vaistai.lt

Specialistė: „Jei sutrumpinote plaukų dažymo laiką, nelaukite gero rezultato“ (1762/0) 

Specialistė: „Jei sutrumpinote plaukų dažymo laiką, nelaukite gero rezultato“Reta moteris yra patenkinta natūralia savo plaukų spalva, didžioji dalis jų reguliariai dažo savo garbanas. Visgi ne kiekviena susimąsto, jog plaukų dažai yra viena agresyviausių kosmetikos priemonių, tad juos rinktis reikėtų ypač kruopščiai.

Profesionalios plaukų kosmetikos „Fuente“ technikė Jurgita Kekkonen, atskleidžia, kokius pavojus kelia plaukų dažai ir į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, norint pakeisti savo plaukų spalvą, nekenkiant jiems ir savo sveikatai.

„Paprastai ant dažų pakuočių, nesvarbu ar jie skirti profesionalams, ar naudoti klientams namuose, yra gąsdinančių užrašų apie įvairias kenksmingas medžiagas. Dažniausia tai yra amoniakas, peroksidas bei PPD (parafenilendiaminas). Amoniakas ar peroksidas gali pakenkti plaukams, o PPD veikia mūsų sveikatą, gali sukelti alerginę reakciją arba dermatitą“, – teigia plaukų koloristė.

PPD medžiaga plaukų dažuose – toksinis poveikis organizmui

Ypač reikėtų vengti plaukų dažų, kurių sudėtyje yra PPD cheminio oksidanto, kuris leidžia ilgai išlikti spalvai.

„PPD medžiaga plaukų dažymo metu yra dirgina ir gali sukelti alergijas, todėl jautresniems žmonėms pasireiškia stipriu dermatitu, niežuliu, žaizdomis galvos odoje, kartais veido tinimu. Kai kuriais atvejais, ši medžiaga gali sukelti net ir dusulį ar alerginį šoką. Apie PPD kalbama labai mažai, tačiau beveik kiekvienoje dažų pakuotės etiketėje pamatysite, kad ši medžiaga apibraukta arba žymima šauktuko ženklu. Jos pavadinimas rašomas įvairiai – PPD, PTD, parafenilendiaminas arba tiesiog fenilendiaminai. Šios medžiagos išvengti sunku, nes kol kas tik keletas profesionalių dažų gamintojų kuria dažus be PPD“, – perspėja specialistė.

Pašnekovė teigia, kad plaukų dažų su PPD ypač turėtų vengti žmonės, turintys tatuiruočių. Kadangi jų organizmas jau yra gavęs PPD (tatuiruočių dažuose šios medžiagos koncentracija yra labai didelė), tad kūnas reaguoja į papildomus jo kiekius ir tam priešinasi.

Amoniako ir peroksido žala plaukų grožiui

Vienos agresyviausių cheminių medžiagų plaukų dažuose, kurios kenkia plauko struktūrai, yra amoniakas ir peroksidas. Tačiau šios medžiagos kenkia plaukams tik tuo atveju, jei jie dažomi, nepaisant technologijų.

„Beveik visuose ilgalaikiuose plaukų dažuose yra amoniako. Per pirmas 10 dažymo minučių amoniakas „atidaro“ plauko žvynelius ir paruošia plauką priimti peroksidą, pigmentus ir kitas medžiagas, kurios pakeis plaukų spalvą. Į plauką taip pat patenka aliejai, mineralai, proteinai ir plaukų struktūrą atkuriančios molekulės.

Tada vyksta reakcija, keičiasi plaukų spalva. Per paskutines 10 dažymo minučių, amoniakas išgaruoja, reakcija sustoja ir plauko žvyneliai ima užsidarinėti. Plaunant galvą reakcija galutinai sustabdoma. Tada plaukai lieka nepažeisti, lygiu žvilgančiu paviršiumi, slidūs ir lengvai šukuojami, pigmentai bei plaukus atkuriančios medžiagos lieka giliai plauko viduje ir ilgai neišsiplauna“, – teigia pašnekovė.

Kita medžiaga, esanti dažuose ir daranti poveikį plaukui, yra vandenilio peroksidas. Peroksidas pašviesina plauką, išplauna iš jo natūralius pigmentus. Plaukas netekęs natūralių pigmentų tampa sausesnis, bet jei nebuvo amoniaku pažeisti jo žvyneliai, bijoti nėra ko. Visgi, reikėtų kruopščiai rinktis plaukų dažus arba sumanų meistrą, kad jis dažydamas plaukus parinktų jums optimaliausią dažų emulsiją taip, kad neigiamas poveikis plaukui būtų kuo mažesnis.

Savo nuožiūra sutrumpinote plaukų dažymo laiką – nelaukite gero rezultato

Specialistė J. Kekkonen aiškina, kad dažnai klientai klaidingai bijo dažus laikyti per ilgai, nors iš tiesų reikėtų bijoti per trumpai laikyti. Laikant dažus ne visą dažymo laiką, kuris yra ne trumpesnis nei 30 minučių, kyla pavojus, kad amoniakas neišgaruos, reakcija nesustos ir plauko žvyneliai liks „neužsidarę“. Tada plauko paviršius gali likti pasišiaušęs, šiurkštus, plaukai neblizgės ir velsis. Dažų pigmentai pro „neuždarytą“ plauko kutikulę greitai išsiplauna, todėl spalva keičiasi, blunka.

Tad dažant plaukus labai svarbu tiksliai laikytis visų dažymo instrukcijų bei labai kruopščiai išplauti dažų likučius specialiu šampūnu, kuris neutralizuotų reakciją. Tokiu atveju amoniako žala bus arti nulio.

Saugesnės dažų formulės

Chemijos pramonė, įsiklausydama į klientų pageidavimus bei sekdama tendencijas grožio forumuose ir tinklaraščiuose, siekia mažesnio kenksmingumo plaukui ir ypač žmogaus sveikatai. Pamažu rinkoje atsiranda plaukų dažų be žalingos sveikatai PPD medžiagos bei mažiau plaukams kenksmingų amoniako pakaitalų.

Visgi J. Kekkonen perspėja, jog plaukų dažai yra viena kenksmingiausių kosmetikos priemonių, per galvos odą patenkančių į žmogaus kraujotaką ir organizmą, tad juos rinktis reikėtų ypač atsakingai. Patartina geriau plaukus dažyti rečiau, bet kokybiškais, kuo natūralesniais plaukų dažais arba patikėti jų dažymą profesionalams.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos