vaistai.lt

Skandalingasis „galvų persodinimo” chirurgas toliau tęsia eksperimentus (Video) (1101/0) 

Skandalingasis „galvų persodinimo” chirurgas toliau tęsia eksperimentus: žiurkėms prisiuvinėjo pelių galvas (Video)Italo Sergio Canavero vardas linksniuojamas tikriausiai viso pasaulio leidiniuose. Prieš porą metų šis neurochirurgas apsiskelbė atliksiąs žmogaus galvos persodinimo operaciją. Ir nors idėja kritikų buvo sutikta labai nepalankiai, panašu, jog Sergio net nesvarsto galimybės nuleisti rankų.

Sekant Canavero reguliariai pristatomas naujienas, rodosi, jog nuo pat idėjos pristatymo, mažais žingsniais judama tikslo link. Jau rašėme apie eksperimentus, kurių metu chirurgas naudojo cheminę medžiagą - polietileno glikolį (PEG) pažeistų pelių, žiurkių ir šuns stuburo nervų sujungimui. Taip pat rašėme ir apie tai, kaip praėjusiais metais Canavero paskelbė transplantavęs beždžionės galvą.

Na, o šįkart, kartu su Xiaoping’u Ren’u – kolega neurochirurgu iš Kinijos, buvo atlikta serija eksperimentų, kurių metu, pelės galva buvo persodinama žiurkei. Techniškai operacijos įgyvendintos sėkmingai, tačiau to negalima pasakyti apie pooperacinį laikotarpį. Kai kurios žiurkės išgyveno po keletą dienų, kitos gaišdavo netrukus po operacijos. Vidutinė gyvenimo trukmė siekė tik 36 valandas.

Tačiau Canavero teigimu, ilgai išlaikyti gyvūnus gyvus visai nebuvo jo pagrindinis tikslas. Visa tai ką jis daro esą tik įrodymų kaupimas ir pasiruošiamieji darbai prieš operaciją su gyvu žmogumi – savanoriu Valerijumi Spiridonovu, kenčiančiu nuo raumenų atrofijos. Neurochirurgo nuomone, šiandieninės chirurginės procedūros ir galimybės jau beveik leidžia tai padaryti.

Tačiau kaip ir anksčiau, taip ir dabar, didžioji dalis mokslo ir gydytojų bendruomenės laiko jo uždavinius neįgyvendinamais, o dabartinius pasiektus rezultatus metodologiškai silpnais ar net niekiniais ir visiškai nieko neįrodančiais.

Toliau pateikiame tris pagrindinius argumentus, rodančius, kad žmogaus galvos transplantacija šiandien dar nėra įmanoma.

Galva negali funkcionuoti pati savaime

Bet kuris organas, vos pašalintas iš organizmo, tik labai ribotą laiką išlieka gyvybingas. Pavyzdžiui atšaldžius ir naudojant vandeninį druskos tirpalą, inkstus gyvybingus ir tinkamus transplantacijai galima išlaikyti iki 48h, kepenis – iki 24h, širdį - viso labo tik 10 valandų.

Tačiau galva - ne organas. Tai keliolikos organų visuma. Smegenys, akys, ausys ir klausos aparatas, hipofizė ir seilių liaukos, galų gale oda. Norint transplantuoti galvą, reikia ne tik užtikrinti gausų pagalbinį kraujo tiekimą (dauguma galvoje esančių organų deguonies pokyčiams, mitybinių medžiagų pokyčiams daug jautresni nei pavyzdžiui inkstai ar kepenys), bet ir daryti tai nepaprastai greitai.

Kol kas nėra jokių neginčijamų įrodymų, jog tai gali pavykti su žmonėmis. Kaip rodo rezultatai, net ir su gyvūnais ne visada pavyksta.

Imuninis atsakas

Kiekvienas žmogus turi savitus pirštų antspaudus. Labai panašiai ir kiekvienas žmogaus organas turi unikalius baltymus, būdingus tik konkrečiam organizmui. Štai dėl ko persodinus kokį nors organą recipientas privalo visą savo likusį gyvenimą gerti imuninę sistemą slopinančius vaistus. Persodintas organas jam yra svetimas ir gresia didelė jo atmetimo tikimybė.

Grįžtant prie galvos transplantacijos, galima ir vėl pakartoti – galva ne organas. Atmetimo rizika transplantuojant galvą - daug didesnė.

Stuburo smegenų sujungimas

Jei laikytumėmės nuostatos, jog dabartinės chirurgijos galimybės leidžia prisiūti galvą prie kito kūno: t.y. leidžia kartu susiūti kraujagysles, nervus, minkštuosius audinius, tai vis vien dideliu iššūkiu lieka smegenų sujungimas.

Norint, kad organizmas su transplantuota galva būtų fiziškai aktyvus reikia nugaros smegenis sujungti su galvos smegenimis. Kitu atveju, net ir po sėkmingos transplantacijos, pacientas žemiau kaklo bus paralyžiuotas. Tačiau deja, jokių neginčijamų įrodymų, jog įmanoma sujungti nutrauktas smegenis, nėra.

 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos