vaistai.lt

Skylių baimė: keista fobija, apie kurią nėra tekę girdėti (2528/0) 

Skylių baimė: keista fobija, apie kurią nėra tekę girdėtiIšties keista ir sunkiai suprantama fobija: jos kamuojamus žmones panika ištinka išvydus skylę. Tripofobijos slegiami žmonės siaubingai sutrinka ir išsigąsta pamatę muilo burbulus, porėtą šokoladą, kempinę-plaušinę ar bet kokį kitą daiktą, kuris turi skylučių. Galbūt ir skrudinimo duonos riekelę ar gabalėlį fermentinio sūrio. Išvydus baimės objektą, tripofobus gali apimti migrena, panikos priepuoliai, išpilti prakaitas. Naujo tyrimo rezultatai nušvietė galimas šio sutrikimo priežastis.

Medikai aiškina, kad šios baimės objektai gali būti įvairūs – pradedant vizualiai skyles primenančiais objektais, baigiant nuodingais gyvūnais.

"Tripofobija yra dažniausia baimė, apie kurią nesate girdėję", - pasakoja tyrimo autorius, Esekso universiteto (Jungtinė Karalystė) psichologas Džefas Koulas (Geoff Cole). Beje, ši baimė kamuoja ir jį patį.

Fenomenas tyrinėtas mažai. Vieno tyrimo metu Dž. Koulas su kolegomis nustatė, kad tripofobijos apraiškos būdingos 16 proc. tyrimo imtyje atsidūrusių žmonių. Naujausiame mokslininko tyrime vienas iš tripofobija sergančių asmenų savo reakciją į skylių santalkas nupasakojo taip: "Negaliu matyti mažų, nereguliariai atsirandančių ar asimetriško pavidalo skylių. Išvydus tokią, man surakina gerklę, aš pradedu verkšlenti ir smarkiai drebėti."

Kaip bebūtų, ši fobija nėra įtraukta į psichinių sutrikimų "bibliją" Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), pagal kurią diagnozuojami psichiniai sutrikimai.

Dž. Koulo vadovaujama tyrimų grupė siekė išsiaiškinti, ar tripofobiją sukeliantys vizualiniai objektai turi kažką bendro. Tripofobijai skirtame tinklalapyje tyrėjai palygino 76 objektų atvaizdus. Tripofobinių objektų vaizdai išsiskyrė tam tikrais pasikartojančiais erdviniais dariniais, kurių nebūdavo netripofobiškose nuotraukose, rašo "LiveScience.com".

Vienas tripofobijos kamuojamas respondentas papasakojo apie simptomą, kuris byloja apie galimai pagrindinę bjaurėjimosi skylėmis priežastį. Žmogus pasakojo patiriantis itin negatyvią reakciją, kai mato mėlynažiedžių aštuonkojų (lot. - Hapalochlaena) vaizdą. Šis aštuonkojis – vienas nuodingiausių gyvūnų planetoje.

Kad įsitikintų, ar nuodingi gyviai galėtų būti pagrindinė tripofobijos priežastis, Dž. Koulas su kolegomis analizavo reakcijas į mėlynažiedžio aštuonkojo, skorpiono, karališkosios kobros ir kitų nuodingų gyvačių bei vorų atvaizdus, kurių pavidalai kažkuo panašūs į sferą ar apskritimą.

Gali būti, kad tripofobija yra šalutinis evoliucinės adaptacijos efektas, skatinantis vengti nuodingų gyvių, mano mokslininkai.

"Mes galvojame, kad tripofobinių bruožų turime kiekvienas iš mūsų, net jei jie mums ir nekelia nerimo, - tvirtina Dž. Koulas. – Visi mes turime prigimtinę predispoziciją vengti dalykų, kurie mums gali pakenkti."

Beje, tyrimo autorius neslėpė, kad savo baimę skylėms gydėsi specialiai žiūrėdamas į savo baimės objektų atvaizdus – jis išmoko nebereaguoti į juos taip jautriai.

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale "Psychology Science".

Parengta pagal:
The Bizarre Phobia You've Never Heard Of: Fear of Holes

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos