vaistai.lt

Spyna ant šaldytuvo: STOP naktiniam valgymui! (3466/0) 

Spyna ant šaldytuvo: STOP naktiniam valgymui!Negalite panirti į saldžią sapnų karalystę, kol kaip reikiant prieš miegą neužkertate? Arba, jau atėjus vidurnakčiui, sugalvojate milijoną priežasčių nupėdinti iki šaldytuvo ir „patikrinti“, ar jis tikrai veikia? Pasidomėkite, gal jus kamuoja naktinio valgymo sindromas. Sužinokite, kaip galima įveikti šį naktinį baubą.

Naktinio valgymo sindromas – tai sutrikimas, kurio metu žmogus prieš miegą arba vidury nakties sudoroja didelį maisto kiekį. Nors šis sindromas nėra oficialiai pripažintas kaip maisto valgymo sutrikimas, jis turi daug ryškių specifinių požymių. Patys įprasčiausieji – tai beprotiškas noras valgyti, didelis domėjimasis maistu, savęs nekontroliavimas kertant ypač daug maisto, gėdos arba kaltės jausmas dėl negalėjimo nustoti valgyti. Žmonėms, kenčiantiems nuo naktinio valgymo sindromo, dažniausiai gresia nutukimas, depresija ir, žinoma, atitinkamos sveikatos problemos.

Kokie būna naktinio valgymo sindromo požymiai?

Į naktinio valgymo spąstus papuolę žmonės paprastai riboja dieną valgomo maisto kiekį, paskui tą stygių kompensuoja persivalgymu prieš miegą arba pabudimu naktį, kad numalšintų skrandžio grojamą maršą. Pagal tokį valgymo modelį gyvenantiems žmonėms galiausiai išsivysto nemiga arba sutrinka miego ritmas. Didžioji dalis tokių asmenų mano, kad jie negalės saldžiai miegoti, jei ims maitintis taisyklingai.

Kiti naktinio valgymo sindromo požymiai:

  • besaikis apetitas prieš miegą arba reguliarus valgymas naktį,
  • kaltės jausmas, nerimas, sutrikimai valgio metu,
  • negalėjimas užmigti arba prastas miegas,
  • daugiau nei pusės dienos kalorijų suvartojimas po vakarienės,
  • prastas apetitas arba jo nebuvimas rytais,
  • rytinis pykinimas,
  • nerimas,
  • depresija,
  • per didelis svorio priaugimas,
  • negalėjimas suvaldyti savęs valgant.

Kokios šio sutrikimo priežastys?

Naktinį valgymo sindromą gali sukelti skirtingi veiksniai, tarkime, hormonų pusiausvyros sutrikimas, didelis stresas, psichikos sutrikimai, susiję su valgymu (depresija, nerimas, persivalgymas).

  • Hormonų pusiausvyros sutrikimas, mažas melatonino, serotonino ir leptino kiekis gali sutrikdyti normalų miego ciklą ir neigiamai veikti valgymo įpročius.
  • Dėl didelio streso darbe ar namie žmogus gali pradėti valgyti naktimis, kad suvaldytų situaciją.
  • Griežtas maisto ribojimas visą dieną pastūmėja žmogų kompensuoti kalorijų stygių naktiniu persivalgymu.
  • Depresija, nerimas gali neretai veda emocinio persivalgymo link. Jo metu žmogus paprastai renkasi daug angliavandenių turinčius maisto produktus, kurie, įrodyta, didina serotonino kiekį smegenyse ir tai padeda jam užmigti.
  • Priklausomybė nuo maisto gali būti viena iš naktinio persivalgymo priežasčių. Žmogus pripranta prie persivalgymo, kad užmigtų ir būtų darbingas kitą dieną.

Kaip išbristi ir naktinio persivalgymo sindromo liūno?

Kad šis sindromas nebevargintų, žmogui būtina kreiptis į gydytoją. Nustatęs teisingą diagnozę, medikas tiksliai žinos, dėl kokios priežasties žmogus pakliuvo į naktinio valgymo spąstus, ir pasiūlys jam tinkamą elgesio modelį. Beje, psichologai ir dietologai taip pat gali padėti rasti išeitį, kaip įveikti naktinio valgymo sindromą.

Kokie populiariausi šio sindromo gydymo metodai?

  • Hormonų papildai. Jei naktinio valgymo sindromo priežastis – cheminės pusiausvyros sutrikimas, hormonų papildai gali padėti žmogaus organizmui ir grąžinti jam normalų miego ritmą.
  • Selektyvieji serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI). Šie vaistai išrašomi, jei sindromo priežastis – depresija, nerimas. SSRI sušvelnina psichikos simptomus ir slopina norą valgyti naktį.
  • Psichoterapija. Psichoterapeutas nustato pagrindinius požymius, kurie išduoda naktinį valgymo sindromą, ir pasiūlo būdą, kaip šią problemą įveikti.
  • Elgesio terapija, individualios konsultacijos ir grupinė terapija. Visi šie terapijos būdai suteikia žmogui galimybę iš arčiau susipažinti su metodais, aptarti savo sutrikimą ir rasti paramą, kuri jam padėtų atsikratyti įpročio naktį tuštinti šaldytuvą.
  • Dietologo konsultacija. Ištrūkti iš naktinio valgymo gniaužtų gali pagelbėti dietologo konsultacijos. Jis patars, kaip taisyklingai maitintis ir kokie fiziniai pratimai padėtų grįžti prie sveikos mitybos įpročių ir sveiko gyvenimo būdo.

Linkime niekada nepakliūti į naktinio valgymo sutrikimo spąstus. Šis iš pirmo žvilgsnio nekaltas maisto pakramsnojimas  naktimis gali sukelti aibę problemų žmogaus gyvenime. Na, o jei šiuo metu jums visgi teko stoti į kovą su šiuo valgymo sutrikimu, tikimės, kad šį mūšį laimėsite greitai ir be skaudžių pasekmių.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos