti infarkto ar insulto pavojų net ir tiems pacientams, kurių cholesterolio santykis dar atitinka normą.

„Aštrūs ginčai tarp „cholesterolio“ ir „uždegimo“ teorijų šalinininkų tęsiasi. Tai parodo ir ką tik Prahoje vykusi Europos aterosklerozės draugijos kasmetinė konferencija. Vis tik daugelyje Vakarų šalių už lipidogramą svarbesniu tapo didelio jautrumo C-reaktyvinio baltymo tyrimas. Plačiai jį naudoti kartu su lipidograma laboratorija mūsų šeimos gydytojus ir pacientus pradėjo skatinti beveik prieš trejus metus“, – sakė S. Barakauskas.

Be kompleksinio tyrimo neišsiversime

Kol kas Lietuvoje tik skinasi platesnį kelią amerikiečių rinkinyje atsidūręs NT-pro BNP tyrimas, kuris leidžia iškart diagnozuoti ūmų arba lėtinį širdies nepakankamumą. Jei kraujyje randama medžiagos (natriuretinių peptidų), kurias išskiria pertemptos širdies ląstelės, reiškia pacientas serga šia neišgydoma liga.

„Daugėja žmonių, kurie savarankiškai ateina atlikti NT-pro BNP tyrimą. Dažniausiai jie nori išsiaiškinti paskirto širdies nepakankamumo gydymo efektyvumą“, – pastebėjo daug metų širdies ligų prevencijos akcijas organizuojančios laboratorijos vadovas.

Didelio jautrumo troponino T tyrimą kardiologai naudoja širdies raumens pažeidimams įvertinti. Mūsų laboratorijas jis pasiekė šio dešimtmečio pradžioje. Kardiologams šis tyrimas padėjo žymiai pagerinti infarktų diagnozę bei prognozę.

„JAV mokslininkų atlikta studija dar kartą primena, kad norint vykdyti efektyvią širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją reikalingas kompleksinis ištyrimas. Koks „rinkinys“ yra efektyviausias, parodys artimiausia ateitis – laboratorinė medicina vystosi didžiuliu greičiu. Kitas klausimas, kiek turės galimybių naujoves greitai įdiegti pirminė gydymo grandis. Tai lems kovos su kraujotakos ligomis sėkmę“, – sakė S. Barakauskas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos